Linkovi

Barak i Mišel Obama podržali Kamalu Haris


Arhiva - Predsednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama aplaudiraju tokom ceremonije otkrivanja portreta bivšeg predsednika Džordža V. Buša i bivše prve dame Lore Buš, 31. maja 2012. u Beloj kući u Vašingtonu.
Arhiva - Predsednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama aplaudiraju tokom ceremonije otkrivanja portreta bivšeg predsednika Džordža V. Buša i bivše prve dame Lore Buš, 31. maja 2012. u Beloj kući u Vašingtonu.

Bivši predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama i nekadašnja prva dama Mišel Obama podržali su Kamalu Haris u njenoj kandidaturi za Belu kuću, dajući potpredsednici očekivanu, ali ipak ključnu podršku dvoje najpopularnijih demokrata u zemlji.

Poruka podrške, objavljena u video snimku na kojem se vidi kako Haris odgovara na zajednički telefonski poziv bivšeg prvog para SAD, dolazi u trenutku kada aktuelna američka potpredsednica nastavlja da "hvata zamah" kao verovatna kandidatkinja stranke posle odluke predsednika Džoa Bajdena da okonča kandidaturu za reizbor i podrži svoju zamenicu, protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Takođe, podrška naglašava prijateljstvo i potencijalno istorijsku vezu između prvog crnog predsednika nacije i prve žene, prve crnkinje i prve osobe azijskog porekla na potpredsedničkoj funkciji, koja se sada bori da razbije te iste barijere na nivou šefa države.

"Zvali smo da kažemo da Mišel i ja ne možemo da budemo ponosniji od toga što vas podržavamo i činimo sve što možemo da prođete kroz ove izbore i uđete u Ovalni kabinet", rekao je bivši predsednik Kamali Haris, koja je prikazana kako se javlja poziv dok hoda iza bine na događaju, dok je agenti Tajne službe prate.

Mišel Obama je rekla: "Ne mogu da vodim ovaj telefonski razgovor, a da ne kažem mojoj prijateljici Kamali - ponosna sam na tebe".

"Ovo će biti istorijsko", dodala je ona.

Haris, koja lično poznaje Obame od pre njegovog izbora 2008. godine, zahvalila im se na prijateljstvu i rekla da se raduje što će "doći tamo, biti na putu" sa njima u tromesečnoj borbi uoči izbora 5. novembra.

"I mi ćemo se malo zabaviti ovim, zar ne", rekla je Haris.

Barak i Mišel Obama su možda poslednje značajne ličnosti Demokratske stranke koje su formalno podržale Haris - što je odraz želje bivšeg predsednika da ostane, barem javno, čovek koji dela iznad sukoba u partiji. Obame i dalje privlače mnogo pažnje i veoma su uspešni u značajnim akcijama prikupljanja sredstava tokom kampanja za demokratske kandidate.

Potpredsednica SAD Kamala Haris reaguje tokom kampanje u srednjoj školi Vest Alis Central, u Vest Alisu, Viskonsin, 23. jula 2024.
Potpredsednica SAD Kamala Haris reaguje tokom kampanje u srednjoj školi Vest Alis Central, u Vest Alisu, Viskonsin, 23. jula 2024.

Prema istraživanju Asošiejted presa, Haris je već obezbedila javnu podršku većine delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, koja počinje 19. avgusta u Čikagu. Očekuje se da će Demokratski nacionalni komitet održati virtuelno glasanje o nominacijama koje će do 7. avgusta učiniti Kamalu Haris i još neimenovanog kandidata za potpredsednika zvaničnim imenima na demokratskom listiću.

Bajden je podržao Haris u roku od sat vremena nakon što je prošle nedelje objavio da završava svoju kampanju usred široke zabrinutosti u vezi sa sposobnošću 81-godišnjeg predsednika da pobedi Trampa. Podrške bivše predsedavajuće Predstavničkig doma Nensi Pelosi, lidera većine u Senatu Čaka Šumera, lidera demokrata u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa i Džima Klajburna, bivšeg predsednik Bila Klintona i nekadašnje državne sekretarke Hilari Klinton, usledile su narednih dana.

Obame su, međutim, ostale uzdržane dok je Haris obezbeđivala podršku delegata, obilazila ključne demokratske izborne jedinice i prikupila više od 120 miliona dolara.

U početnoj izjavi Baraka Obame posle Bajdenovog saopštenja nije se pominjala Haris. Umesto toga, on je generalno govorio o izlasku sa kandidatom za naslednika Bajdena: "Imam izuzetno poverenje da će lideri naše stranke biti u stanju da stvore proces iz kojeg proizlazi izvanredan kandidat", napisao je bivši predsednik.

Barak i Mišel Obama su vodili odvojene kampanje za Hilari Klinton 2016. i Bajdena 2020, uključujući velike skupove završnih vikenda pred izborni dan. Održali su ključne govore na konvenciji demokrata 2020. godine, virtuelnom događaju zbog pandemije korona virusa. Govor bivšeg predsednika bio je posebno zapažen jer je razotkrio pun napad na Trampa kao pretnju demokratiji, argument koji traje i danas kao deo kampanje Kamale Haris.

XS
SM
MD
LG