Linkovi

Haris počela predizbornu kampanju, na prvom mitingu oštro kritikovala Trampa


Potpredsednica SAD Kamala Haris na mitingu u Viskonsinu (Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
Potpredsednica SAD Kamala Haris na mitingu u Viskonsinu (Foto: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)

Potpredsednica SAD Kamala Haris u utorak je počela kampanju za izbore, prvi put u ulozi vjerovatne predsedničke kandidatkinje, pošto je osigurala dovoljno glasova delegata za nominaciju Demokratske stranke. Delegati bi trebalo formalno da imenuju predsedničkog kandidata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu u avgustu.

Haris je na mitingu u Viskonsinu, jednoj od ključnih država za ishod izbora u novembru, poručila da "put do Bele kuće vozi kroz Viskonsin" i obećala da će ujediniti demokrate.

“Obećavam vam da ću narednih nedelja nastaviti da ujedinjujem stranku da bi smo bili spremni da pobedimo u novembru", poručila je Haris, prenosi AP.

Naglasila je i da će jedan od ciljeva njenog mandata, ako pobedi na izborima, biti da ojača srednji klasu.

"Verujemo u budućnost gde svaka osoba ima šansu ne samo da prežviljava nego da napreduje, budućnost gde ni jedno dete ne mora da odrasta u siromaštvu, gde je svaki radnik slobodan da se pridruži sindikatu", kazala je Haris.

Takođe je napala bivšeg predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa, upoređujući svoje iskustvo tužiteljke sa tim što je bivši predsednik osuđen za krivično delo.

"U ovoj kampanji, obećavam vam da ću ponosno upoređivati svoje rezultate sa njegovim bilo kog dana...Da li želite da živite u zemlji slobode, saosećanja i vladavine prava, ili u zemlji haosa, straha i mržnje", upitala je Haris i optužila Trampa da želi da unazadi zemlju.

Navela je i niz liberalnih prioriteta, između ostalog da će proširiti pristup abortusu nakon odluke Vrhovnog suda da ukine to pravo na federalnom nivou.

"Zaustavićemo ekstremnu zabranu abortusa Donalda Trampa zato što verujemo ženama da same donose odluke o svojim telima a ne da im vlada govori šta da rade. Kada Kongres usvoji zakon o obnovi reproduktivnih sloboda, potpisaću ga kao predsednica SAD", istakla je Haris.

Prema anketi Rojtersa i Ipsosa, sprovedenoj među registrovanim biračima u ponedeljak i utorak nakon što se predsednik Džo Bajden povukao iz trke, Haris ima prednost u odnosu na Trampa od 44 naprema 42 procenta na nacionalnom nivou.

Prethodna istraživanja javnog mnjenja, urađena pre Bajdenove odluke, pokazivala su da su izjednačeni, ili da Tramp ima prednost od jednog procenta.

Tramp i njegovi saveznici pokušavaju da povežu Haris sa nekim od nepopularnih Bajdenovih politika, kao što je način rešavanja situacije na granici sa Meksikom.

Tramp je u utorak naveo da želi "više od jedne" debate sa Haris i da veruje da ću mu biti lakša protivnica od Bajdena.

"Daleko je radikalnija od njega...Zbog toga mislim da bi trebalo da bude lakša od Bajdena, jer je on bio neznatno mejnstrim, ali ne mnogo", rekao je Tramp novinarima.

Takođe je podsetio na nespelu kandidaturu Haris za predsedničku nominaciju demokrata za izbore 2020. godine.

"Ako bude vodila kampanju kao što je to pre radila, onda prepostavljam da neće biti previše jaka", rekao je Tramp.

U utorak su kandidaturu Haris podržali i lideri demokratske većine u Senatu Čak Šumer i manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris.

"Sada kada je proces sproveden, ovde smo danas da podržimo potpredsednicu Kamalu Haris", rekao je Šumer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Džefrisom. Dodao je da je "nesebična odluka" predsednika Bajdena da se povuče iz trke "dala Demokratskoj stranci šansu da se ujedini u podršci novom kandidatu".

Prema podacima Asošijeted presa objavljenim kasno u ponedeljak, više od 3.000 delegata podržalo je Haris, čime je lako prevaziđena većina od 1.976 koja će joj biti potrebna na konvenciji da bi dobila nominaciju. Broj je zasnovan na javnim saopštenjima stranke u državama i intervjuima sa pojedinim delegatima, navodi AP.

"Radujem se što ću uskoro zvanično prihvatiti nominaciju", rekla je Haris kasno u ponedeljak.

Čak i pre nego što je predsednik Bajden najavio povlačenje iz trke, demokratski lideri su planirali da održe virtuelno glasanje uoči konvencije, koja se odigrava od 19. do 22. avgusta.

