Linkovi

Rakić: Srpska lista spremna da učestvuje na novim izborima na severu


ARHIVA - Predsednik Srpske liste Goran Rakić (Foto: VOA)
ARHIVA - Predsednik Srpske liste Goran Rakić (Foto: VOA)

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je u petak vlasti u Prištini da što pre raspišu izbore za nove gradonačelnike i skupštine opština na severu Kosova i poručio da je taa partija spremna da na njima učestvuje.

Rakić je to saopštio na konferenciji za novinare na koju su pozvani samo pojedini mediji, dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “zamolio Srbe sa severa Kosova da pokrenu inicijative da se što pre izađe na izbore”.

Poslušaćemo njegov savet (Vučićev )i spremni smo da pošaljemo poruku da smo spremni da učestvujemo na izborima za gradonačelnike i odbornike u četiri opštine na severu. I na taj način da podstaknemo politički proces i dijalog koji bi doprineo ispunjenju naših uslova koje smo više puta do sada isticali. Zato tražimo od Prištine da što pre raspiše izbore za nove gradonačelnike i za nove odbornike u sve četiri opštine na severu”, rekao je Rakić i dodao “da je sada lopta na terenu u Prištini”.

Rakić je rekao da su pritisci na Srbe i Srbiju nezapamćeni i pozvao je je građane na “jedinstvo i slogu”. Optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da njegov “režim ne prestaje sa progonom srpskog naroda”.

On na severu pod pojmom eksproprijacije vrši otimanje naše zemlje, naše dedovine… . Kada Kurti kaže da se bori protiv kriminala, da pod pojmom borbe kriminala, pošalje specijalne jedinice na sever koje pucaju u naš narod, koji hapsi naše građane i šalje ih u prištinske kazamate. Dakle bez ikakvih dokaza i neosnovano, i dalje se naši sugrađani iz sve četiri opštine nalaze u zatvorima pod nemogućim i zastrašujućim uslovima“, naveo je Rakić.

Gradonačelnici i odbornici Srpske liste podneli su novembra prošle godine ostavke na funkcije u sve četiri opštine na severu Kosova, nakon što je smenjen direktor policije za region sever Nenad Đurić jer je odbio da realizuje odluku Vlade o preregistraciji automobila.

Tada su i svi ostali Srbi zaposleni u kosovskim institucijama na severu Kosova - policijaci, opštinski službenici, radnici pravosudnih institucija i drugi - podneli ostavke.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je tada da će odluka te partije o napuštanju kosovskih institucija na severu Kosova biti na snazi sve dok “Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu”.

Srpska lista, kao i srpski građani na severu Kosova, bojkotovali su vanredne lokalne izbore koji su održani aprila ove godine. Na tim izborima vlast su osvojili gradonačelnici i odbornici iz albanskih političkih partija, a na izbore je izašlo oko tri odsto od ukupno upisanih birača.

Krajem maja, gradonačelnici su uz podršku Kosovske policije ušli u opštinske zgrade u Leposaviću, Zvečanu, Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, nakon čega je došlo do protesta Srba u Zvečanu, Leposaviću I Zubinom Potoku jer se u tim objektima nalaze i sedišta Privremenih organa ovih opština koje fiunkcionišu u sistemu Republike Srbije.

Hovenijer: Izbeći druge nasilne incidente
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

U Zvečanu je došlo i do sukoba Srba i pripadnika KFOR-a, kada je povređeno više desetina pripadnika KFOR-a, kao i građana. U međuvremenu su gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka napustili opštinske zgrade i svoj posao obavljaju sa altertnativnih lokacija, a protesti Srba ispred ovih objekata traju i danas.

UNS i DNKiM: Srpska lista da se ne skriva od medija

Udruženje novinara Srbije i njen ogranak na Kosovu pozvali su Srpsku listu “da se ne skriva od medija”.

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog neprofesionalnog odnosa i selektivnog pozivanja medija od strane Srpske liste na današnju konferenciju za štampu u Kosovskoj Mitrovici, na kojoj su saopštene informacije od važnosti za celokupnu javnost na KiM. UNS i DNKiM ističu da je Srpska lista o konferenciji obavestila samo redakcije Kosovo onlajn i Televiziju Most, dok ostale medijske kuće nisu pozvane na događaj”, saopštio je UNS.

U međuvremenu, potpredsednik Srpske liste Igor Simić izvinio se novinarima zbog toga što nisu bili obavešteni o konferenciji za medije te stranke. Simić je u vajber grupi u kojoj se nalazi 100 novinara sa Kosova, na konstataciju jedne od koleginica da mediji nisu dobili poziv na konferenciju, napisao:

Poštovani, zbog toga što vaše ekipe nisu na vreme obaveštene o današnjoj konferenciji želim da se u svoje ime izvinim svima vama. Ujedno ću se potruditi da uskoro dobijete video materijal bez insertera koji možete koristiti. Hvala na razumevanju svima“, napisao je Simić.

XS
SM
MD
LG