Linkovi

Zelenski posetio grad na liniji fronta u Harkovu; SAD odobrile novi paket pomoći


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa vojnim zvaničnicima nalazi se u oblasti identifikovanoj kao Vovčansk, u regionu Harkov, 29. jula 2024. (Fotografija sa zvaničnog naloga ukrajinskog predsednika na platformi Eks).
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sa vojnim zvaničnicima nalazi se u oblasti identifikovanoj kao Vovčansk, u regionu Harkov, 29. jula 2024. (Fotografija sa zvaničnog naloga ukrajinskog predsednika na platformi Eks).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u ponedeljak da je posetio Vovčansk, grad na liniji fronta u severoistočnom regionu Harkov blizu granice sa Rusijom, gde snage Moskve pokušavaju da načine proboj u ukrajinsku teritoriju.

Ruske trupe su otvorile novi front na severu regiona u maju, i brzo napredovale oko 10 kilometara. Ukrajinska vojska je kasnije zaustavila ofanzivu, a jedan od glavnih smerova ruske vojske je bio prodor ka Vovčansku.

"Front u Harkovu. Komandna stanica snaga za speicjalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, u području Vovčanska", napisao je Zelenski na svom nalogu na Eksu.

Uz saopštenje su objavljene fotografije na kojima se ukrajinski lider vidi kako uručuje nagrade vojnicima i rukuje se sa njima.

Ukrajinski generalštab saopštio je da Rusija nastavlja da vrši vazdušne udare u pograničnim delovima tog regiona, te da su u protekla 24 sata snage Kijeva odbile šest napada blizu Vovčanska i sela Hliboke, više od 30 kilometara ka zapadu.

Iako su napadi u istočnom regionu Donjeck i dalje deo glavne ofanzive Moskve, zbog napada u regionu Harkova, ukrajinske, već značajno malobrojnije snage, su dodatno razvučene, zbog čega Kijev mora da šalje pojačanja.

Ukrajina je uspešno lobirala kod saveznika da joj dozvole da koristi zapadnog oružje da bi vršila udare preko granice, iz regiona Harkova. Kijev navodi da je to pomoglo da odbije napredovanje ruskih snaga. Invazija Moskve na Ukrajinu sada traje više od 29 meseci.

Kijev traži od saveznika da ukinu restrikcije koje sprečavaju ukrajinsku vojsku da koristi zapadno oružje za udare duboko unutar ruske teritorije, ili napada mete kao što su vojni aerodromi.

Tokom posete Harkovu, Zelenski je takođe posetio grad Derhači, oko 15 kilometara od regionalne prestonice, Harkova, navodi se u njegovom saopštenju. Oba mesta često gađaju ruske granate i navođene bombe.

SAD: Novih 200 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini

SAD su najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji se procenjuje na oko 200 miliona dolara, a uključuje protivvazdušnu odbranu i antitenkovsko oružje, saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi.

"Pomoć, odoborena na osnovu predsedničovih ovlašćenja za povlačenje vojne pomoći iz američkih zaliha, pružiće Ukrajini ključne kapacitete za borbu, uključujući prestretače za protivvazdušnu odbranu, municiju za HIMARS sisteme, atriljerijsku i minobacačku municiju, antitenkovske rakete džavelin i drugo oružje", rekao je novinarima Kirbi.

Dodao je da će Pentagon takođe izdvojiti značajna sredstva na osnovu inicijative za bezbednosnu pomoć, da bi se podržala ukrajinska odbrana u dužem roku.

"Taj paket uključuje kapacitete da se pojača ukrajinska protivvadušna odbrana, municiju dužeg dometa i antitenkovsko oružje, kao i sredstva za održavanje opreme koju su prethodno poslale Sjedinjene Države", rekao je Kirbi.

XS
SM
MD
LG