SAD i Britanija izvele nove udare na oružane sisteme u oblasti Jemena koje konrolišu Huti

  • Džef Seldin
    Karla Bab

Američki borbeni avion poleće sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer u Crvenom moru, 22. januara 2024, na fotografiji napravljenoj od video snimka Mornarice SAD

Američki i britanski ratni avioni, uz podršku ratnih brodova i podmornica, izveli su seriju napada na područja Jemena pod kontrolom Huta u ponedeljak uveče, sa ciljem daljeg degradiranja sposobnosti te militantne grupe koju podržava Iran, a koja pokušava da izvrši napade na ključne brodske puteve na Bliskom istoku.

Zvaničnici američke odbrane rekli su da je u udarima pogođeno više ciljeva na osam lokacija, uključujući podzemno skladište, kao i lokacije za lansiranje projektila i druge lokacije povezane sa osmatračkim kapacitetima Huta.

Lokacije za napade su odabrane s namerom da se gađaju oružani sistemi, a ne da se povećava broj žrtava, rekao je novinarima visoki američki vojni zvaničnik. Zvaničnik je ocenio da je podzemno skladište imalo "naprednije konvencionalno oružje" nego mesta pogođena u prvoj rundi napada 11. januara.

"Ovi precizni udari... su odgovor na niz nezakonitih, opasnih i destabilizujućih akcija Huta", navele su SAD i Britanija u saopštenju, napominjući da su najnoviji udari izvedeni uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije.

"Nećemo oklevati da branimo živote i slobodan protok trgovine na jednom od najkritičnijih plovnih puteva na svetu suočeni sa stalnim pretnjama", dodaje se u saopštenju.

Rutom preko Crvenog mora prolazi oko 15 odsto svetskog pomorskog saobraćaja. Velike brodarske kompanije odgovorile su na napade preusmeravanjem brodova na dužu i skuplju rutu oko Afrike.

Ovo je osmi put da američka vojska gađa mete Huta u poslednjih 10 dana, ali tek drugi put da je Vašington dobio pomoć od kada je Britanija učestvovala u početnoj rundi napada ranije ovog meseca. Visoki vojni zvaničnik rekao je novinarima da su napadi u ponedeljak "odstranili značajnu sposobnost" Huta za pokretanje napada.

Ne propustite: Novi američki napadi u Jemenu, Huti obećali slobodan prolaz ruskim i kineskim brodovima

Američki odbrambeni zvaničnik direktno je pripisao opadanje broja i žestine pomorskih napada militanata Huta smanjenju sposobnosti da izvedu te napade.

"To ne znači da nemaju više sposobnosti, ali mi definitivno verujemo da je to imalo uticaja", rekao je drugi američki zvaničnik.

Od sredine novembra, Huti su izveli 33 napada na međunarodne brodske puteve, navodi Pentagon. Huti naglašavaju da izvode napade u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi pod napadom Izraela.

SAD već vode regionalni rat?

Stručnjaci za odbranu zabrnuti su da Sjedinjene Države sada vode regionalni rat na Bliskom istoku usred naglog porasta napada na američke snage tokom vikenda.

Zamenica sekretara za štampu Pentagona Sabrina Sing rekla je novinarima u ponedeljak da je od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra izvršen 151 napad na američke snage u Iraku i Siriji, uključujući "baraž" balističkih projektila ispaljenih na vazdušnu bazu Ain al-Asad u zapadnom Iraku koji je predstavljalo "napad većeg obima nego što smo videli ranije"

Većina projektila je oborena, rekla je Sing, ali oni koji su pali na bazu povredili su jednog pripadnika iračkih snaga bezbednosti i izazvali povrede glave i mozga kod dvojice pripadnika američkih snaga.

U 151 napadu od oktobra povređeno je najmanje 83 Amerikanca u Iraku i Siriji, rekao je u ponedeljak zvaničnik američke odbrane. Svi osim dvojice su se vratili na dužnost.

"Ne tražimo eskalaciju. Ne želimo da to eskalira", rekla je Sing u ponedeljak odgovarajući na pitanje Glasa Amerike.

"Ako ste u problematičnoj situaciji sa nekim i možete pronaći način da im vežete jednu ili obe ruke iza leđa, to ne eskalira. To je deeskalacija. To oduzima sposobnost drugoj strani da nanese štetu", rekao je novinarima u ponedeljak u Beloj kući Džon Kirbi, direktor za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.

Kritičari poput Bredlija Boumana, višeg direktora Centra za vojnu i političku moć pri Fondaciji za odbranu demokratija, kažu da ograničeni udari američke vojske na ciljeve koje podržava Iran na Bliskom istoku predstavljaju odgovor na "sleganje ramenima" na ono što je rekao je bio "apsolutno regionalni rat niskog intenziteta, a u nekim slučajevima i ne tako niskog intenziteta".

"Ne očekujte da ćemo imati dobru politiku iz Vašingtona ako ne možemo da budemo objektivni i pošteni i da procenimo gde smo. Puna podrška za to što ne želimo regionalni rat i što pokušavamo da izbegnemo regionalni rat, ali izgleda da ga imamo", rekao je Bouman za Glas Amerike.

On je dodao da se, kao i u svakom ratu, protivnik takođe pita o tome da li će nasilje na Bliskom istoku prerasti u potpuni rat.

"Naš protivnik ovde je Islamska Republika Iran i njena mreža terorističkih posrednika (proksija) i oni su više puta pokušavavali da ubijaju Amerikance. I jedini razlog zašto nismo imali više američkih žrtava je zato što smo preduzeli mere da se odbranimo i imali smo sreće. I pre ili kasnije, sreća ponestane", rekao je Bouman.

Većinu napada na američke snage u Siriji i Iraku preuzela je krovna grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku, koja je saopštila da su napadi odmazda za podršku Vašingtona Izraelu u ratu.

Ne propustite: Ko su Huti i zašto su SAD i Britanija bombardovale njihove vojne mete

Napadi proiranske milicije Huti na brodove u Crvenom moru i oko njega u poslednjih nekoliko nedelja blokirali su trgovinu između Azije i Evrope i stvorili strah od širenja rata na Bliskom istoku. Mnogi napadi Huta bili su usmereni na brodove koji nisu povezani sa Izraelom.

Takođe u ponedeljak, SAD su sankcionisale iračku avio-kompaniju Flaj Bagdad i njenog izvršnog direktora Bašira Abdulkadima Alvana al-Šabanija, rekavši da je ta aviokompanija pružala pomoć iranskom vojnom krilu i njegovim proksi grupama u Iraku, Siriji i Libanu.