Linkovi

Širenje Rio Tinta u oblasti litijuma moglo bi podstaći i druge kompanije da to učine


Kamion na jednom od površinskih rudnika Rio Tinta u zapadnoj Australiji, 19. oktobra 2023. (Foto: Reuters/Melanie Burton)
Kamion na jednom od površinskih rudnika Rio Tinta u zapadnoj Australiji, 19. oktobra 2023. (Foto: Reuters/Melanie Burton)

Kompanija Rio Tinto kupila je američku kompaniju koja se bavi proizvodnjom litijuma, Arkadijum Litijum, za 6,7 miljardi dolara, čime je postala treći najveći proizvođač litijuma na svijetu.

Izvršni direktor Rio Tinta Džejkob Stausholm rekao je za Rojters prošle sedmice da je slabo tržište dalo priliku da se po povoljnoj cijeni kupi nešto što je vrhunskog kvaliteta.

Iako se ne očekuje da će se cijene litijuma uskoro povećati, potražnja bi trebala nadmašiti ponudu do 2030. Imajući to u vidu, malo je vjerovatno da će Rio Tinto biti sam u nastojanjima da kupi druge kompanije iz te oblasti, kažu bankari, rukovodioci i analitičari.

Povećanje broja spajanja kompanija bi pokazalo da one gledaju dugoročno na sve veću vrijednost litijuma, te prepoznaju potrebu za širenjem putem akvizicija, kako bi igrale sve veću ulogu u energetskoj tranziciji, navode stručnjaci.

Potencijalni kupci su "vjerovatno oni koji imaju veliki priliv keša od postojećih operacija i rezonuju da je litijum sfera gde žele da budu za pet do deset godina" rekao je Adam Martin, izvršni direktor za energiju kompanije E&P iz Melburna.

Cijene litijuma pale su za oko 80% u odnosu na rekord sa kraja 2022. godine - 70 dolara po kilogramu, što umanjuje i vrijednost proizvođača. Međutim, cijene će se vjerovatno sa oko trenutnih 11 povećati na 19 dolara po kilogramu na duži rok, naveli su iz kompanije Arkadijum prošle sedmice, pozivajući se na procjene analitičara.

Mogućnosti postoje za kompanije koje sada mogu da kupe i čekaju pravi trenutak za zaradu, rekao je Šerif Andraves, šef globalnih prirodnih resursa kompanije BDO.

Prema njegovim riječima, dva su takva primjera: kupovina Arkadijuma koju je napravio Rio Tinto, te kupovina kompanije „Latin Resources“ koju je u avgustu preuzela kompanija „Pilbara Minerals“, što je bio posao vrijedan 377 miliona dolara.

Ne bih bio iznenađen da vidim još takvih poslova“, dodao je Andraves.

Postoje i faktori koji mogu smanjiti broj kupaca u oblasti litijuma. Kupovine Rija i Pilbare ih uklanjaju iz te jednačine, dok su prenatrpano tržište karbonata i razvoj alternativnih tehnologija za proizvodnju baterija smanjili broj kupaca, objasnila su Rojtersu dva bankara koji rade na spajanju kompanija iz oblasti energije i rudarstva.

Manji proizvođači litijuma su pod pritiskom pada zaliha novca i poteškoća u prikupljanju kapitala, saopštila je kompanija BDO u junu.

Skorije niske cijene bile su teške za industriju i otežale su kompanijama prikupljanje novca, rekao je izvršni direktor kompanije za razvoj litijuma koji je tražio da ne bude identifikovan.

Ipak, analitičari kažu da bi veće kompanije za proizvodnju litijuma mogle da budu intersantne za kupovinu zbog dugoročne strategije. Litijum se između ostalog koristi za proizvodnju baterija za električna vozila i za mobilne telefone.

U nekim slučajevima, kompanije uzimaju u obzir i nove tehnologije u vlasništvu drugih kompanija koje kupuju.

Na primjer, analitičari navode da će kupovina Arkadijuma obezbijediti Rio Tintu skup tehnologija za filtriranje litijuma, koje bi mogle revolucionalizirati način na koji se taj metal proizvodi za industriju elektronike i električnih vozila. Arkadijum ima veliku ekspertizu u u takozvanoj direktnoj ekstrakciji litijuma.

Očekuje se da će industrija direktne ekstrakcije litijuma porasti na više od 10 milijardi dolara godišnjeg prihoda u narednoj deceniji isporukom litijuma za baterije električnih vozila u satima ili danima, a ne mjesecima ili duže kako to funkcionišesa trenutnim procesima.

Još jedan projekat Rio Tinta u Argentini trebalo bi da počne sa proizvodnjom kasnije ove godine, dok Rojters prenosi da bi za projekat Jadar u Srbiji mogle da prođu dvije godine prije dobijanja dozvola za pokretanje posla.

Dio javnosti u Srbiji se protivi projektu Jadar, te su širom zemlje organizovani protesti protiv eksploatacije litijuma, gde su kao glavni razlozi navođeni zabrinutost za zdravlje građana i rizici po životnu sredinu. Vlada Srbije odlučila je da nastavi sa realizacijom projekta.

Iz kompanije Rio Tinto ranije su za Glas Amerike naveli da će u Srbiji raditi najmanje 40 godina, ukoliko se projekat Jadar realizuje, dodajući da prije toga moraju „dokazati vladi i građanima Srbije da to možemo da učinimo bezbedno".

XS
SM
MD
LG