 

Reuters

July 21, 2024

President Biden withdraws from the 2024 presidential election race

Biden immediately backed Vice President Kamala Harris as the party's nominee. Biden's endorsement encourages the delegates to vote for Harris, but they aren't required to vote for her.

“I am honored to have the President’s endorsement and my intention is to earn and win this nomination.”

Vice President Kamala Harris In a statement on X, formerly known as Twitter

Learn more about Harris

AP

A possible virtual vote

Prior to Biden's announcement, the Democratic Party was considering holding a virtual vote of delegates before the official Democratic National Convention, set to take place Aug. 19-22.

AP

Party leaders appear to be quickly lining up to support Harris

If the party holds the virtual vote and Harris receives a majority of the delegates' votes, she would become the Democratic presidential nominee. | Learn more

AP

If no candidate receives a majority, the nominee would be selected in an open convention

If the virtual vote is held but a majority winner does not emerge, the decision moves to the August convention. | Learn more about an “open convention”

Reuters

Facing off against Trump and Vance

The Democratic Party faces a tight timeline to coalesce around a new nominee and mount a competitive general election campaign against Republican presidential nominee Donald Trump and vice presidential nominee J.D. Vance.

Up next

Meet the Democrats who could replace Biden

Numerous party officials have said they support Harris to replace Biden as the party’s standard-bearer against Trump. But others want to open next month’s Democratic National Convention to other nominations. | These are the likeliest contenders.

S obzirom na to da će se zvaničnici sastati u sredu kako bi finalizirali proces, predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison rekao je novinarima u ponedeljak da će stranka izabrati svog kandidata do 7. avgusta.

Haris je prikupila više od 80 miliona dolara za svoju kampanju u nekoliko sati pošto se predsednik Džo Bajden povukao u nedelju iz takmičenja protiv bivšeg predsednika 2024. i podržao njenu kandidaturu.

Od nedelje ujutru do ponedeljka uveče, kampanja Kamale Haris dobila je više od 100 miliona dolara u donacijama, objavio je u utorak magazin Hil, koji nije imenovao svoje izvore. Više od 1,1 miliona pojedinačnih donatora je dalo svoj doprinos kampanji, navodi se u izveštaju.

Brojni demokratski zvaničnici podržali su kandidaturu 59-godišnje Haris, a nijedan ključni potencijalni izazivač nije najavio da će se boriti protiv nje za nominaciju. Bivša predsedavajuča Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je još uvek uticajna figura u demokratskim krugovima, podržala je njenu predsedničku nominaciju, a očekuje se da će to pratiti i drugi partijski lideri na Kongresu.

"Danas sa ogromnim ponosom i neograničenim optimizmom za budućnost naše zemlje podržavam potpredsednicu Kamalu Harisa za predsednika Sjedinjenih Država", rekla je Pelosi u saopštenju u ponedeljak. "Moja entuzijastična podrška Kamali Haris za predsednika je zvanična, lična i politička".

Pored toga, brojni demokratski guverneri širom zemlje podržali su Haris, uključujući Džej-Bi Pricker iz Ilinoisa, Gretčen Vitmer iz Mičigena, Andi Bešir iz Kentakija, Ves Mur iz Merilenda, Gavin Njusom iz Kalifornije, Tim Valz iz Minesote i Toni Evers iz Viskonsina. Imena nekoliko njih navedena su kao mogući potpredsednički kandidati uz Haris, iako ona nije davala javne komentare o tome ko se sve razmatra.

Haris je bila senatorka iz Kalifornije pre nego što ju je Bajden izabrao za svoju potpredsedničku kandidatkinju 2020. Kandidovala se za novi četvorogodišnji mandat kao Bajdenova zamenica pre nego što je on u nedelju popustio pred sve većim brojem poziva demokrata da izađe iz trke nakon lošeg nastupa u debati protiv Trampa krajem juna.

Trampov izborni štab je u reklamnoj kampanji izneo tvrdnju da je Haris bila svesna da su fizičke i mentalne sposobnosti 81-godišnjeg Bajdena u opadanju. "Kamala je učestvovala u tome", navodi se u propagandnom spotu. "Ona je prikrila Džoov očigledan mentalni pad. Kamala je znala da Džo ne može da uradi posao. Dakle, ona je to uradila". Prema tome, dodaje se u spotu - "Kamala je odgovorna za taj propust."

Haris je tokom predizbornog skupa u ponedeljak rekla da će ponosno izneti svoj učinak u odnosu na rekord 78-godišnjeg Trampa.

"Donald Tramp želi da vrati našu zemlju unazad u vreme pre nego što su mnogi naši sugrađani imali pune slobode i prava. Ali mi verujemo u svetliju budućnost koja otvara prostor za sve Amerikance", rekla je Haris.

Tramp je prihvatio nominaciju Republikanske stranke na konvenciji prošle nedelje.

Stiv Herman je učestvovao u pisanju ovog izveštaja. Korišćene su neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG