Papa poručio katolicima u SAD da glasaju za "manje zlo": Oba kandidata su protiv života

Papa Franja drži konferenciju za novinare u avionu posle turneje po jugoistočnoj Aziji i Okeaniji (Foto: Guglielmo Mangiapane/Pool Photo via AP)

Papa Franja u petak je kritikovao i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, zbog plana da deportuje milione imigranata, i potpredsjednicu Kamalu Haris zbog podrške pravu na abortus.

Na pitanje da prokomentariše predsjedničke izbore u Americi, na putu iz Singapura za Rim, papa je rekao da je neprihvatanje migranata "ozbiljan" grijeh, dok je abortus uporedio sa "ubistvom", prenosi agencija Rojters.

Poručio je da će katolici u Americi morati da "izaberu manje zlo" kada budu glasali u novembru, ali nije želio da dodatno obrazloži tu izjavu.

Franja je govorio na konferenciji za novinare u avionu, nakon 12-dnevne turneje širom jugoistočne Azije i Okeanije. Nije konkretno pominjao imena predsjedničkih kanddata, ali je specifično govorio o njihovim stavovima i polu. Uprkos tome što je kritikovao oba kandidata, rekao je da bi katolici trebalo da glasaju.

Ne propustite: Debata Haris - Tramp: Mnogo "vatre" i dve različite vizije Amerike

"Ružno je ne glasati. To nije dobro. Morate da glasate. Morate da izaberete manje zlo. Ko je manje zlo? Ta gospođa, ili taj gospodin? Ja to ne znam. Svako, po svojoj savjesti, mora o tome da razmisli i da to uradi (glasa)", naglasio je poglavar rimokatoličke crkve.

Katolici u Americi, kojih ima oko 52 miliona, često se smatraju jednom od ključnih biračkih grupa. U nekim državama koje bi mogle da odluče pobjednika izbora, kao što su Pensilvanija i Viskonsin, više od 20 dosto punoljetnih građana su katolici.

Papa Franja, lider oko 1,4 milijarde katolika širom svijeta, obično je veoma oprezan kada komentariše izbore. Međutim, često oštro kritikuje abortus, koji katolicizam zabranjuje. Prethodno je kritikovao i Trampovu anti-imigracionu retoriku. Tokom izbora 2016. godine, naveo je da Tramp nije "hrišćanin" po svojim stavovima.

U petak je naglasio da su politike oba kandidata "protiv života".

"Bez obzira da li je riječ o onome ko tjera migrante, ili onome ko ubija djecu. Oboje su protiv života", rekao je papa.

Tramp je obećao da će se obračunati sa ilegalnom imigracijom i deportovati milione ilegalnih imigranata koji su već u SAD, ako bude ponovo izabran za predsjednika. Odbio je i da isključi mogućnost izgradnje logora za ilegalne imigrante.

Haris je obećala da će potpisati zakon o zaštiti prava na abortus na nacionalnom nivou, ako bude usvojen u Kongresu. Vrhovni sud je 2022. godine ukinuo pravo na abortus na saveznom nivou.

Između Trampa i Haris se vodi tijesna trka, prema anketama, mada je kandidatkinja demokrata u neznatnoj prednosti.

Papa je rekao u petak da je imigracija "pravo", a da je abortus "ubistvo ljudskog bića" i da za prekid trudnoće nema opravdanja.