Savet bezbednosti UN danas o rezoluciji o napadima Huta u Crvenom moru

Arhiva - Američi razarač naoružan vođenim raketama, USS Korni, tokom zaustavljanja napada Huta izvedenog kombinacijom dronova i raketa, u Crvenom moru, 19. oktobra 2023. (Foto: Aaron Lau / US NAVY / AFP)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da glasa u sredu o rezoluciji koju su izradile Sjedinjene Države i koja osuđuje napade pobunjenika Huti sa sedištem u Jemenu na brodove u Crvenom moru.

Ova mera dolazi kao odgovor na seriju napada raketama, dronovima i militanata koji se u čamcima približavaju brodovima, što je poremetilo pomorsko putovanje kroz ključni plovni put koji povezuje Arapsko i Sredozemno more.

Nacrt rezolucije poziva na hitno zaustavljanje napada, navodeći da oni ometaju globalnu trgovinu i "podrivaju prava i slobode plovidbe, kao i regionalni mir i bezbednost".

Mnoge brodarske kompanije promenile su svoje rute kako bi izbegle Crveno more, odlučuući se umesto toga za duži put oko afričkog Rta dobre nade.

Huti koje podržava Iran rekli su da u napadima ciljau brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji idu za Izrael i da deluju u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze.

Mapa Bliskog istoka i dela Afrike sa označenim Izraelom, Jemenom i Crvenim morem; zaobilaženje Crvenog mora u putovanjima brodova iziskuje prolazak pored Rta dobre nade na krajnjem jugu Afrike i zaobilaženje čitavog afričkog kontinenta.

Američka vojska izvestila je o novom napadu u utorak uveče u južnom Crvenom moru koji uključuje 18 bespilotnih letelica i tri protivbrodske rakete ispaljene prema oblasti u kojoj je delovalo desetine brodova.

Centralna komanda SAD (CentKom) saopštila je da su američke i britanske snage oborile sve bespilotne letelice i projektile i da nema prijavljenih povređenih ili šteta.

U saopštenju CentKoma se navodi da je to bio 26. napad Huta od 19. novembra.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.