Linkovi

Kuba razotkrila ruski lanac trgovine ljudima za slanje na front u Ukrajini


Vojnik 3. ukrajinske odvojene jurišne brigade pruža prvu pomoć svom 19-ogodišnem ranjenom saborcu, kod Bahmuta, mesta žestokih borbi sa ruskim snagama, u regionu Donjecka, 4. septembra 2023.
Vojnik 3. ukrajinske odvojene jurišne brigade pruža prvu pomoć svom 19-ogodišnem ranjenom saborcu, kod Bahmuta, mesta žestokih borbi sa ruskim snagama, u regionu Donjecka, 4. septembra 2023.

Kuba je razotkrila lanac trgovine ljudima u okviru kog su njeni građani primoravani da se bore za Rusiju u ratu u Ukrajini, saopštilo je u ponedeljak Ministarstvo spoljnih poslova Kube, dodajući da vlasti u Havani rade na "neutralisanju i demontiranju" mreže.

U saopštenju kubanskog ministarstva navodi se tek nekoliko detalja, ali se ističe da lanac trgovine ljudima funkcioniše i unutar te karipske ostrvske države, hiljadama kilometara udaljene od Moskve, i unutar Rusije.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova... radi na neutralizaciji i razbijanju mreže trgovine ljudima koja deluje iz Rusije na uključivanju kubanskih državljana koji tamo žive, pa čak i nekih sa Kube, u vojne snage koje učestvuju u ratnim operacijama u Ukrajini", navodi se u saopštenju kubanske vlade.

Ruska vlada nije komentarisala ove optužbe.

Rusija je prošle godine objavila plan za povećanje broja sopstvenih oružanih snaga za više od 30 odsto, na 1,5 miliona borbenog osoblja, što je visok cilj otežan njenim brojnim, ali zvanično još nepotvrđenim žrtvama u ratu.

Krajem maja, ruski list u gradu Rjazanj izvestio je da je nekoliko kubanskih državljana potpisalo ugovore sa tamošnjim oružanim snagama i da su poslati u Ukrajinu u zamenu za rusko državljanstvo.

Nije odmah bilo jasno da li je izjava kubanskog ministarstva spoljnih poslova povezana sa izveštajem iz Rjazanj.

Kubanska vlada je saopštila da je već počela da goni slučajeve u kojima su njeni građani bili primorani da se bore u Ukrajini.

"Pokušaji ove prirode su neutralisani i pokrenut je krivični postupak protiv lica umešanih u ove aktivnosti", navodi se u saopštenju od ponedeljka.

Rusija oborila dronove koji su ciljali Moskvu

Rusija je u utorak oborila najmanje tri ukrajinske bespilotne letelice koje su ciljale glavni grad zemlje, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ministarstvo navodi da su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane uništili dve bespilotne letelice iznad Kaluške i Tverske oblasti, koje se graniče sa Moskovskom oblasti, kao i jednu bliže prestonici, iznad Istarskog okruga.

Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve, rekao je da je pokušan napad dronovima na glavni grad Rusije i da je oštećen objekat u okrugu Istra, koji se nalazi oko 65 kilometara severozapadno od Kremlja.

Na drugom mestu nije bilo štete ili žrtava, saopšteno je. Rojters nije mogao da nezavisno proveri izveštaje.

Sobjanin je rekao da su ostaci dronova u Tverskoj oblasti pali u selo Zavidovo. Prema državnoj novinskoj agenciji RIA, u Zavidovu se nalazi dom"Rus", zvanična rezidencija ruskog predsednika.

Glavne rezidencije predsednika Vladimira Putina su Novo-Ogarjevo u Moskovskoj oblasti, kao i Velika kremaljska palata - gde se održavaju zvanični događaji.

Ruske novinske agencije javile su da je skoro 50 letova otkazano ili odloženo u utorak rano sa četiri glavna aerodroma oko prestonice - Vnukovo, Domodedovo, Šeremetjevo i Žukovski. Nešto kasnije vazdušni saobraćaj je normalizovan.

Napadi dronovima na ruske mete, posebno na Krimu - koji je Moskva pripojila 2014. godine - i u regionima koji se graniče sa Ukrajinom, postali su skoro svakodnevna pojava otkako su dva drona uništena iznad Kremlja početkom maja.

Napadi su poremetili letove u i iz Moskve poslednjih nedelja. Ukrajina retko preuzima direktnu odgovornost za takve napade bespilotnih letelica, ali saopštava da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže kontraofanzivi koju je Kijev započeo u junu.

Šojgu: Ukrajinska kontraofanziva potpuno neuspešna, na jugu napeto

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opisao je u utorak kontraofanzivu Ukrajine kao potpuno neuspešnu, ali je rekao da je situacija u delu južnog regiona Zaporožja koji Rusija kontroliše napeta.

"Ukrajinske oružane snage nisu postigle svoje ciljeve ni na jednom frontu", rekao je Šojgu, a prenosi ministarstvo odbrane.

"Najnapetija situacija je ona na Zaporoškom frontu", rekao je on.

"Neprijatelj je angažovao brigade iz svoje strateške rezerve čije su ljudstvo obučavali zapadni instruktori".

Preuzimanjem kontrole nad delovima Ukrajine, Rusija je uspostavila "kopneni most" ka Krimu, poluostrvu u Crnom moru koje je nelegalno anektirala 2014.

Zelenski odlikovao borce u Donjeckoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je dan proveo sa ukrajinskim borcima u Donjeckoj oblasti.

"Odlikovao sam naše vojne lekare i zahvalio se osoblju stabilizacijskih punktova – to su veliki ljudi koji spasavaju heroje, vraćaju živote i snagu", rekao je Zelenski u svom redovnom obraćanju.

Britansko ministarstvo: Rusija planira da održi izbore na okupiranim teritorijama

Ruske vlasti u okupiranim regionima Ukrajine planiraju da po prvi put održe izbore od 8. do 10. septembra, paralelno sa izborima koji se održavaju u Ruskoj Federaciji, saopšilo je britansko ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju o situaciji u Ukrajini.

Glasanje se, kako javljaju, već odvija u Zaparožju i Marijupolju.

Ministarstvo saopštava da nedostaje kvalifikovanih i iskusnih, kao i nezavisnih kandidata i onih koji nisu članovi partija koje podržava Kremlj.

Prema istraživanjima javnog mnjenja koje je sproveo Kremlj, oko 80 odsto ispitanih podržava rusku vladajuću stranku Jedinstvena Rusija, pa se očekuje da će ona kontrolisati većinu mesta u parlamentu okupiranih teritorija.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG