SAD i EU u diplomatskoj ofanzivi, UN upozoravaju da se u Gazi više ne može živeti

Palestinska deca čekaju u redu za pijaću vodu u Rafi, 4. januar 2023. (REUTERS/Saleh Salem)

Šef za humanitarna pitanja UN Martin Grifits u petak je izjavio da se u Gazi više ne može živeti, posle nedelja bombardovanja izraelskih snaga koje je počelo nakon napada Hamasa 7. oktobra.

"Tri meseca od užasnih napada Hamasa, Gaza je postala mesto očaja i smrti. Jednostavno, tamo se više ne može živeti. Ljudima preti smrt svakodnevno, a svet to samo posmatra. Humanitarna zajednica je ostala sama sa nemogućom misijom, da pomogne dva miliona ljudi", izjavio je Grifits, prenosi AFP.

Veći deo Pojasa Gaze je već sravnjen sa zemljom, a vazdušni udari se nastavljaju na južnom delu - Kan Junisu i Rafi, kao i u centralnom delu Gaze.

"Nastavljamo da tražimo da se rat momentalno okonča, ne samo zbog ljudi u Gazi i njihovih suseda, već zbog generacija koje sada odrastaju i koje nikada neće zaboraviti ovih 90 dana pakla i napada na osnovne principe čovečanstva", naveo je Grifits.

Blinken i Borelj u diplomatskoj ofanzivi u regionu

Američki državni sekretar Entoni Blinken i najviši evropski diplomata Žozep Borelj otputovali su u petak na Bliski istok u pokušaju da zaustave prelivanje sukoba u Gazi na Zapadnu obalu - koju okupira Izrael - kao ni na Liban i Crveno more.

Blinken je stigao u Tursku, prvu stanicu turneje, dok je plan da poseti Liban.

Posete se dešavaju skoro tri meseca otkako je napad Hamasovih ekstremista iz palestinske enklave na južni Izrael izazvao ofanzivu IDF-A u kojoj je ubijeno više od 22.000 Palestinaca i veći deo Gaze ostavio u ruševinama.

Blinken bi trebalo da poseti Zapadnu obalu tokom regionalne turneje koja počinje u petak posetom Turskoj, koja je među zemljama koje su ponudile da posreduju. On će takođe posetiti Izrael, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat i svratiti u Grčku.

"Nije ni u čijem interesu, ni Izraelu, ni regionu, ni u svetu, da se ovaj sukob proširi izvan Gaze", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler i dodao da će Blinken razgovarati o koracima za izbegavanje eskalacije koje nije precizirao.

"Ne očekujemo da će svaki razgovor na ovom putovanju biti lak", rekao je Miler novinarima u četvrtak.

Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, trebalo je u petak u Liban da razgovara o situaciji na izraelsko-libanskoj granici i važnosti izbegavanja regionalne eskalacije pojačavanjem diplomatskih napora, saopštila je EU.

Ne propustite: Libanski Hezbolah preti Izraelu odmazdom zbog gađanja Bejruta

Izrael, koji kaže da je ubio 8.000 pripadnika Hamasa od 7. oktobra kada su borci ovog pokreta, koji SAD smatraju terorističkim, usmrtili 1.200 ljudi, najavio je u četvrtak plan za novu fazu sukoba, dok je Blinken krenuo na jednonedeljnu turneju po regionu.

Palestinci navode da izraelski vazdušni udari i granatiranje ne popuštaju, a avioni i tenkovi su preko noći između četvrtka i petka intenzivirali napade na gusto naseljena područja Al-Magazi, Al-Bureij i Al-Nuseirat u centru obalnog pojasa.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da će taktika u novoj fazi sukoba podrazumevati ciljaniju strategiju na severu Pojasa Gaze. Izraelska vlada još nije zvanično prihvatila plan ministra odbrane.

„U severnom regionu pojasa Gaze, preći ćemo na novi borbeni pristup u skladu sa vojnim dostignućima na terenu“, saopšteno je iz kancelarija izraelskog ministra odbrane.

Taktika će uključivati napade, rušenje tunela, vazdušne i kopnene udare i operacije specijalnih snaga, rekao je Galan.

Hamas, koji se zakleo na uništenje Izraela, uživa podršku Irana. Drugi militanti koje podržava Iran širom Bliskog istoka pokrenuli su, kako kažu, osvetničke napade za izraelski pokušaj da eliminiše palestinski islamistički pokret, ciljajući na američke snage u Iraku i Siriji i Izrael iz Libana.

Rat Izraela protiv Hamasa bliži se svom prvom tromesečju, dok raste zabrinutost međunarodne zajednice da se sukob širi izvan Gaze, uvlačeći Zapadnu obalu koju okupiraju Izraelci, snage Hezbolaha na granici Libana i Izraela i pomorske puteve u Crvenom moru.

Zabrinutost je porasla nakon što je u utorak u napadu dronom ubijen zamenik lidera Hamasa Saleh al-Arouri u glavnom gradu Libana, Bejrutu. On je sahranjen u palestinskom kampu Šatila u tom gradu u četvrtak, ispraćen gomilom ožalošćenih koji su ispaljivali rafale u vazduh.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Rojters, Asošijeted pres i Agencije Frans pres.