Pejdžeri Hezbolaha najverovatnije iz Mađarske ili Tajvana

Ime BAC Consulting KFT na papiru na prozoru zgrade u Budimpešti. Tajvanski Gold Apolo je naveo da BAC ima licencu za model pejdžera koji se koristio u detonacijama u Libanu. (Foto: REUTERS/Marton Monus)

Tajvanski proizvođač pejdžera negirao je da je proizveo uređaje koji su eksplodirali kod hiljada članova Hezbolaha u Libanu.

Gold Apolo tvrdi da je uređaje po licenci proizvela kompanija pod nazivom BAC, sa sedištem u Budimpešti. Izraelska špijunska agencija Mosad, koja ima dugu istoriju izvođenja sofisticiranih napada na stranom tlu, postavila je eksploziv u pejdžere koje je uvezao Hezbolah mesecima pre detonacija u utorak, naveli su za Rojters jedan visoki libanski bezbednosni izvor, kao i drugi izvor.

Osnivač Gold Apola Su Čing Kuang rekao je da je pejdžere korišćene u eksploziji napravila kompanija u Evropi koju je nazvao BAC.

„Proizvod nije bio naš. Samo je na njemu bio naš brend“, rekao je Su novinarima u severnom tajvanskom gradu Novom Tajpeju.

Navedena adresa za BAC u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti je zgrada u pretežno stambenoj ulici u predgrađu. Naziv kompanije je postavljen na staklena vrata.

Osoba u zgradi koja je tražila da bude anonimna rekla je da je BAC Consulting tamo registrovan, ali da fizički niko nije prisutan.

Izvršna direktorka BAC Consultinga, Kristijana Baršonji Arčidjakono, navodi na LinkedIn profilu da je radila kao savetnica za razne organizacije uključujući UNESCO. Ona nije odgovorila na mejlove Rojtersa.

Registrovane aktivnosti BAC-a su široke, od kompjuterskih igrica, preko IT konsaltinga do vađenja sirove nafte.

Pejdžeri koji su masovno detonirani u Libanu nikad nisu bili u Mađarskoj, objavila je vlada premijera Viktora Orbana.

"Mađarske vlasti utvrdile su da je u pitanju trgovačko-posrednička kompanija, koja nema proizvodno ni kakvo drugo mesto poslovanja u Mađarskoj", objavio je portparol mađarske vlade Žoltan Kovač na Fejsbuku.

Kovač je naveo da mađarske službe nacionalne bezbednosti sarađuju sa svim relevantnim partnerskim agencijama i organizacijama.

"Za Mađarsku ovaj slučaj ne predstavlja nikakav rizik za nacionalnu bezbednost“, istakao je on.

Pejdžeri koje je koristila militantna grupa Hezbolah eksplodirali su skoro istovremeno u Libanu i Siriji, pri čemu je ubijeno najmanje 12 ljudi, uključujući dvoje dece, a ranjeno oko 2.800. Hezbolah i libanska vlada okrivili su Izrael.

Visoki libanski bezbednosni izvor identifikovao je fotografiju modela pejdžera, AR-924. Borci Hezbolaha koriste pejdžere kao sredstvo komunikacije u pokušaju da izbegnu izraelsko praćenje lokacije preko mobilnih telefona.

Visoki libanski izvor je rekao da je izraelska špijunska služba modifikovala uređaje u procesu proizvodnje. Izraelski zvaničnici nisu odmah odgovorili na zahteve Rojtersa za komentar.

„Mosad je u u uređaj ubacio ploču koja ima eksploziv i prima šifru. Veoma je teško to otkriti na bilo koji način“, rekao je izvor.

Your browser doesn’t support HTML5

Žrtve i povređeni u eksplozijama pejdžera u Libanu

Izvor je rekao da je oko 3.000 pejdžera eksplodiralo kada im je poslata šifrovana poruka, istovremeno aktivirajući eksploziv. Drugi bezbednosni izvor rekao je Rojtersu da je do tri grama eksploziva bilo sakriveno u novim pejdžerima.

U televizijskom obraćanju 13. februara, generalni sekretar grupe Hasan Nasralah oštro je upozorio pristalice da su njihovi telefoni opasniji od izraelskih špijuna, i poručio da treba da ih razbiju, zakopaju ili zaključaju u čelični sef.

Hezbolah je odlučio da distribuira pejdžere svojim članovima u različitim ograncima grupe, od boraca do medicinskog osoblja u njegovim službama za hitnu pomoć.

Ilajdža Magnije, veteran i analitičar političkog rizika koji kaže da je razgovarao sa članovima Hezbolaha i preživelima napada u utorak, primećuje da Hezbolah koristi pejdžere od rata sa Izraelom 2006. godine.

Noviji brend pejdžera koji je korišćen u eksplozijama u utorak, dodao je, nabavljen je pre više od šest meseci. Kako su stigli u Liban ostaje nejasno.

Mosad je poznat po kompleksnim operacijama koje sežu do otmice naciste Adolfa Ajhmana 1960. godine. U skorije vreme, obaveštajna agencija je okrivljena za sajber napade i ubistvo vodećeg iranskog naučnika 2020. godine iz oružja na daljinsko upravljanje.

Sofisticirani napad obnovio je strah da bi rat Izraela i Hamasa u Gazi mogao da se prelije u širi regionalni sukob.