Linkovi

Republikanski lideri upozoravaju kolege da ne napadaju Haris po rasnoj i rodnoj osnovi


Potpredsjednica SAD Kamala Haris (Foto: Brendan Smialowski/Pool via AP)
Potpredsjednica SAD Kamala Haris (Foto: Brendan Smialowski/Pool via AP)

Republikanski lideri upozoravaju članove te stranke da ne koriste rasističke i šovinističke napade protiv potpredsjednice SAD Kamale Haris, dok republikanci i kampanja bivšeg predsjednika Donalda Trampa pokušavaju da se prilagode novoj poličkoj realnosti i novom demokratskom rivalu manje od četiri mjeseca prije izbora.

Na sastanku republikanskih članova Predstavničkog doma, koji je u utorak održan iza zatvorenih vrata, predsjedavajući Nacionalnog republikanskog kongresnog komiteta Ričard Hadson tražio je od kolega da kritikuju Haris zbog njene uloge u potezima Bajdenove adminstracije, prenosi agencija Asošijeted pres.

"Ovi izbori će imati veze sa politikom, a ne ličnostima. Ovo nije lično kada je riječ o Kamali Haris, i njena etnička pripadnost ili njen pol nemaju nikakve veze sa tim", rekao je novinarima posle sastanka predsjedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson.

Upozorenje ukazuje na novu opasnost za republikance koji za protivnika na izborima imaju demokratsku kandidatkinju koja bi, ako pobijedi u novembru, bila prva žena, crnkinja i Amerikanka južnoazijskog porijekla na najvišem položaju u zemlji.

Sam Tramp se u prošlosti nije ustezao od rasističkih i mizogenih napada koji bi mogli da ga koštaju podrške ključnih birača - žena, nebijelaca i mladih - čije glasove njegova kampanja pokušava da pridobije, navodi AP.

Upozorenje je upućeno nakon što su neki republikanski članovi Kongresa i Trampovi saveznici naveli da je Haris, bivša tužiteljka, sekretarka za pravosuđe u Kaliforniji i senatorka, kandidatkinja samo zahvaljujući inicijativama za raznolikost, jednakost i inkluziju.

Od kako je Bajden objavio da se povlači iz izborne trke, republikanci napadaju Haris i pokušavaju da je povežu sa nekim od nepopularnih poteza aktuelnog predsjednika, uključujući ekonomske i imigracione. Takođe je optužuju da je saučesnica u zataškavanju Bajdenovih zdravstvenih problema, a tvrde i da ima preblage stavove prema kriminalu, pozivajući se na rezultate koje je postigla kada je bila tužiteljka u Kaliforniji.

Džonson je rekao da i Tramp i Haris imaju iskustvo kada je riječ o Bijeloj kući i da birači mogu da uporede u kakvoj su situaciji bile porodice pod Trampovom adminstracijom, a kako im je sada pod Bajdenom.

"Ona je jedan od autora i saučesnika u svim potezima zbog kojih smo u ovom haosu", rekao je Džonson.

Bajden je u nedelju objavio da odustaje od kandidature za reizbor. U utorak, u dopisu o izborima, zvaničnik Trampovog izbornog štaba Toni Fabricio naveo je da se osnove kampanje nisu promijenile sada kada je Haris vjerovatni demokratski kandidat.

"To ne mijenja nezadovoljstvo birača zbog ekonomije, inflacije, kriminala, otvorene granice, troškova stanovanja, a da ne pominjem strahovanja zbog dva rata u inostranstvu. I što je podjednako važno, birači će takoće saznati o opasnim liberalnim rezultatima Haris prije nego što je postala Bajdenov partner", napisao je Fabricio.

Slične argumente uputili su drugi republikanci, među kojima je predsjedavajući Nacionalnog republikanskog senatskog komiteta senator Stiv Dejns koji je ocijenio da je Kamala Haris previše liberalna.

Tramp je iznio isti argument u obraćanju novinarima u utorak.

"Ista je kao Bajden, ali radikalnija. Ona je radikalna ljevičarka i ova zemlja ne želi da je uništi radikalna ljevičarka. Mnogo je radikalnija od njega. Zato mislim da će biti lakša (da se pobijedi) od Bajdena", rekao je Tramp.

Kasnije je ustvrdio da je Haris uništila San Francisko, iako je napustila posao tužiteljke u tom gradu 2011. godine.

Tramp je u prošlosti više puta lično napadao žene, od bivše voditeljke Foks njuza Megan Keli do protivkandidatkinje za republikansku nominaciju Karli Fjorine i tužiteljke u Njujorku Letiše Džejms koja ga je uspješno tužila za prevaru.

Snažne i inteligentne žene, koje ga napadaju, naročito smetaju Trampu, kaže Stefani Grišam, koja je jedno vrijeme bila portparolka u Bijeloj kući za vrijeme Trampove administracije, prije nego što se distancirala od bivšeg predsjednika posle napada njegovih pristalica na Kapitol 6. januara 2021. godine.

"Iznerviraće ga", predvidjela je Grišam za Haris, navodeći da Tramp - kada je napadnut - uzvraća hiljadu puta jače.

"Neće moći da se suzdrži", ističe ona i dodaje da republikanski kandidat obično napada žene zbog izgleda i naziva ih glupim.

Uticajna demokratska članica Predstavničkog doma i afroameričkog kokusa u Kongresu Maksin Voters, koja se često sukobljavala sa Trampom, kaže da je spremna za buduće napade kada republikanci usmjere svoju kampanju protiv Haris.

"Prvo će napadi krenuti od Trampa, desničarskog krila MAGA - već su počeli. Biće nepristojni i loši", kaže Voters za AP, ali predviđa da bi to moglo da ima negativne posljedice po bivšeg predsjednika.

Ta dinamika mogla bi da bude naglašena tokom debate, ako Tramp na kraju pristane na TV sučeljavanje sa Haris kao što je to najavio u utorak.

Republikanski strateg Nil Njuhaus kaže da je malo vjerovatno da će Tramp nastupiti u debati isto kao sa Bajdenom, ali i Hilari Klinton 2016. godine.

"Ne mislim da Tramp može da pristupi debati sa Kamalom Haris u istom tonu kao što je to bio slučaj sa Hilari Klinton. Kamala Haris nema negativne crte kao što je Hilari imala i relativno je novo političko lice. Zbog toga je možda potreban oprez", kaže Njuhaus.

XS
SM
MD
LG