Linkovi

Ukrajina i Rusija razmenjuju optužbe zbog požara u okupiranoj nuklearnoj elektrani


Požar na rashladnom tornju nuklearne elektrane Zaporožje, koju kontroliše Rusija, u Energodaru, na jugu Ukrajine 11. avgusta 2024. (Foto: Pres služba predsednika Ukrajine)
Požar na rashladnom tornju nuklearne elektrane Zaporožje, koju kontroliše Rusija, u Energodaru, na jugu Ukrajine 11. avgusta 2024. (Foto: Pres služba predsednika Ukrajine)

Moskva i Kijev se međusobno optužuju da su u nedelju uveče podmetnuli požar na teritoriji najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, sada pod ruskom okupacijom, u Ukrajini, pri čemu su obe strane prijavile da nema znakova povišene radijacije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), svetsko nadzorno telo za nuklearnu zaštitu, koja ima svoje inspektore u ogromnom postrojenju sa šest reaktora, saopštila je da su njeni stručnjaci videli jak, tamni dim koji dolazi iz severnog dela elektrane u južnoj Ukrajini nakon višestrukih eksplozija.

Ruske državne novinske agencije, TASS i RIA, citirale su rusku kompaniju za nuklearnu energiju Rosatom da je glavni požar ugašen u nedelju nešto pre ponoći.

Požar je izbio manje od nedelju dana nakon što su ukrajinske snage započele svoj najveći upad na rusku teritoriju od početka rata 2022. godine. Bio je to iznenađujući potez koji je doveo sukob u novu fazu, nakon nedelja osvajanja bojnog polja Moskve.

Ukrajinska nuklearna kompanija Energoatom saopštila je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da je oštećen jedan od rashladnih tornjeva i druga oprema.

Ruska agencija TASS je takođe javila, pozivajući se na izjavu Rosatoma, da je oštećen jedan rashladni toranj. Pozivajući se na predstavnike lokalnog ruskog ministarstva za vanredne situacije, TASS je javio da je to kula koja ne funkcioniše.

Rusija je zauzela fabriku od Ukrajine ubrzo nakon što je pokrenula punu invaziju na svog manjeg suseda 2022. godine, u ratu koji Moskva opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju". Šest nuklearnih reaktora elektrane je u hladnom, isključenom stanju.

Razmena optužbi

Do ponedeljka rano ujutro nije bilo jasno šta je izazvalo požar koji je izbio oko 20 časova u nedelju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je zapalila vatru za koju je rekao da je vidljiva iz grada Nikopolja, koji drži Kijev, a koji gleda na fabriku koju okupira Rusija.

Evgenij Balicki, zvaničnik koji je postavljen u Rusiji na okupiranom jugu Ukrajine, optužio je kijevske snage da su izazvale požar granatiranjem obližnjeg grada Enerhodara koji je, kao i fabriku, zauzela Rusija ubrzo nakon svoje invazije u februaru 2022.

IAEA je saopštila da nema prijavljenih uticaja na nuklearnu bezbednost na lokaciji.

"Timu je rečeno (iz nuklearne elektrane) o navodnom napadu dronom danas na jedan od rashladnih tornjeva koji se nalaze na lokaciji", piše na Eksu.

Ukrajinski Energoatom je saopštio da su ruska "nepažnja" ili zapaljiva sredstva mogla da izazovu požar. Bez pružanja dokaza, takođe je rečeno da Rusija koristi rashladne tornjeve fabrike za skladištenje vojne opreme i eksploziva.

Zauzvrat, ruski zvaničnici, uključujući portparolku Ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu, optužili su Kijev da namerno pokušava da uništi fabriku i poseje "nuklearni teror".

Zelenski je objavio snimak na kome se vidi crni dim za koji izgleda da izlazi iz rashladnog tornja.

"Trenutno su pokazatelji radijacije normalni. Ali sve dok ruski teroristi zadržavaju kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna", rekao je on.

Šest reaktora u elektrani koja se nalazi blizu linije fronta rata u Ukrajini nije u funkciji, ali se postrojenje oslanja na spoljnu energiju kako bi održao nuklearni materijal hladnim i sprečio katastrofalan udes.

Moskva i Kijev su se rutinski međusobno optuživali da ugrožavaju bezbednost oko nje.

XS
SM
MD
LG