Priština: Cilj napada pripajanje severa Srbiji; Vučić: Odgovaraće svi koji su učestvovali

ARHIVA - Vojnici različitih zemalja, pripadnici snaga Kfora, tokom nemira u Zvečanu, na Kosovu, 31. maja 2023.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je kosovska policija potvrdila da je prošlonedeljni "teroristički napad" u Banjskoj bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio da će svi koji su učestvovali u incidentu biti pozvani na odgovornost.

"Na osnovu oduzete dokumentacije Policija Kosova potvrdila je da je teroristički napad bio deo šireg plana za aneksiju severa Kosova putem koordinisanog napada na 37 različitih položaja. Usledilo bi uspostavljanje koridora ka Srbiji, kako bi se omogućilo snabdevanje oružjem i trupama", napisao je Kurti na platformi X.

Vučić je je gostujući u emisiji Kristijane Amanpur na televiziji CNN izjavio je da će "tužilaštvo uraditi svoj posao" oko Milana Radoičića, koji je priznao umešanost u napad u Banjskoj.

„Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela, a nađu se na našoj teritoriji. On je dostupan i na našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao“, rekao je Vučić za CNN.

Prethodno, u nedelju, ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja takođe je izneo tvrdnju da je cilj bila aneksija severa Kosova, a da su pripreme za napad obavljene u Srbiji i da se to vidi sa dronova zaplenjenih od grupe.

Policija Kosova objavila je seriju poruka na društvenim mrežama sa snimcima na kojima se, prema njihovim obašnjenjima, vide pripreme i trening grupe koja je izvršila prošlonedeljni napad.

Svećlja je, kako je prenela Koha, rekao da se na snimcima ne vidi samo napad u Banjskoj, već i pripreme grupe u trening centrima u Srbiji, na Kopaoniku, na imanju Milana Radoičića.

"Na obuci su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik komande Kopnene vojske Milan Mojsilović", rekao je Svećlja.

On je dodao je Vučić pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju napada.

Your browser doesn’t support HTML5

Miloš Vučević o povratku Vojske Srbije na Kosovo

Direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da se teroristička grupa, koja je 24. septembra napala kosovsku policiju u Banjskoj, duže vreme pripremala u Srbiji i da je vežbala u prostoru hotela "Grej" na Kopaoniku, koji je u vlasništvu Milana Radoičića, a da je vežbala i na poligonu Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama.

On je dodao da je Srbija toj grupi stavila na raspolaganje logistiku i infrastrukturu.

"Vojne vežbe su održane na jednom od najvećih vojnih poligona u Srbiji, najmanje četiri dana pre napada na Banjsku", rekao je Hodža.

Kosovski policajci patroliraju na severu Kosova (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Vučić: Uvek smo spremni za deeskalaciju

Vučić je kazao da da Srbiji nikako nije odgovarao incident na Kosovu, te da je Srbija bila konstruktivan partner u pregovorima sa Kosovom, za razliku od druge strane.

Vučić je optužio Prištinu da nije radila na sprovođenju dogovora, te da je od dolaska na vlast Albina Kurtija sprovodila “tiho etničko čišćenje”.

On je demantovao da je Srbija gomilala vojsku na Administrativnoj liniji sa Kosovom, istakavši da je prethodnih dana bilo 60 odsto manje vojnika nego prošle godine.

Tvrdi da je prošle godine bilo oko 14 hiljada pripadnika vojske na administrativnoj liniji, a da je nakon incidenta u Banjskoj, oko osam hiljada. Pošto su usledili pozivi iz SAD da se smanji broj vojnika, Vučić je rekao da se broj smanjio na oko četiri i po hiljade.

„Uvek smo slušali kada su naši partneri tražili od nas da deeskaliramo situaciju“, rekao je Vučić.

Your browser doesn’t support HTML5

Milan Mojsilovic o vojnoj obuci Milana Radoičića

Prvi oficir Srbije: Radojičić nije obučavan na poligonu Vojske

Milan Radoičić nije učestvovao na obuci i vojnoj vežbi na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, niti je je ispalio nijednu granatu, niti prisustvovao navedenim aktivnostima, izjavio je u ponedeljak načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

On je na konferenciji za novinare naveo da je Radoičić prethodnih godina pozivan na vojne vežbe, ali da se na njih nije odazivao.

