Stoltenberg i Spajić razgovarali o saradnji Crne Gore i NATO-a

Premijer Crne Gore Milojko Spajić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. (Foto: Vlada Crne Gore)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u petak, nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Milojkom Spajićem, u sjedištu Alijanse u Briselu, da je Crna Gora je veoma cijenjen NATO saveznik i da je zahvalan što doprinosi važnim NATO misijama.

"Rasporedili ste trupe u naše borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji i tako pomažete u odvraćanju ruske agresije. U Iraku, Crna Gora doprinosi izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih bezbjednosnih snaga, kao dio misije obuke NATO-a", naveo je Stoltenberg nakon susreta sa Spajićem.

On je dodao da “Crna Gora igra važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, regiji od strateškog značaja za NATO”.

Your browser doesn’t support HTML5

Milojko Spajić i Jens Stoltenberg razgovarali u Briselu

"Dakle, premijeru, pozdravljam vašu snažnu posvećenost reformama i putu Crne Gore ka punim evroatlantskim integracijama. Ovo je još važnije jer stabilnost u širem regionu ostaje krhka. Prošlogodišnja izbijanja nasilja na Kosovu bila su neprihvatljiva, a NATO je brzo odgovorio, rasporedivši 1.000 dodatnih vojnika i teško naoružanje”, kazao je Stoltenberg.

On je pozdravio podršku Crne Gore Ukrajini i poručio da “NATO saveznici i Evropska unija moraju da pojačaju i obezbijede još više sredstava za Ukrajinu u ovom kritičnom trenutku”.

Jer ako Putin pobijedi u Ukrajini, postoji realan rizik da će ponovo upotrebiti silu”, zaključio je Stoltenberg.

Premijer Crne Gore kazao je da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik NATO-a:

“Zajednički smo zaključili da Crna Gora aktivno doprinosi ključnim zadacima NATO-a i kolektivnoj odbrani uopšte. Potvrdili smo naše prisustvo na istoku, u Letoniji, u Bugarskoj, u Iraku i na Kosovu. Takođe sam ponovo potvrdio našu čvrstu posvećenost da nastavimo da podržavamo Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno u njenoj borbi za suverenitet i sprovođenju reformi važnih i za put u EU i za NATO”.

Ne propustite: Crnogorski ministar: Crna Gora jača prisustvo na istoku NATO saveza; Slanje vojnika na Kosovo i u Irak

Spajić je rekao da je u budžetu za 2024. predviđeno 2,0 odsto BDP-a za odbranu, od čega 35,24 procenta za modernizaciju vojske.

Upitan o mogućnosti da Crna Gora pojača svoje prisustvo u misijama u regionu i istočnom krilu Alijanse, crnogorski premijer je naveo da je stabilnost Balkana od najveće važnosti za Crnu Goru.

“Apsolutno je jasno zašto naglašavamo i zašto mislimo da je to toliko važno za Crnu Goru, jer se nalazimo u srcu Zapadnog Balkana. Okruženi smo zemljama Zapadnog Balkana i u našem dubokom nacionalnom interesu je da Zapadni Balkan bude miran, prosperitetan, da nema strani maligni uticaj i da ima priliku da postane pravi dio NATO i EU i drugih organizacija koje su demokratske i pomažu regionu da iskorači u ekonomskom i demokratskom smislu”, naveo je Spajić, dodajući da je Crna Gora "već veoma prisutna na Kosovu".

Spremni smo da ojačamo našu poziciju na Kosovu. Mislimo da se situacija u posljednje vrijeme smirila, ali kao što smo razgovarali, uvijek smo spremni da pomognemo, a u našem je dubokom nacionalnom interesu da održimo mir na Kosovu. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu. Naša nepokolebljiva posvećenost teritorijalnom integritetu i miru Bosne i Hercegovine je od najveće važnosti za Crnu Goru. Dijelimo veliku granicu sa Bosnom i Hercegovinom, tako da smo definitivno spremni da budemo kredibilan saveznik u NATO-u u bilo kom obliku”, poručio je Spajić.

Stoltenberg i Spajić su pozdravili nedavnu ratifikaciju sporazuma o pristupanju Švedske NATO-u u turskom parlamentu i iskazali očekivanje da će Švedska uskoro postati punopravna članica Alijanse.