Linkovi

Šef za ljudska prava UN: Rusija nije zaštitila civile u Ukrajini; Francuska i Britanija obećavaju stalnu pomoć


Arhiva - Volker Turk, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, 11. decembra 2023.
Arhiva - Volker Turk, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava, 11. decembra 2023.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Tirk istakao je u utorak "veliki neuspeh" Rusije da preduzme adekvatne mere kako bi zaštitila civile u Ukrajini od svojih napada.

Turk je rekao da je njegova kancelarija potvrdila 10.000 smrtnih slučajeva civila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali da je stvarni broj verovatno daleko veći.

On je rekao da je većina civila ubijena u blizini linija fronta u Donjecku, Harkovu, Hersonu i Zaporožju, ali da ima i "značajnih žrtava" usled ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove.

Turk je rekao da je njegova kancelarija dokumentovala slučajeve proizvoljnog zatvaranja i prisilnog nestanka u oblastima koje su okupirale ruske snage i da radnici UN za ljudska prava nisu imali pristup ratnim zarobljenicima koji se drže u tim oblastima.

"Pozivam sve države, posebno one sa uticajem, da pozovu na hitne i odlučne mere obe strane – a posebno Rusku Federaciju – da osiguraju da se njihovo osoblje u potpunosti pridržava međunarodnih ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Turk. "Oni moraju da preduzmu sve izvodljive mere predostrožnosti da bi izbegnli i minimizovali civilnu štetu, uključujući izbor sredstava i metoda ratovanja".

Oboreni dronovi, Francuska i Britanija obećavaju pomoć

U Rusiji, gradonačelnik Moskve rekao je u utorak da je ruska protivvazdušna odbrana oborila dron iznad grada. Nije bilo izveštaja o žrtvama ili šteti.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je u utorak saopštila da je preko noći oborila dva ruska drona.

Francuska i Britanija obećale su stalnu podršku Ukrajini prilikom sastanka francuske ministarke spoljnih poslova Ketrin Kolon i britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona u Parizu.

Kameron je rekao da će dve zemlje nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

"Ne sumnjam da možemo da osiguramo da Putin izgubi, a od suštinskog je značaja da izgubi", rekao je Kameron.

Moskva spremna za novu rundu sankcija EU

U Moskvi je Kremlj saopštio da se pripremio za novu rundu sankcija Evropske unije i da će pronaći načine da ih zaobiđe.

Dvanaesti paket sankcija koji je Savet Evropske unije usvojio u ponedeljak uključuje zabranu uvoza i izvoza dijamanata ruskog porekla.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom video obraćanju u ponedeljak da će nove sankcije EU "zaista smanjiti" ekonomsku osnovu Rusije za rat protiv njegove zemlje. "Nastavićemo da radimo sa našim partnerima kako bismo osigurali da sankcije koje je uvela Evropa deluju globalno", dodao je on.

Sjedinjene Države planiraju još jedan paket pomoći Ukrajini kasnije u decembru. Nakon toga, Kongres će morati da odobri dalju pomoć, saopštila je Bela kuća u ponedeljak.

"Kada to bude gotovo... nećemo imati više ovlašćenja za dopunu koja su nam dostupna i biće nam potrebno da Kongres deluje bez odlaganja", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG