Linkovi

Ukrajina dobila borbene avione F-16, potvrdio Zelenski


Borbeni avioni F-16 ukrajinskog vazduhoplovstva lete na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini (foto: AP Photo/Efrem Lukatsky)
Borbeni avioni F-16 ukrajinskog vazduhoplovstva lete na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini (foto: AP Photo/Efrem Lukatsky)

Ukrajina je dobila prve borbene avione F-16 sa Zapada na koje se čekalo više od dve godine, potvrdio je u nedelju predsednik te zemlje Volodimir Zelenski.

"F-16 su u Ukrajini. Uspeli smo. Ponosan sam na naše momke koji vladaju ovim mlaznjacima i koji su već počeli da ih koriste za našu zemlju", rekao je ukrajinski predsednik.

On, međutim, nije otkrio broj dobijenih aviona, ali je rekao da ih nema dovoljno, kao i da nema dovoljno ukrajinskih pilota i pomoćnog osoblja, obučenih na Zapadu da lete i održavaju takve letelice, piše AFP.

"Pozitivna stvar je što očekujemo dodatne F-16... mnogi momci sada treniraju" rekao je.

Sredinom maja, Zelenski je u intervjuu za tu agenciju rekao da je Ukrajini potrebno 120 do 130 aviona F-16 da bi se kako bi mogla da se poredi sa ruskom avijacijom.

Vrhovni komandant Ukrajine Oleksandr Sirski pozdravio je dolazak aviona i zahvalio predsedniku i drugim zvaničnicima što rade "dvadesetčetvoročasovno" na njihovom obezbeđivanju.

Dolazak većeg broja aviona bi, rekao je, spasio živote ukrajinskih vojnika.

"Više aviona znači veći broj oborenih projektila i aviona koje su ruski kriminalci koristili za napad na ukrajinske gradove", napisao je Sirski na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Ukrajina se ranije oslanjala na zastarelu flotu ratnih aviona iz sovjetske ere, a sa dolaskom aviona F-16 počela je nova faza razvoja ukrajinskih oružanih snaga.

Zapad u početku nije bio spreman na slenje lovaca F-16, zbog strahovanja da bi naoružavanje Ukrajine naprednim oružjem dovelo do još veće eskalacije rata sa Rusijom.

Ipak, američki predsednik Džo Bajden dozvolio je slanje vojnih aviona koji se proizvode u Sjedinjenim Državama Ukrajini u avgustu prošle godine, nakon meseci pritiska Kijeva i unutrašnje debate u američkoj administraciji.

"Učinili smo mnogo da ukrajinske snage pređu na novi standard avijacije, zapadnu borbenu avijaciju", rekao je Zelenski i dodao da su tome prethodile "stotine sastanaka i neumoljiva diplomatija."

Belgija, Danska, Holandija i Norveška takođe su obećale da će Ukrajini isporučiti više od 60 aviona.

Ostaje nejasno kojim projektilima su avioni opremljeni. Veći domet projektila omogućio bi im veći uticaj na bojno polje, kažu vojni analitičari.

Avioni F-16 mogu leteti brzinom dvostruko većom od zvuka i preći više od 3.200 kilometara pre dopunjavanja goriva.

XS
SM
MD
LG