Da li će Amerika biti uvučena u rat na Bliskom istoku?

Američki lovac FA-18 Super Hornet sprema se za poletanje sa nosača aviona Teodor Ruzvelt u Južnom kineskom moru 5. jula 2024.

Američki predsjednik Džo Bajden mjesecima je upozoravao Izrael da ne dozvoli da se rat protiv Hamasa u Gazi proširi na na borbu protiv Hezbolaha u Libanu i na kraju samog Irana koji podržava ekstremističke grupe na Bliskom istoku. Imajući u vidu trentnu situaciju u regionu, ta upozorenja po svemu sudeći nisu dala rezultate. Sada je pitanje koliko bi konflikt mogao dodatno da eskalira, te da li će Amerika biti direktno uvučena u sukob.

Početkom nedelje, Iran je ispalio gotovo 200 raketa na Izrael…Oštećena je jedna škola u izraelskom gradu Hod Hašaronu, dok je na Zapadnoj obali stradala jedna osoba. Teheran je saopštio da je napad bio odmazda zbog odluke Izraela da ubije lidere Hezbolaha, Hamasa i Irana.

Predsjednik Džo Bajden je o konfliktu razgovarao sa liderima G7, posle čega je izjavio: "Svih sedmoro smo saglasni da Izrael ima pravo da odgovori, i to proporcionalno”.

Your browser doesn’t support HTML5

Strahovi u Vašingtonu od dalje eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Američki lider poručio je, medjutim, da ne podržava napad na iranska nuklearna postrojenja.

Bajden je dugo upozoravao Izrael da ne dozvoli da se rat protiv Hamasa u Gazi proširi na drugog iranskog saveznika, Hezbolah u Libanu, i na kraju na sam Iran. Međutim, izraelske snage pokrenule su kopnenu ofanzivu u Libanu i prijete napadima na sve zemlje gdje se nalaze saveznici Teherana.

“To je slučaj sa Zapadnom obalom. Gazom, Libanom, Jemenom, Sirijom i takođe sa Iranom. Svugdje se borimo protiv osovine zla”, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Vašington strahuje da bi u slučaju dodatne eskalacije, Amerika mogla direktno da bude uvučena u rat – naročito ako budu napadnuti njeni interesi u regionu.

“Na primjer, ako se napadnu naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Ako pro-iranske grupe u Iraku i Siriju napadnu američke snage. I to bi mogao da bude put do američkog učešća u ovom ratu”, izjavio je Eron Dejvid Miler iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir.

Sjedinjene Države već su učestvovale u presretanju iranskih raketa u Izraelu.

Ne propustite: Izrael nastavio sa napadima na Liban, Iran poručuje da se neće povući

Nije još poznato da li bi Bajden upotrijebio ofanzivne kapacitete da direktno napadne Iran. Ono što jeste jasno je da Vašington nije uspio da suzbije konflikt uprkos pozivima na primirje u Gazi i Libanu.

"Oni koji imaju ključni uticaj na događaje na Bliskom istoku su učesnici borbenih operacija. To su Izrael, Hamas u Gazi, Hezbolah u Libanu, I Iran I njegove mreže širom regiona, uključujući Hutije u Jemenu. Sjedinjene Države velikim dijelom imaju ulogu posmatrača, koji pokušava da spriječi najgori ishod”, kaže Brajan Katulis iz Bliskoistočnog instituta.

Analitičari postavljaju pitanje i koliko Bajden i njegova administracija mogu da utiču na ključne aktere na Bliskom istoku, prije svega izraelskog premijera.

“Nažalost, priroda njihovih razgovora tokom protekle godine bila je da, bez obzira na Bajdenove argumente i stavove, Benjamin Netanju ide svojim putem i ne reaguje na američka strahovanja i savjete”, ocenjuje Džerald Fajerstajn, takođe analitičar Bliskoistočnog instituta.

Za stanovnike bliskoistočnog regiona, ti razgovori nisu apstraktni - već pitanje života i smrti.