Linkovi

SAD: Otvaranje mosta u Mitrovici povećava mogućnost za nasilje


Glavni most na Ibru u Mitrovici koji razdvaja grad na severni i južni deo, arhiva ( AP Photo/Visar Kryeziu)
Glavni most na Ibru u Mitrovici koji razdvaja grad na severni i južni deo, arhiva ( AP Photo/Visar Kryeziu)

SAD ne podržavaju nikakve poteze kojima se menja sadašnji status mosta u Mitrovici u ovom trenutku, saopšteno je za Glas Amerike iz Stejt departmenta.

"Otvaranje mosta za saobraćaj sada povećava mogućnost za nasilje i stavlja u opasnost lokalno stanovništvo i vojnike KFOR-a, među kojima su i Amerikanci, koji rade na izgradnji mira i stabilnosti na Kosovu", navedeno je u pisanom odgovoru portparola Stejt departmenta.

Iz Vašingtona se apeluje na vladu Kosova "da ne preduzima jednostrane i nekoordinisane poteze, i da pitanje rešava u dijalogu pod okriljem EU", i ističe se da je to pozicija koju SAD dele sa partnerima Kvinte, EU i NATO".

"I to je pozicija o kojoj smo jasno govorili, i javno i privatno", rečeno je u Stejt departmentu.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u utorak izjavio da otvaranje glavnog mosta u Mitrovici na Ibru nije usmereno ni protiv koga, pa ni protiv partnera Kosova.

Kurti o otvaranju mosta na Ibru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u sredu ujutro sastao sa predstavnicima Kvinte i EU, ali još nije objavljeno šta su zaključci tog sastanka.

KFOR je u utraok saopštio da "svaka odluka o otvaranju mosta mora biti doneta kroz dijalog".

U Stejt departmentu zaključuju da je "cilj da se sa vladom Kosova radi na stvaranju uslova pod kojima će most moći da se otvori za saobraćaj".

"Pozivamo vladu Kosova da ponovo blisko i konstruktivno bude angažovana na radu sa SAD i drugim međunarodnim partnerima", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Glavni most u Mitrovici, koji deli grad na severni deo gde žive Srbi i južni gde su većina Albanci, zatvoren je za saobraćaj više od 20 godina, ali je otvoren za pešake. Otvaranje za saobraćaj jedna je od tema pregovora u Briselu.

XS
SM
MD
LG