Šta Radoičić radi na privatnom imanju nije stvar Vojske Srbije, rekao je Mojsilović.

Gervala-Švarc: Srbija se ponaša kao Rusije pre napada na Ukrajinu

Raspoređivanje trupa Srbije na granici Kosova podseća na ponašanje Rusije prema Ukrajini pre njene invazije, rekla je kosovska ministarka spoljnih poslova, pozivajući Evropsku uniju da preduzme mere protiv Beograda, kao što je zamrzavanje statusa kandidata za članstvo.

„Nikada nije bilo ove vrste koncentracije trupa poslednjih godina“, izjavila je kosovska ministarka inostranih poslova Donika Gervala-Švarc za nemačku televiziju Dojčlandfunk. „Oružje koje tamo imaju, tenkovi – to nam daje loš osećaj jer ne znamo kako će međunarodna zajednica da odgovori“.

Ona je rekla da se ne radi samo o koncentraciji trupa na granici Kosova, čiju nezavisnost Beograd ne priznaje, već i o retorici Srbije i njenim „metodom“ koji liče na rusko ponašanje prema Ukrajini.

„Zato je utoliko važnije preduzeti neophodne korake“, rekla je ona.

Britanija šalje dodatne trupe na Kosovo

Na zahtev NATO, Britanija će poslati dodatnih 200 pripadnika mirovnih snaga na Kosovo, što je "posledica nasilnog napada na kosovsku policiju na severu Kosova 24. septembra i povećanja tenzija u regionu", saopštila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ti vojnici pridružiće se britanskom kontingentu od 400 vojnika koji se već nalazi na Kosovu u sklopu "godišnje vežbe", a na zahtev vrhovnog komandata savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i odobrenja Severnoatlanskog saveta, navodi se.

Ne propustite: EU: Vojska Srbije da se povuče, Vučić tvrdi da vojska neće ući na Kosovo

"Jedinica britanske vojske dodeljena je komandantu NATO snaga na Kosovu na poseban zahtev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu SACEUR američkog generala Krisa Kavolija. Ovo raspoređivanje je svedočanstvo liderstva i agilnosti odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, ovo raspoređivanje će obezbediti snagu i stručnost NATO-u, kao deo naše ključne i nepokolebljive posvećenosti alijansi", navodi se.

"Mi nastavljamo da budemo osnovni deo NATO alijanse, deleći našu vojnu ekspertizu i snagu", izjavio je tim povodom admiral ser Toni Radakin, načelnik štaba odbrane, navodi se u saopštenju. "Proširivanje naše podrške Kosovskim snagama (KFOR) naglašava našu nepokolebljivu posvećenost NATO-u i bezbednosti regiona Zapadnog Balkana".

Sahranjeni ubijeni napadači, na Kosovu priveden Srbin

Naoružani Srbi koji su prošle nedelje ubijeni u sukobu sa policijom Kosova u selu Banjska sahranjeni su u nedelju u Leposaviću na Kosovu i u Vrnjačkoj Banji u Srbiji. Istog dana, jedan od Srba koji su išli na sahranu uhapšen je na Jarinju, preneli su mediji.

Zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani rekao je za Kossev da su službenici na prelazu Jarinje zaustavili Srbina L. J. (32) kako bi bio ispitan, te da on "nije uhapšen".

On je rekao da nema saznanja o tome zbog čega se konkretno ispituje privedena osoba.

Srpska lista ranije je saopštila da je na Jarinju uhapšen Lazar Janićijević, pošto se sa sugrađanima uputio na sahranu ubijenog Srbina u Vrnjačkoj Banji.

Advokat Petronijević: Nema osnova za pokretanje postupka protiv Radoičića, bio je u svojoj zemlji

Advokat Milana Radoičića Goran Petronijević izjavio je u nedelju da - pošto je bivši potpredsednik Srpske liste u subotu u MUP-u Srbije u svojstvu građanina dao izjavu o dešavanjima u Banjskoj od 24. septembra - veruje da nema osnova za pokretanje bilo kakve procedure protiv njega.

