Linkovi

Rusija izvela napade dronovima na ciljeve širom Ukrajine


Spasioci evakuišu telo civila poginulog u ruskom raketnom udaru na zgradu u kojoj je živeo, u gradu Zmijiev, u regionu Harkova, Ukrajina, 8. januara 2024.
Spasioci evakuišu telo civila poginulog u ruskom raketnom udaru na zgradu u kojoj je živeo, u gradu Zmijiev, u regionu Harkova, Ukrajina, 8. januara 2024.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija izvela vazdušne napade bespilotnim letelicama i sa više od 50 projektila na više regiona Ukrajine, pri čemu su poginule najmanje tri osobe.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila svih osam dronova koje je lansirala Rusija, ali samo 18 od 51 ruske krstareće rakete korištene u napadima tokom noći.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da su mete raketa uključivale "kritične infrastrukturne objekte", kao i civilne i vojne industrijske lokacije. Takođe je navedeno da nisu sve rakete koje nisu presretnute dostigle svoje ciljeve.

Aleksij Kuleba, zamenik šefa ukrajinskog Predsedništva, rekao je da su ruske rakete pogodile tržni centar i višespratnice u Krivom Rogu, južno-centralnom gradu koji je rodni grad predsednika Vladimira Zelenskog. Kuleba je rekao da je jedna osoba poginula.

U zapadnom regionu Hmeljnicki, zvaničnici su rekli da je u ruskom raketnom udaru poginula najmanje jedna osoba.

Oleg Sinegubov, regionalni guverner Harkovske oblasti na istoku Ukrajine, rekao je da je jedna osoba ubijena u gradu Zmijev.

Poslednji napadi usledili su u trenutku kada se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priprema da u sredu održi sastanak Saveta NATO-Ukrajina na kojem će se razgovarati o nedavnim ruskim napadima dronovima i raketama, koji su uključivali veći broj dronova i projektila od početka godine.

"Skoro svake noći. Večeras opet. Uz obavezno uništavanje civilne infrastrukture i namerno ubijanje civila", rekao je u ponedeljak savetnik Zelenskog Mihail Podoljak. "Samo zato što Rusija to želi i može. Samo zato što Rusija ima mnogo raketa dugog dometa".

Zelenski je u nedelju izrazio uverenje da bi Rusija mogla biti poražena i upozorio da je rat u Ukrajini pokazao da Evropa treba da razvije zajedničku proizvodnju oružja sa Kijevom i da izgradi dovoljan arsenal oružja za svoju odbranu.

"Dve godine ovog rata su dokazale da je Evropi potreban sopstveni dovoljan arsenal za odbranu slobode. Svoje sopstvene sposobnosti da obezbedi odbranu. Sopstveni potencijal koji će omogućiti celoj Evropi, ili bilo kom njenom delu, da stoji i očuva se u bilo kojoj globalnoj situaciji", rekao je on.

Zelenski je to komentarisao u obraćanju putem video linka na konferenciji o odbrani u Stokholmu, dok je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom izrazio posvećenost svoje zemlje podršci Kijevu.

"Vojna, politička i ekonomska podrška Švedske Ukrajini ostaje glavni spoljnopolitički zadatak švedske vlade u narednim godinama", objavio je on tokom događaja na društvenoj mreži Eks.

Japan je takođe obećao podršku Kijevu u nedelju kada je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava doputovala u nenajavljenu posetu, postavši prvi zvanični strani posetilac ukrajinskoj prestonici 2024.

"Japan je odlučan da nastavi da podržava Ukrajinu kako bi mir mogao vratiti u Ukrajini", rekla je Kamikava na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom.

Kamikava, koja je zbog vazdušne uzbune u Kijevu bila primorana da ode u sklonište od bombardovanja, osudila je ruske raketne i bespilotne napade na civile, posebno na Novu godinu, dodajući da će njena zemlja obezbediti dodatnih 37 miliona dolara povereničkom fondu NATO-a za pomoć u kupovini dronova. -sistema za detekciju.

Objavila je i fotografiju svog sastanka sa Kulebom u podrumu ministarstva u vreme trajanja vazdušne uzbune zbog ruskog napada.

U izveštaju su korišćeni neki materiali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG