Linkovi

Evropski parlament usvojio rezoluciju o progonu političkih zatvorenika u Belorusiji, pominje se i Gnjot


Rezultati glasanja o Rezoluciji o političkim zatvorenicima u Belorusiji, koja je danas usvojena u Evropskom parlamentu
Rezultati glasanja o Rezoluciji o političkim zatvorenicima u Belorusiji, koja je danas usvojena u Evropskom parlamentu

Većinom glasova Evropski parlament (EP) usvojio je u četvrtak rezoluciju o političkim zatvorenicima u Belorusiji i političkom progonu od strane režima u Minsku. Između ostalog, Evropski parlament je pozvao Srbiju da se uzdrži od izručenja beloruskog aktiviste i novinara Andreja Gnjota, koji se mesecima nalazi u pritvoru.

Uz zahtev beloruskim vlastima da „odmah i bezuslovno oslobode sve političke zatvorenike i proizvoljno pritvorena lica“, Evropski parlament izražava zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze mnogi politički zatvorenici, od kojih su mnogi, kako se kaže drugoj tački rezolucije, držani bez komunikacije mesecima ili godinama i suočavaju se sa teškim zdravstvenim problemima i bili su podvrgnuti izolaciji, zlostavljanju i mučenju.

Evropski parlament ponavlja i svoj poziv EU i državama članicama da podrže političke zatvorenike i njihove porodice tražeći, u svakoj prilici, njihovo hitno puštanje na slobodu.

Takođe, EP poziva EU i njene države članice da prošire i ojačaju sankcije protiv pojedinaca i subjekata odgovornih za represiju u Belorusiji.

U tački sedam pominje se i Srbija - EP izražava zabrinutost zbog progona u egzilu i zloupotrebe Interpolovih naloga za hapšenje radi izručenja političkih protivnika iz zemalja koje nisu članice EU:

EP poziva Srbiju da se uzdrži od izručenja beloruskog novinara Andreja Gnjota i da EU i države članice prate njegov slučaj“, kaže se u Rezoluciji i izražava zabrinutost zbog 300 000 Belorusa koji su bili primorani da napuste Belorusiju od 2020. i suočeni su sa političkim progonom u inostranstvu.

Na kraju, Evropski parlament poziva EU i njene države članice da rade na tome da Aleksandar Lukašenko i njegov režim budu odgovorni za svoje zločine i da primenjuju princip univerzalne jurisdikcije.

Pre tri dana, Andrej Gnjot je predao kabinetu predsednika Srbije otvoreno pismo u kojem oko 780 umetnika i intelektualaca iz zemlje i sveta traži da se aktivista ne izruči Belorusiji i da bude pušten iz kućnog pritvora.

Gnjot je tada poručio da očekuje da "njegova užasna priča bude završena što je pre moguće, jer su pismo potpisali vrlo važni ljudi iz celog sveta, čiji se glasovi slušaju."

Inače, Andrej Gnjot je uhapšen 30. oktobra 2023. godine na beogradskom aerodromu prilikom pokušaja da uđe u Srbiju, po crvenoj poternici Interpola koju je za njim izdao Lukašenkov režim, navodno zbog utaje poreza od oko 300.000 evra, za šta Gnjotov pravni tim tvrdi da je neosnovana i politička motivisana optužba.

Gnjot tvrdi da nije znao da se protiv njega u Belorusiji vodi postupak i ističe da veruje da su razlozi za njegov tretman od strane Belorusije druge prirode i da imaju veze sa kritikom režima Aleksandra Lukašenka.

U Centralnom zatvoru u Beogradu proveo je sedam meseci pre nego što je 5. juna 2024. prebačen u kućni pritvor.

XS
SM
MD
LG