Ne propustite: Milan Radoičić dao izjavu MUP-u u svojstvu građanina

"Oni nisu otišli na teritoriju neke druge države, oni su bili na teritoriji svoje države, na teritoriji svojih kuća, opština. Dakle, nikako se ne može tretirati na onaj način na koji su se tretirali pripadnici nekakvih organizacija sa Kosova i Metohiju koji su odlazili u Makedoniji i tamo pravili raznorazne probleme. Oni su ljudi koji su pokušali da se vrate svojim kućama, i ništa više", objasnio je Petronijević, preneo je Kosovo onlajn, naglašavajući da je njegov klijent dostupan državnim organima Srbije.

Petković: Euleks i dalje ćuti

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u ponedeljak da Euleks nije još odgovorio na dva zahteva Srbije da se dostave zapisnici sa obdukcije dvojice srpskih mladića ubijenih u selu Banjska, a oni su ključni da se vidi da je jedan od njih likvidiran iz blizine.

Ključno pitanje za Euleks je zbog čega je odbijeno da njihovi istražitelji zajedno sa kosovskom policijom učestvuju u pretresu terena posle sukoba, rekao je Petković na konferenciji za novinare u ponedeljak i poručio da će Srbija nastaviti da insistira na tom pitanju.

Kako je istakao, razlog za to je da su dva mladića hladnokrvno ubijena i da je među kosovskim policajcima bilo i plaćenika, dovedenih da ubijaju Srbe.

Ne propustite: Radoičić preuzeo odgovornost za napad, Kurti tvrdi: Srbija želi da vrati sat za 30 godina

Petković je medijima pokazao fotografiju ubijenog B. M, snimljenu na mestu pogibije, i ukazao da su srpski stručnjaci na osnovu nje utvrdili da je ulazna rana u predelu levog kapka, a izlazna sa leve strane glave, što govori da je ubijen dok je ležao na leđima, a položaj noge ukazuje da je pre toga bio ranjen.

Priština lažira i činjenice i podatke, konstatovao je on i kao primer naveo činjenicu da je Euleks u dopisu naveo da je obdukcija urađena 26. septembra, dok u potvrdi o smrti koju su izdale prištinske vlasti stoji da je to bilo 25. septembra. Zato je ključno da vidimo zapisnike i fotografije sa obdukcije, kao i da saznamo koliko je bilo lekara sudske medicine na obdukcijama, ko su bili njihovi predstavnici i kakve kvalifikacije imaju, kao i još neka pitanja, napomenuo je Petković.

On je ponovio zahtev da se formira međunardna komisija, u kojoj bi bili i srpski stručnjuaci, kako bi se uradila nova obdukcija tela trojice mladića koji su u nedelju sahranjeni.

Petković je upozorio i da se zbog događaja u Banjskoj i ranijeg terora koji sprovodi kosovski premijer Aljbin Kurti iz četiri opštine na severu u centralnu Srbiju iselilo 11 odsto stanovništva, i da to znaju i ambasadori i drugi međunarodni predstavnici.

Na delu je progon i etničko čišćenje. Srbi koji su napustili sever strepe za svoje porodice. Očigledno je da više ne može da se trpi taj teror Kurtija, zaključio je Petković.

Dačić: Ne postoji opasnost od sankcija

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da nije realna opasnost da Srbiji budu uvedene kaznene mere koje prema nezvaničnim informacijama traži sedam zemalja Evropske unije.

"Nije tu bilo sastanka na kojem se glasalo i odlučivalo, bilo je sednica komiteta gde su u diskusijama pominjane takve neke stvari, ali nije se zvanično izjašnjavalo o tome, niti je to bila zvanična inicijativa", rekao je Dačić za televiziju Prva.

Ne propustite: Bela kuća: Beograd da prestane sa gomilanjem vojske na granici sa Kosovom

On je rekao da je bitno da svi budu svesni da su dešavanja u Banjskoj jedna od najtežih situacija od 2004. godine.

Dačić je rekao da su Srbi izloženi teroru kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ali i da deo međunarodne zajednice želi da prebaci odgovornost samo na Beograd i da se legitimizuju raniji Kurtijevi potezi.

On je rekao se postavlja pitanje gomilanja Vojske Srbije na administrativnoj liniji, a da niko ne pita za kosovske snage na severu Kosova, ponovivši da se broj pripadnika Vojske Srbije na administrativnoj liniji smanjuje.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.