Italijanski general Enriko Barduani preuzeo dužnost komandanta KFOR-a

General Enriko Barduani preuzima dužnost komandanta KFOR-a

Italijanski general Enriko Barduani zvanično je preuzeo dužnost komandanta KFOR-a od turskog general-majora Ozkana Ulutaša na ceremoniji koja je održana u glavnom štabu KFOR-a.

Barduani je 29. komandant KFOR-a od 1999. godine na Kosovu, a 14. koji dolazi iz Italije. Na Kosovu je do sada službovao dva puta. Prvi put 2001. godine kao zamenik šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru NATO operacije „Zajednički čuvar“, a drugi put je od 2015. do 2016. bio na dužnosti šefa kabineta u Komandi KFOR-a.

Ne propustite: Saracin: Nemačka ne može da obavlja diplomatski posao za Kosovo

KFOR je uspeo da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu. Uveren sam da samo iz jedinstva možemo da prosperiramo i uspešno izvršimo misiju. Pre svega mislim na jedinstvo unutar KFOR-a, ali i svih drugih institucija na Kosovu. KFOR će nastaviti da izvršava svoju ulogu nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244. Da zaključim, radujem se što ću blisko raditi sa svima“, rekao je Barduani.

Tokom ceremonije primopredaje dužnosti odlazeći komandant KFOR-a general-major Ozkan Ulutaš rekao je da je situacija na Kosovu i dalje krhka.

Your browser doesn’t support HTML5

Hovenijer: Krajnji cilj uzajamno priznanje Srbije i Kosova

Na osnovu mog iskustva verujem da se ove prepreke mogu prevazići uz upornost i konstruktivan stav svih strana. Tokom ovih 25 godina, članovi međunarodne zajednice su rezultirali javnom bezbednošću u poboljšanju odnosa i obezbeđivanju sigurnosti za sve građane. Želimo da pokažemo da nudimo mir“, rekao je Ulutaš.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani uručila je general-majoru Turske, Ozkanu Ulutašu, vojnu predsedničku medalju, ističući da se ove godine navršava 25 godina od dolaska KFOR-a na Kosovo, čija je misija osiguranje mirnog okruženja.

Događajem primopredaje dužnosti predsedavao je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Stjuart B. Manč. On je nakon primopredaje dužnosti održao konferenciju za novinare sa koje je poručio da NATO trenutno ne podržava otvaranje mosta na Ibru.

Ne propustite: Vučić na sastanku sa komandantom Nacionalne garde Ohaja zatražio jaču podršku SAD u zaštiti Srba na Kosovu

To pitanje bi trebalo da bude deo dijaloga između zainteresovanih strana. To je političko pitanje u ovom trenutku, a ne vojno. Razlog što se sada ne otvara most je zbog mogućnosti da bi otvaranje moglo da izazove opasnost i ugrozi slobodu kretanja na Kosovu“, rekao je Stjuart B. Manč.

Manč je istakao da je KFOR na Kosovu već 25 godina i da je prethodnih nekoliko godina bilo puno izazova kada je održavanje stabilnosti u pitanju zbog čega je, kako ističe, NATO povećao broj trupa na Kosovu.

Ima izazova, neki su domaći, a neki internacionalni“, rekao je admiral Stjuart B. Manč.

Ceremoniji primopredaje dužnosti su pored Vjose Osmani i Aljbina Kurtija prisustvovali i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Kosova Đeljalj Svećlja i Ejup Maćodonci, italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto, zatim iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Don Đerđi, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora.