Linkovi

Savet bezbednosti UN danas hitno o napadu na bolnicu u Kijevu, u Ukrajini Dan žalosti


Rescuers and volunteers clean up the rubble and search for victims after a Russian missile hit the country's main children's hospital, Okhmadit in Kyiv, Ukraine, July 8, 2024.
Rescuers and volunteers clean up the rubble and search for victims after a Russian missile hit the country's main children's hospital, Okhmadit in Kyiv, Ukraine, July 8, 2024.

Ukrajina je u utorak proglasila dan žalosti, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da održi hitan sastanak nakon baraža ruskih projektila u kojima je poginulo najmanje 37 ljudi i povređeno više od 170 ljudi.

Među metama pogođenim u napadima na više gradova je i dečja bolnica u Kijevu. Seriju napada na glavni grad gradonačelnik Vitalij Kličko opisao je kao jednu od najvećih u ratu.

"Ruski teroristi moraju da odgovaraju za ovo", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u ponedeljak kasno. "Sama briga ne zaustavlja teror. Saučešće nije oružje. Moramo da oborimo ruske rakete. Ruski borbeni avioni moraju biti uništeni tamo gde se nalaze. Moraju se preduzeti snažni koraci da se eliminiše svaki bezbednosni deficit".

Zelenski je pred početak samita NATO u utorak u Vašingtonu takođe rekao da svet ima mogućnost da Ukrajini pruži ono što joj je potrebno i da su takve odluke potrebne što je pre moguće“.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ruske raketne udare "užasnim podsetnikom na rusku brutalnost" i obećao "nepokolebljivu" podršku SAD Ukrajini.

"Zajedno sa našim saveznicima, objavićemo nove mere za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane kako bismo pomogli u zaštiti njihovih gradova i civila od ruskih udara. Sjedinjene Države su uz narod Ukrajine", rekao je Bajden u izjavi kasno u ponedeljak.

Ukrajina je u više navrata tražila pomoć od svojih saveznika da poboljša svoju protivvazdušnu odbranu od svakodnevnih ruskih napada i zalagala se da oni koji obezbeđuju oružje dozvole njegovu upotrebu u napadima na vojne ciljeve unutar Rusije.

Pentagon je ponovio na brifingu u ponedeljak sa novinarima da je američka politika i dalje da pojedinačne zemlje imaju mogućnost da definišu svoje uslove i da SAD dozvoljavaju upotrebu svog oružja u ukrajinskim udarima protiv ciljeva povezanih sa udarima na Ukrajinu iz oblasti koje nisu duboko u teritoriji Rusije.

Spasioci, medicinsko osoblje i dobrovoljci čiste ruševine i traže žrtve ruskog raketnog udara na bolnicu Ohmatdit, u Kijevu, 8. jula 2024.
Spasioci, medicinsko osoblje i dobrovoljci čiste ruševine i traže žrtve ruskog raketnog udara na bolnicu Ohmatdit, u Kijevu, 8. jula 2024.

"Znamo da Rusija ima sposobnosti koje koristi iz dubinu Rusije da napadne Ukrajinu. Naš fokus je na tome da Ukrajini pružimo kapacitete koji su joj potrebni da se odbrani i odbrani svoj suverenitet. Tako da u ovom trenutku jednostavno nemam nikakve izmene da vam iznesem", rekao je sekretar za štampu Pentagona general-major Pat Rajder odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš osudio je ruske napade u ponedeljak, nazivajući udare na kijevsku bolnicu i drugu medicinsku ustanovu u Dnjeprovskom okrugu prestonice "posebno šokantnim", rekao je portparol Stefan Dužarik.

"Usmeravanje napada na civile i civilne objekte zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom, a svaki takav napad je neprihvatljiv i mora se odmah prekinuti", rekao je Dužarik.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su napadi bili usmereni na ukrajinska odbrambena postrojenja i vojne vazdušne baze i da su bili uspešni. Negiraju da su ciljani bilo koji civilni objekti i bez dokaza tvrde da slike iz Kijeva ukazuju na štetu koju je nanela ukrajinska protivvazdušna raketa.

Napadi u utorak

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je oborilo 38 ukrajinskih dronova iznad regiona Belgorod, Kursk, Voronjež, Rostov i Astrahan.

Vasilij Golubev, regionalni guverner Rostova, rekao je na Telegramu da je došlo do požara na elektro trafostanici koji je posledica napada, koji je uključivao i 21 dron oboren iznad Rostova.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je u utorak u Telegramu da su u ukrajinskim napadima tokom proteklog dana poginule četiri osobe.

Karla Beb doprinela je pisanju ovog izveštaa. Korišćene su neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG