Linkovi

Motiv atentata na Trampa i dalje misterija


Agenti FBI-a na mestu atentata u Batleru, Pensilvaniji (REUTERS/Brendan McDermid)
Agenti FBI-a na mestu atentata u Batleru, Pensilvaniji (REUTERS/Brendan McDermid)

Motiv atentata na bivšeg predsednika Donalda Trampa i dalje je misterija. FBI agenti su okupirali Batler, mali grad u ruralnom delu Pensilvanije, pokušavajući da saznaju zašto je Tomas Metju Kruks pucao u republikanskog predsedničkog kandidata, ubio jednog i ranio još dvoje učesnika mitinga.

Zvaničnici su saopštili da napad treitraju i kao pokušaj ubistva i kao domaći terorizam. Za sada imaju samo ograničen uvid u Kruksove SMS poruke i pozive, ali se nadaju da će kompletan uvid u njegove komunikacije pomoći da se rasvetli situacija.

"Prvi cilj je da utvrdimo motiv i da li je osumnjičeni imao saučesnike", kaže specijalni agent FBI-a zadužen za istragu Kevin Rodžek. "Izgleda da je delovao sam. Nismo utvrdili da je bio poklonik neke ideologije, ali ovo je još rana faza istrage".

Kruks je ubijen na mestu incidenta. Osim oružja u stilu automatske puške, kod njega je nađen i mobilni telefon koji je poslat na analizu u laboratoriju FBI-a u Kvantiku, Virdžiniji. Zvaničnici se nadaju da će im to pružiti bolji uvid u Kruksov način razmišljanja.

"Radimo na tome da utvrdimo redosled događaja povezanih sa njim, gde se kretao i šta je radio u satima i danima pre pucnjave", kaže Rodžek.

Podaci iz telefona bi možda mogli da objasne i ono što su zvaničnici nazvali "rudimentarnom eksplozivnom napravom" pronađenom u njegovom autu, kao i materijal za eksploziv pronađen u njegovoj kući.

FBI je saopštio da Kruksova porodica sarađuje, uključujći i njegovog oca, koji je legalno kupio oružje korišćeno u atentatu.

"Ne znamo detalje o tome kako je došao do oružja i da li ga je uzeo bez očevog znanja", rekao je Rodžek i dodao da "FBI pokušava da razume "koliko je napadač voleo oružje i koliko je često, i da li je, išao u neke streljane".

Za sada, kako je saopšteno, podaci sa njegovih društvenih mreža ne ukazuju na bilo kakvu pretnju. Kruks do sada nije bio na radaru FBI-a, niti postoje naznake da je imao neko mentalno oboljenje.

Predsednik SAD Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris obavešteni su o toku istrage.

"Instruisao sam sve da istragu obave brzo i temeljno, kao i da istražitelji imaju na raspolaganju sve resurse kako bi je završili", rekao je Bajden.

 Bajden: Okončati i osuditi političko nasilje
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Direktor FBI-a Kristofer Rej, koji je oštro osudio atentat na Trampa, rekao je da "zaposleni u FBI-u rade neprestano da utvrde šta se desilo i da će detaljno sve pregledati".

Uz istragu na licu mesta, federalni istražitelji apeluju i na građane koji imaju informacije, kao i fotografije i video snimke, da im se jave. Do sada su, kako je rečeno, dobili više od 2.000 dojava koje se analiziraju.

Iako je ovaj napadač verovatno delovao sam, FBI upozorava na to da su pretnje nasiljem sve opasnije.

"Retorika kojom se preti nasiljem je već u porastu na društvenim mrežama, a posebno smo uočili rast posle ovog atentata", rekao je zamenik direktora FBI-a Pol Abate i dodao da pojedinci već podstiču nasilje na mrežama pretvarajući se da su napadač.

FBI sada motri i na potencijalne pretnje Republikanskoj nacionalnoj konvenciji koja počinje u ponedeljak u Milvokiju, kao i Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u avgustu u Čikagu.

Predsednik Bajden je naredio odvojenu istragu o potencijalnim bezbednosnim propustima, zbog kojih je Kruks uspeo da se popne sa oružjem na krov zgrade i puca u Trampa.

Prema izjavama svedoka i video snimcima, napadač je viđen kako puzi po krovu obližnje zgrade sa puškom, nekoliko trenutaka pre nego što je pucao. Neki su pokušali tada da alarmiraju policiju.

Pojedini zvaničnici zabrinuti su i zbog toga što je Kruks uspeo da ispali pet-šest metaka pre nego što je ubijen.

Odgovore traže i članovi Kongresa.

"Kako neko može da se popne na krov sa oružjem i pokuša da ubije bivšeg predsednika? To je nezamislivo", kaže Majk Tarner, predsedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma. "Moramo da znamo da li je reč o propustu protokola, da li je u pitanju manjak resursa, ili je jednostavno greška onih koji su tog dana bili na terenu?", rekao je Tarner za CNN.

Izvori su za Glas Amerike rekli da je predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma, Mark Grin, u nedelju uveče razgovarao sa direktorkom Tajne službe Kim Čitl.

Prema navodima izvora, Čitl je prenela da je "posvećena da odborima dostavi potrebna dokumenta" i da planira da im dostavi sve informacije u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG