Linkovi

Kurti: Otvaranje mosta na Ibru nije usmereno ni protiv koga


 ARHIVA - Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: AP/Visar Kryeziu)
ARHIVA - Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da glavni most na Ibru u Mitrovici treba da bude otvoren i da to nije usmereno protiv bilo koga, a najmanje protiv partnera Kosova.

On je na sednici Vlade Kosova rekao da je razgovarao sa komandantom KFOR-a o otvaranju mosta, što je prema njegovim rečima fer, neophodno i korisno za sve.

„Pozdravili smo preliminarne izveštaje o proceni stabilnosti mosta, čije smo odgovarajuće rezultate juče odmah podelili sa komandantom Kfora generalom Ulutašom, i njegovim timom, u duhu konsultacija i konstantne koordinacije koju imamo", izjavio je Kurti.

Kurti je naveo da Vlada Kosova i on kao premijer duboko veruju u slobodu kretanja i vladavinu prava.

Kurti o otvaranju mosta na Ibru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

"Vlada Republike Kosova i ja, kao premijer, verujemo da su sloboda kretanja i vladavina prava s jedne strane i mir i bezbednost sa druge mogući zajedno i potrebni zemlji, društvu i državi, građanima i zajednicama. Mi ćemo nastaviti razgovore i koordinaciju sa našim partnerima. Otvaranje mosta nije usmereno protiv bilo koga, a najmanje protiv naših partnera. Kosovo je normalna država i most treba da bude normalan i da se otvori“, rekao je Kurti.

Kasno sinoć oglasio se i KFOR koji je saopštio da bilo kakvu odluku o otvaranju mosta treba doneti isključivo u dijalogu.

"Ponovo potvrđujemo da svaka odluka u vezi sa mostom preko reke Ibar mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način. U tom smislu, nastavljamo da u potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU", saopšteno je iz KFOR-a.

U saopštenju se još navodi da Misija KFOR-a predvođena NATO-om „potvrđuje svoju čvrstu posvećenost da doprinese bezbednom orkuženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru dugogodišnjeg mandata UN“.

„​Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant KFOR-a ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi i neće oklevati da deluje kao odgovor na bilo kakva relevantna bezbednosna dešavanja i u skladu sa našim mandatom UN. KFOR takođe održava stalno prisustvo na glavnom mostu preko reke Ibar u Mitrovici i sprovodi redovne patrole u okolini“.

KFOR je poručio i da je „neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih izjava i akcija koje bi mogle stvoriti tenzije“ i da je to „ključno za trajnu bezbednost širom Kosova – za dobrobit svih ljudi i zajednica i za regionalnu stabilnost“.

XS
SM
MD
LG