Republikanska trka se seli u Nju Hempšir posle Trampove rekordne pobede u Ajovi

Republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp u Demojnu u Ajovi 15. januara 2024. (Foto: AP/Andrew Harnik)

Republikanski kandidati koji pokušavaju da spreče Donalda Trampa da ponovo bude kandidat njihove partije na izborima za Belu kuću preselili su se u Nju Hempšir u utorak, nedelju dana uoči primarnih izbora u toj državi. Biće to drugo stranačko takmičenje nakon što je bivši predsednik ostvario rekordnu pobedu u Ajovi.

Tramp je osvojio više od polovine glasova u Ajovi i načinio veliki korak ka osvajanju republikanske nominacije, posle čega slede, kako sada izgleda, veoma tesni i napeti izbori na kojima će se takmičiti sa demokratom Džozefom Bajdenom.

Dvojica rivala imaju dramatično različite politike u nizu pitanja, od odnosa sa NATO saveznicima u inostranstvu, preko ekonomske i poreske politike, do prava na abortus i imigracije u Americi.

Guverner Floride, 45-godišnji Ron Desantis završio je na dalekom drugom mestu u Ajvoi, dok je bivša ambasadorka u UN, 51-godišnja Niki Hejli na trećem mestu.

Hejli, koja je ranije govorila da će birači u Nju Hempširu "korigovati" rezultat iz Ajove, je na drugom mestu iza Trampa u toj državi, a Desantis daleko zaostaje.

"Slobdno me potcenjujte, to je uvek zabavno. Volim Ajovu, ali sada prelazimo u Nju Hempšir", rekla je Hejli svojim pristalicama u ponedeljak uveče.

Nju Hempšir, država na severoistoku Sjedinjenih Država, poznata je po svojoj relativno umerenoj, libertarijanski orijentisanoj podgrupi republikanskih birača.

Štaviše, primarni izbori u Nju Hempširu su "polu-otvoreni", što znači da birači koji nisu u članstvu stranke, mogu da učestvuju, što može da nagradi kandidate koji deluju bliži centru.

U pokušaju da to iskoristi, Hejli je vodila intenzivnu kampanju u Nju Hempširu dok se Desantis fokusirao na Ajovu.

Republikanska predsednička kandidatkinja Niki Hejli u Demojnu u Ajovi, 15. januara 2024. (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Hejli će u utorak održati skup u severnom delu Nju Hempšira sa guvernerom te države, Krisom Sununuom, koji ju je podržao. Desantis takođe drži jedan skup sa biračima, dok će se Tramp obratiti bogatim članovima jednog golf kluba na jugoistoku.

77-godišnji Tramp je jedini aktuelni ili bivši američki predsednik optužen za krivično delo, ali je pobedio rekordnom većinom glasova u Ajovi, i izgleda da je skoro osigurao republikansku nominaciju imajući u vidu prednost koju ima u anketama na nacionalnom nivou.

Osvojio je 51% glasova, Desantis 21% a Hejli 19%, sa 99% prebrojanih glasova, prema agenciji Edison Riserč. Tako velikom razlikom je značajno nadmašio prethodni rekord od 12,8% koji je postavio Bob Dol 1988.

Tramp se nada da će ubrzati proces izbora republikanskog kandidata, koji obično traje mesecima, serijom ubedljivih pobeda u ranoj fazi stranačkih izbora, kako bi prinudio svoje rivale da izađu iz trke. Preduzetnik Vivek Ramasvami je to i učinio nakon što je osvojio manje od 8 odsto glasova u ponedeljak, i podržao je Trampa.

Posle rezultata u Ajovi, predsednik Bajden je na mreži Eks pokušao da novembarske izbore prikaže kao bitku protiv "ekstremnih MAGA republikanaca", što je aluzija na Trampov slogan "Da Amerika ponovo bude velika" (Make America Great Again), i pozvao pristalice da pošalju donacije za njegovu kampanju.

Tramp lažno tvrdi da je izgubio izbore 2020. zbog velike prevare i obećao je da će, ako pobedi, kazniti političke protivnike i uvesti nove tarife na proizvode iz uvoza. Takođe je rekao da će okončati rat u Ukrajini za 24 sata - iako nije rekao kako.

Izazvao je kritike zbog sve autoritarnijeg jezika, uključujući komentare da ilegalni imigranti "truju krv naše zemlje."

Pa ipak, njegov rezultat u Ajovi pokazuje da ima trajnu popularnost među republikanskim biračima čak i posle napada njegovih pristalica na zgradu Kongresa 6. januara 2021, i optužnica za pokušaj da preokrene rezultat izbora 2020, nepropisno čuvanje poverljivih državnih dokumenata i falsifikovanje finansijskih podataka zbog isplata novca u zamenu za diskreciju porno zvezde Stormi Danijels.

Tramp je sve pravne probleme iskoristio da ojača podršku dok tvrdi da je žrtva političkog "lova na veštice" i nedužan po svim optužbama. I dalje vodi za 37 poena u odnosu na ostale republikanske kandidate.

Ne propustite: Većina republikanaca u Ajovi smatra da je Tramp pogodan za predsednika, čak i ako bude osuđen

Skoro dve trećine republikanskih glasača u Ajovi prihvata njegove lažne tvrdnje o krađi glasova 2020, i kažu da ne veruju da je Bajden legitimno pobedio Trampa.

Više od 60% kaže da je Tramp i dalje podoban za predsednika, čak i ako bude osuđen za neko krivično delo.

"Ako ne dođe do neke brze konsolidacije na terenu, čini se da će Tramp brzo osvojiti nominaciju", kaže republikanski strateg Džimi Senters.

Pa ipak, i Desantis i Hejli obećavaju da nastavljaju kampanju. Međutim, Desantisova kampanja je u problemima i preti mu rizik da izgubi donacije pošto nije osvojio jak rezultat u Ajovi uprkos intenzivnoj kampanji koju je vodio.

"Tramp je veoma narcisoidna osoba, arogantan je ali je neko ko može da obavi posao", rekla je Rita Stoun, 53-godišnja Trampova pristalica na kokusu koji je održan u jednoj srednjoj školi u Demojnu.