Linkovi

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven u poseti Pekingu


Američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana dočekuje Jang Tao, u sredini, iz kineskog ministarstva spoljnih poslova i ambasador SAD u Kini Nikolas Berns po dolasku na međunarodni aerodrom u Pekingu u Pekingu 27. avgusta 2024.
Američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana dočekuje Jang Tao, u sredini, iz kineskog ministarstva spoljnih poslova i ambasador SAD u Kini Nikolas Berns po dolasku na međunarodni aerodrom u Pekingu u Pekingu 27. avgusta 2024.

Visoki zvaničnik Bele kuće doputovao je u Kinu na razgovore o odnosima koji su bili ozbiljno testirani tokom mandata predsednika Džoa Bajdena.

Džejk Saliven, savetnik za nacionalnu bezbednost, bio je Bajdenova glavna osoba za često nenajavljene razgovore sa najvišim spoljnopolitičkim zvaničnikom Komunističke partije u pokušajima da se reše sve veće razlike između Vašingtona i Pekinga.

Prilikom sletanja, Salivana su dočekali Jang Tao, šef kineskog ministarstva spoljnih poslova u odeljenju za Severnu Ameriku i Okeaniju, i ambasador SAD u Kini Nikolas Berns.

Cilj Salivenove posete, koja traje do četvrtka, je ograničen — da pokuša da održi komunikaciju u vezi koja je prekinuta tokom 2022. i 2023. godine i koja je korišćena samo nekoliko meseci.

Ne očekuju se značajnije izjave, iako bi Salivenovi sastanci mogli da postave osnovu za mogući završni samit sa kineskim liderom Ši Đinpingom pre nego što Bajden ode sa vlasti u januaru.

Saliven je u Pekingu se prvo susreo sa Vang Jiem, kineskim šefom diplomatije. Pre razgovora su se rukovali pred kineskom i američkom zastavom.

U kratkom osvrtu pred novinarima, Vang je odnose SAD-a i Kine označio kao značajne u odnosu na svet uz uspone i padove koji su ih obeležili.

"Nadam se da će postati stabilni zdravi i održivi", poručio je Vang.

Pre razgovora Džejk Saliven rekao je da će dvojica zvaničnika razmatrati oblasti, ali i neslaganja kojima je potrebno efikasno upravljati.

Inače, Vang Ji u kineskoj vlasti obavlja dve funkcije, ministra spoljnih poslova i direktora Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Komunističke partije.

Prvobitno je dao ostavku na mesto ministra spoljnih poslova, ali se vratio oko sedam meseci kasnije, u julu 2023, nakon što je njegov naslednik smenjen iz razloga koji nisu objavljeni.

Bajdenova administracija je zauzela oštar stav prema Kini, gledajući na nju kao na strateškog konkurenta, ograničavajući pristup kineskim kompanijama naprednoj tehnologiji i konfrontirajući se sa rastućom silom Pekinga kojom pokušava da izvrši uticaj na Tajvan i Južno kinesko more.

Već zaleđeni odnosi zamrznuli su se dodatno nakon što je tadašnja predsedavajuća Predstavničkim domom SAD Nensi Pelosi, posetila Tajvan u avgustu 2022. Nade o obnavljanju veza su propale sledećeg februara kada je kineski balon za koji se sumnjalo da je špijunski lebdeo preko Sjedinjenih Država pre nego što su ga oborile snage SAD.

Na sastanku Salivana i Vanga u Beču u maju 2023, dve zemlje su pokrenule delikatan proces vraćanja odnosa na pravi put. Od tada su se sreli još dva puta u trećoj zemlji, na Malti i na Tajlandu. Ove nedelje biće obeleženi njihovi prvi razgovori u Pekingu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je ove nedelje da odnosi sa SAD ostaju u "kritičnom trenutku". Napominje da dve strane razgovaraju o klimi i drugim pitanjima, ali optužuju SAD da nastavljaju da ograničavaju i potiskuju Kinu.

XS
SM
MD
LG