Linkovi

Usvojen budžet Beograda za 2024. godinu, odmah najavljen i rebalans


Sednica Skupština Beograda na čijem dnevnom redu je bio Predlog odluke o budžetu za 2024. godinu (Foto: FoNet/Aleksandar Barda)
Sednica Skupština Beograda na čijem dnevnom redu je bio Predlog odluke o budžetu za 2024. godinu (Foto: FoNet/Aleksandar Barda)

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su u ponedeljak buždet grada za 2024. godinu, koji iznosi više od 173 milijardi dinara, kao i paket odluka iz oblasti finansija. Za usvajanje budžeta glasalo je 60 odbornika, a 18 je bilo protiv.

Odbornici liste "Aleksadar Vučić - Beograd sutra" glasali su za usvajanje budžeta, dok su protiv bili odbornici Narodnog pokreta Srbije, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Pokreta slobodnih građana i grupe Mi snaga naroda - dr Branimir Nestorović.

Sednici nisu prisustvovali gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kao ni odbornici odborničke grupe Kreni-promeni, koja je napustila Skupštinu grada posle verifikacije mandata.

Gradska sekretarka za finansije Beograda Katarina Čubrić izjavila je na sednici da je u Predlog odluke o budžetu Grada Beograda za 2024. godinu "uključeno sve što je započeto u prethodnih šest meseci, kao i projekcije rashoda do kraja godine", ali da već u septembru očekuje rebalans.

S obzirom na to da je iza nas jako težak budžetski period, limitiran nekim uslovima iz zakona koji se tiču privremenog finansiranja, očekujemo da pristupimo izradi rebalansa već u septembru, posle sveobuhvatnije i kvalitetnije analize budžeta na osnovu procene prihoda i rashoda koji slede do kraja godine“, rekla je.

Ona je rekla da su budžetom predviđena sredstva za redovan rad, funkcionisanje grada i gradskih organizacionih jedinica, a da je uključena i pomoć za decu od po 20.000 dinara.

Predlog odluke o budžetu grada naišao je na brojne kritike opozicije.

Šefica Odborničke grupe Zeleno-levog fronta i Pokreta slobodnih građana Natalija Stojmenović izjavila je da se ne usvaja budžet grada „sa idejom i vizijom“, već običan papir koji pokazuje da osnovne stvari Beograđani u 21. veku i dalje neće dobijati.

"Usvajamo aljkav i prepisan budžet, jer se iza toga krije drugi razlog zašto se sa sednicom požurilo. Pored budžeta grada, danas se u 17 gradskih opština usvajaju opštinski budžeti", rekla je Stojmenović.

Dodala je i da se u budžetu konstantno prepisuju projekti poput gondole, jarbola i linijskog parka, ali da se ne ulaže u saobraćajnice, nove trolejbuse i tramvaje, kao ni u nove vrtiće.

Zamenik šefice te odborničke grupe iz redova Pokreta slobodnih građana Stefan Simić rekao je da je budžet planiran u visini od 173,6 milijardi dinara, a da je prihod „dosta nerealno“ procenjen na 165,4 milijarde.

"Ako se nastavi ovim tempom, manjak u budžetu biće devet milijardi", rekao je.

Predsednik odborničke grupe Kreni-promen u Skupštini Beograda Savo Manojlović izjavio je da budžet Beograda i dalje nije transparentan i da iz svega što se vidi nije razvojni budžet.

"Iz ovog budžeta je vidljivo da osnovno pitanje u Beogradu nije razvoj i rešavanje saobraćajnog problema i kolapsa, a nema ni rešenja za kanalizacionu mrežu", rekao je Manojlović na konferenciji za novinare održanoj u Bulevaru patrijarha Pavla.

Kako je rekao - tu su simbolično, jer taj bulevar nije završen pet godina i da "po svemu sudeći neće biti završen još tri godine."

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) Peđa Mitrović izjavio je da je budžet grada Beograda - "budžet velikih rezova".

On je na konferenciji za novinare rekao da je Srpska napredna stranka (SNS) u kampanji obećala tri mosta i dva tunela, ali da ništa od toga nije u budžetu, već da su projekti pomereni za narednu godinu.

Mitrović je istakao da je razvojni deo budžeta smanjen za 16 milijardi dinara, te da je u budžetu 3,2 milijarde manje za zaštitu životne sredine, 1,5 milijardi manje za obrazovanje i 1,3 milijarde manje za kulturu.

"Nema ni novca za izgradnju ustanova kulture. Za Pozorište 'Boško Buha' od planiranih 480 miliona dinara za rekonstrukciju, predviđeno je svega 253 miliona dinara i završetak je prebačen za 2025. godinu", rekao je Mitrović i dodao da u budžetu nema ni socijalne komponente, niti planirane izgradnje predškolskih ustanova.

Predstavnik stranke Srbija centar (Srce) Boško Šindić rekao je da je Beograd bankrotirao i da su prihodi u budžetu manji nego rashodi i da se zbog toga novac često iz budžeta republike prebacuje u gradski budžet.

"U ovom trenutku budžetom Beograda upravljaju Vojislav Šešelj i Aleksandar Vulin koji su koalicioni partneri SNS u Beogradu", rekao je Šindić.

Dodao je da je budžet „samo forma koja mora da se ispuni“ i da se samo stiče utisak da postoji pravna država, a da u stvarnosti tako projektovani budžet niti obavezuje vlast, niti postoji odgovornost nosilaca javnih funkcija za trošenje tih sredstava, a da ne postoji ni adekvatna kontrola.

Šindić je rekao da je više od 10 milijardi, odnosno oko sedam odsto budžeta, predviđeno za „otplatu kamata i dugova koje je napravila SNS“, te da je izdvojen 191 miliona za projekat "povećanje procenta muškaraca koji prisustvuju radionicama za reciklažu", a 145 miliona za kanalizaciju u Kumodražu.

Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i odbornik u Skupštini Beograda Miloš Pavlović izjavio je u intervjuu za list "Nova" da je najupadljivija cena rekonstrukcije Kalenić pijace u vrednosti od oko dve milijarde dinara.

Kazao je da se budžet Beograda za 2024. godinu usvaja sada „zbog političke krize u gradu, jer su izbori u decembru brutalno pokradeni“ i da su se tek sada stekli uslovi za usvajanje budžeta u skladu sa propisima.

"Moj utisak je da je gradskoj vlasti mnogo više prijalo upravljanje Beogradom kroz privremeni organ, jer su na taj način lakše uspevali da sve svoje projekte i investicije drže 'ispod radara' i dalje od očiju javnosti i opozicije", zaključio je Pavlović.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet.
XS
SM
MD
LG