Linkovi

Rusija i Ukrajina intenziviraju ofanzive pred početak zime


Policajac hoda među ostacima poštanskog distributivnog centra pogođenog ruskim projektilima u selu Korotič u okolini Harkiva u Ukrajini, 22. oktobar, 2023. (Foto: REUTERS/Sofiia Gatilova)
Policajac hoda među ostacima poštanskog distributivnog centra pogođenog ruskim projektilima u selu Korotič u okolini Harkiva u Ukrajini, 22. oktobar, 2023. (Foto: REUTERS/Sofiia Gatilova)

Najmanje šest osoba je poginulo, dok je 16 povređeno u subotu u ruskom raketnom napadu na poštansko skladište u gradu Harkivu na severoistoku Ukrajine, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

"Ruski projektili pogodili su centar Nova Pošta — običan civilni objekat", saopštio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na aplikaciji Telegram.

On je objavio video snimak zgrade sa razbijenim prozorima i uništenim kamionima sa natpisom Nova pošta, parkiranim ispred zgrade.

Sve žrtve su bili zaposleni u privatnoj ukrajinskoj pošti i kurirskoj službi, izjavio je Dmitro Čubenko, portparol regionalnog tužilaštva.

U saopštenju poštanske kompanije navodi se da oni koji su radili u skladištu nisu imali vremena da stignu do skloništa pre nego što su bombe pogodile objekat.

Prema rečima tužilaštva, skladište su pogodila dva ruska projektila S-300 ispaljena iz ruskog Belgoroda, severno od Harkiva.

U drugim delovima regiona Harkiv, tri osobe su povređene u ruskom granatiranju grada Kupijanska na prvoj liniji, epicentra žestokih borbi, izjavio je guverner Harkiva Oleh Sinihubov na društvenim medijima.

Registrovano je 36 projektila iznad oblasti Herson, a neka sela su pogođena nekoliko puta, izjavila je portparolka operativne komande južne Ukrajine Natalija Humeniuk.

U izveštaju objavljenom u subotu, Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da bi ruske snage mogle da upotrebe mešavinu projektila, bombi sa navođenjem i dronova u budućim napadima na Ukrajinu. Istraživačka grupa sa sedištem u Vašingtonu napominje da bi promena mogla da bude deo pokušaja da se pronađu rupe u vazdušnoj odbrani Ukrajine pred dalje napade tokom zime.

Ruske snage odbile su ukrajinske snage koje su proteklih dana prelazile reku Dnipro istočno u regionu južnog Hersona, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u nedelju.

Prema rečima ministarstva, ukrajinski "sabotažni i izviđački" timovi su zaustavljeni dok su pokušavali da pređu reku u blizini sela Pridniprovske, Tiahinka i Krinki.

Tri ukrajinska projektila usmerena na Krim srušena su u nedelju iznad grada Heničeska u području pod ruskom kontrolom u oblasti Herson, napisao je na Telegramu ruski guverner Vladimir Saldo.

Rusija je takođe saopštila da je uništila ukrajinsko vojno osoblje, opremu za prelazak vode i vozila u blizini sela Stanislav. Agencija Rojters nije mogla nezavisno da potvrdi te izveštaje.

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su šest ruskih dronova i krstarećih projektila tokom noći, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage u nedelju, dodajući da je Rusija ispalila ukupno devet krstarećih projektila na Ukrajinu.

Žestoke borbe se nastavljaju oko istočnog grada Avdivka, dok ruske snage intenziviraju ofanzivu na tom području, a ukrajinske snage pokušavaju da odbiju ruske napade, izjavio je u subotu vršilac dužnosti guvernera Ihor Moroz.

Prema analizi ISW-a, ruske trupe ostvarile su manje dobitke severno od Avdivke, uz navode da je Moskva pretrpela "teške gubitke opreme i osoblja" u svojim naporima da osigura kontrolu nad ovim industrijskim gradom. Organizacija se - kao podršku za takvu procenu - pozvala i na geolocirane snimke prokremaljskih "vojnih blogera“ na terenu.

Ukrajinski generalštab izjavio je u petak da su njegove snage oštetile ili uništile skoro 50 ruskih tenkova i više od 100 oklopnih vozila u borbama u blizini Avdivke prethodnog dana.

Agencija AP nije mogla nezavisno da proveri te tvrdnje.

Umešanost Severne Koreje

Severna Koreja je u subotu osudila Sjedinjene Države zbog snabdevanja Ukrajine balističkim projektilima dugog dometa, ukazujući da će svaki napad u kojim bi ih upotrebila protiv Rusije, samo pokvariti mirovne napore.

Ukrajina je u utorak saopštila da je po prvi put koristila vojni taktički raketni sistem (ATACMS), kojim je naneta velika šteta na dva aerodroma u područjima koje je okupirala Rusija. Kijev je više puta zatražio te rakete od Vašingtona, ali je obećao da ih neće koristiti unutar Rusije.

"Sjedinjene Države su konačno isporučile ATACMS raketni sistem zemlja-zemlja Ukrajini, uprkos dubokoj zabrinutosti i snažnom protivljenju međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju Sin Hong-Čola, ambasadora Severne Koreje u Rusiji, koje je prenela severnokorejska državna agencija.

Bela kuća je nedavno optužila Severnu Koreju da Rusiji obezbeđuje isporuke oružja, nazivajući to zabrinjavajućim razvojem događaja i izražavajući zabrinutost zbog proširenja vojnih odnosa između dve zemlje.

XS
SM
MD
LG