Ukrajina: Rusija pogodila pijacu u Hersonu; Moskva značajno povećava vojni budžet

Posledice napada na pijacu u ukrajinskom gradu Hersonu (Foto: AP stillshot)

Ukrajinski zvaničnici saopštili su u utorak da je u ruskom napadu pogođena pijacu u gradu Hersonu na jugu zemlje, pri čemu je najmanje pet osoba poginulo, a troje povređeno.

"Ruski udar na Herson, tačno u centru grada", napisao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na društvenoj mreži Eks izražavajući saučešće porodicama žrtava uz zamagljene fotografije ubijenih ljudi.

"Svakodnevni ruski teror, svakodnevni pokušaji uništavanja života—ovo se može zaustaviti. Moramo postići trajni mir za našu državu i naš narod. Da bi se to dogodilo, ukrajinska snaga i odlučnost naših partnera moraju nadjačati Putinovu želju da uništi teror", napisao je on i ocenio da pritisak na agresora i podrška Ukrajini moraju biti stalni i sveobuhvatni.

"Zahvaljujem svim našim partnerima koji nam pomažu da odbranimo živote. Zahvaljujem se svima koji štite Ukrajinu", zaključio je Zelenski.

Ukrajinska vojska saopštila je u utorak da je oborila 29 od 32 bespilotne letelice koje je Rusija koristila tokom noći u napadima na više delova zemlje.

Presretanja su obavljena iznad Čerkaske, Dnjepropetrovske, Hersonske, Kirovogradske, Mikolajevske, Poltavske i Sumske oblasti, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je oborilo ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti u utorak rano ujutro, nakon što je tokom noći oborilo osam dronova u regionu.

Guverner Belgoroda prijavio je štetu na poslovnoj zgradi, ali u napadima nema žrtava.

Rusija značajno povećava izdatke za odbranu

Rusija povećava izdatke za odbranu za skoro 30 odsto sledeće godine, navodi se u nacrtu budžeta objavljenom u ponedeljak.

Budžet za 2025. donosi rusku vojsku na 145 milijardi dolara, oko 32 milijarde dolara više nego što je bilo predviđeno budžetom za ovogodišnju kampanju i više sredstava za vojsku nego što je Rusija potrošila od ere Sovjetskog Saveza.

Ruski napad na Ukrajinu, najveći evropski sukob od Drugog svetskog rata, iscrpio je resurse obe zemlje.

Vojni budžet Ukrajine od 54 milijarde dolara za sledeću godinu je otprilike jedna trećina najavljenog ruskog plana za vojnu potrošnju za 2025. Ukrajina je mogla da se uključi u borbu protiv svog većeg i bolje opremljenog suseda samo zato što je dobila novac i opremu od svojih zapadnih saveznika.

Ukrajinski predsednik Zelenski rekao je u svom dnevnom obraćanju u ponedeljak da je situacija na prvoj liniji ruskog rata protiv Ukrajine "veoma izazovna". Predsednik je rekao: "Sve što možemo da uradimo ove jeseni, sve što možemo da postignemo, moramo da postignemo".

Zelenski je takođe rekao: "Moć oružja i moć diplomatije su uvek efikasne kada rade zajedno".

On je rekao da Ukrajina "očekuje konkretne akcije naših partnera da ojačaju našu strategiju... naša snaga leži u činjenici da se slobodni svet brani".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.