Linkovi

Tramp objavio lažnu fotografiju Tejlor Svift kako podržava njegovu kandidaturu


Tejlor Svift nastupa na stadionu Vembli u okviru turneje Eras 21. juna 2024. u Londonu. (Photo by Scott A Garfitt/Invision/AP)
Tejlor Svift nastupa na stadionu Vembli u okviru turneje Eras 21. juna 2024. u Londonu. (Photo by Scott A Garfitt/Invision/AP)

Bivši predsednik Donald Tramp objavio je na svojoj društvenoj mreži Istina lažnu fotografiju pop zvezde Tejlor Svift kako poziva ljude da glasaju za njega na izborima u novembru. Takođe je objavio još nekoliko fotografija obožavateljki pevačice, za koje stručnjaci smatraju da ih je proizvela veštačka inteligencija.

Na slici se vidi pevačica, obučena u boje američke zastave, sa potpisom "Tejlor Svift želi da glasate za Donalda Trampa".

"Prihvatam!", napisao je Tramp.

Svift nije javno podržala nijednog kandidata 2024. ali je u prošlosti podržavala demokrate.

Pevačica je 2020. podržala kandidaturu predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris. Takođe je kritikovala Trampa u dokumentarnom filmu iz 2020.

Portparoli Svift i Trampa nisu odmah odgovorili na zahtev da komentarišu tu objavu.

Tramp je takođe objavio fotografije mladih žena koje nose majice "Fanovi Svift za Trampa" i satirični članak sa naslovom "Fanovi Svift se okreću Trampu nakon što je ISIS sprečio koncert Tejlor Svift." Iznad naslova teksta velikim slovima piše - satira.

Tejlor Svift je otkazala tri koncerta u Beču ovog meseca nakon što su vlasti saopštile da su osujetile planirani napad. Lokalni zvaničnici su uhapsili 19-godišnjeg mladića za koga je rečeno da ga je inspirisala Islamska država.

Nekoliko fanova Svift ali i aktivističke grupe kažu da su mnoge od fotografija koje je objavio Tramp po svemu sudeći "dipfejkovi", lažne slike koje proizvode softveri sa veštačkom inteligencijom.

Pravnici koji rade u muzičkoj industriji, Holivudu i Vašingtonu, zalažu se za federalne zakone i druge mere kako bi se izborili sa eksplozijom lažnih AI slika na internetu.

Upozorenje biračima u SAD: Dezinformacije i primena AI pred novembarske izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Trampova objava je "još jedan primer moći veštačke inteligencije da stvara pogrešne informacije", navela je grupa za zaštitu potrošača Pablik Sitizen.

"Potencijalna šteta za naše društvo koja može da bude rezultat tih dezinformacija, uključujući zloupotrebu izbora, je dalekosežna i veoma opasna", dodala je grupa.

Na demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Čikagu, obožavateljka Tejlor Svift, Rebeka Gof, delila je narukvice prijateljstva, što je česta praksa među fanovima pevačice, na doručku koji je organizovala Demokratska partija Nevade.

39-godišnja Gof kaže da smatra da je Tramp antiteza svega za šta se, po njoj, Svift zalaže.

"Njeno zalaganje za žene i devojke je antiteza onoga što pokušavaju da urade Tramp i Republikanska stranka, posebno ženama. Oni žele da nas umanje, žele da se vratimo ulogama domaćica i majki", izjavila je Gof.

XS
SM
MD
LG