Linkovi

Novi pozivi da SAD ukinu smrtnu kaznu, Amerikanci sve više protiv egzekucije


Aktivisti protiv smrtne kazne pozivaju na ukidanje eksperimentalnih metoda pogubljenja na putu ka zatvoru u Alabami, 25. januara 2024. (Foto: AP/Kim Chandler)
Aktivisti protiv smrtne kazne pozivaju na ukidanje eksperimentalnih metoda pogubljenja na putu ka zatvoru u Alabami, 25. januara 2024. (Foto: AP/Kim Chandler)

U trenutku dok neke američke države istražuju nove metode za izvršenje smrtne kazne, postoje nagoveštaji da se američko javno mnjenje okreće protiv ove krajnje, najstrožije vrste kazne.

Primena smrtne kazne je ponovo postala predmet rasprava, pošto je država Alabama u januaru prvi put upotrebila azotni gas da pogubi jednog zatvorenika.

Države traže alternativne metode pogubljenja pošto nema dovoljno sastojaka za smrtonosne injekcije. Međutim, još nije postignut konsenzus o tome koja se vrsta egzekucije smatra najhumanijom.

“Neke države razmišljaju da se vrate streljačkom vodu, druge razmatraju električnu stolicu. Nijedna metoda pogubljenja ne bi smela da nanese nepotrebnu bol i patnju i to je standard kojeg treba da se pridržava svaka država”, ističe Robin Maer iz Centra za informacije o smrtnoj kazni.

Američko javno mnjenje sve više protiv smrtne kazne
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Država Ajdaho je prošlog meseca neuspešno pokušala da smrtonosnom injekcijom pogubi jednog serijskog ubicu, posle čega je Evropska unija još jednom pozvala SAD da slede svetski trend i ukinu smrtnu kaznu.

2022. godine, oko 55 zemalja širom sveta dozvoljavalo je izvršenje smrtne kazne.

“Smrtna kazna ne funkcioniše u sprečavanju zločina, naprotiv, mislim da je i dalje moguće da sud pogreši, a u slučaju smrtne kazne - nema popravke”, kaže za Glas Amerike Peter Stano, portparol EU.

Postoje znaci da se društvena klima menja. 27 od 50 američkih država je zadržalo smrtnu kaznu u svojim pravosudnim sistemima, ali samo pet ju je i sprovelo prošle godine, kada je ukupno pogubljeno 24 ljudi.

Podrška javnosti smrtnoj kazni nad osuđenim ubicama među demokratama je postojano opadala poslednjih godina, prema anketama Galupa. Prošle godine, samo 32% demokrata je bilo za smrtnu kaznu, u poređenju sa 81% republikanaca.

“Strahovanja u pogledu ispravnosti, jednakosti i jednostavno, pravde, pokreću tu promenu u nacionalnom dijalogu”, objašnjava Ostin Sarat, profesor prava na koledžu Amherst.

Iako ukazuje na argumente onih koji žele da ukinu praksu zbog surovosti i mogućnosit da bude pogubljena nedužna osoba, profesor na pravnom fakultetu Njujorka Robert Bleker ne očekuje da smrtna kazna bude u potpunosti ukinuta.

“Jedino moralno opravdanje za kaznu je - odmazda, zato što neki ljudi počine zločine koji su tako gnusni, sa tako užasnim pristupom tome, da jednostavno zaslužuju da umru”.

Zatvor u Elmoru u Alabami, 18. juna 2015. (Foto: AP/Brynn Anderson)
Zatvor u Elmoru u Alabami, 18. juna 2015. (Foto: AP/Brynn Anderson)

Kao predsednički kandidat 2020. godine, Džo Bajden je obećao da će ukinuti smrtnu kaznu, ali je bilo nedoslednosti za vreme njegove administracije, kažu analitičari.

Sekretarijat za pravosuđe uveo je moratorijum na smrtnu kaznu na federalnom nivou 2021, ali je dozvolio smrtnu kaznu za masovne ubice u Pitsburgu u Pensilvaniji i Bafalu u državi Njujork.

Bivši republikanski predsednik Donald Tramp koji se takmiči za još jedan mandat u Beloj kući nagovestio je da bi smrtna kazna trebalo da se primenjuje na dilere droge.

Istorijski gledano, međutim, smrtna kazna nije među prioritetima za američke birače u izbornim godinama.

XS
SM
MD
LG