Deset odsto zločina iz mržnje u SAD događa se u školama

  • Džef Seldin

Učenici na kampusu Univerziteta Nju Hempšira u Duramu, 19. aprila 2018.

Škole u Sjedinjenim Državama nisu pošteđene dramatičnog porasta u broju slučajeva zločina iz mržnje, što je pojava koja je zahvatila celu zemlju.

Prema novom izveštaju koji je u ponedeljak objavio Federalni istražni biro, 10% svih zločina iz mržnje u SAD tokom 2022. godine odigrao se u školama, koje su treća najčešća lokacija za ovakvu vrstu krivičnih dela u zemlji.

Više zločina iz mržnje je zabeleženo samo u privatnim kućama (27%), te autoputevima i manjim ulicama - 16%.

U izveštaju je ustanovljeno da je broj prijavljenih zločina iz mržnje u školama - od predškolskog nivoa do univerziteta - postojano rastao od 2020. godine, kada su zvaničnici registrovali 500 zločina iz mržnje u školama. 2021, broj krivičnih dela u školama je porastao na 896, da bi 2022. taj broj iznosio više od 1.300.

Taj porast prati trend koji su predstavnici FBI-ja opisali kao zabrinjavajući rast zločina iz mržnje u celini, gde najnoviji podaci pokazuju rekordan broj incidenata 2022. godine - 11.643, što nadmašuje prethodni rekord od skoro 11.000 incidenata 2021.

Ne propustite: Izveštaj: Afroamerikanci i dalje glavna meta zločina iz mržnje

Izveštaj u ponedeljak je prvi te vrste koji je objavio FBI a zvaničnici kažu da još nije poznato da li će kasnije biti objavljeni dodatni izveštaji o zločinima iz mržnje u školama.

"Cilj je da se skrene pažnja na podatke i slučajeve zločina iz mržnje u školama kako bi se drugima, možda, pružila prilika da reaguju", rekao je novinarima na brifingu zvaničnik FBI čije ime nije objavljeno, u skladu sa pravilima biroa.

"Ovo nije situacija gde biro razmišlja da pokrene neku neposrednu akciju. Međutim, pružajući informacije, mislim da našim partnerima u agencijama za sprovođenje zakona dajemo priliku da to učine."

U izveštaju, u kojem su razmotrni podaci iz petogodišnjeg perioda od 2018. do 2022. godine, ustanovljeno je da su najčešći prestupi bli zastrašivanje, zatim vandalizam i fizički napad.

Najviše zločina iz mržnje usmereno je na crnce (12,6%), zatim Jevreje (5,6%) i pripadnike LGBTQ zajednice (2.6%). Zločini iz mržnje prema muslimanima činili su 0,5% ukupnog broja.

Ne propustite: FBI: Broj slučajeva zločina iz mržnje 2021. najviši u poslednjih 20 godina

U izveštaju FBI se takođe navodi da su zločini iz mržnje u školama bili najčešći u oktobru, novembru i decembru, i da se skoro trećina ukupnih krivičnih dela odigrala u tom periodu.

Sveukupno, više od 30% dece koja su bila žrtve zločina iz mržnje u petogodišnjem periodu su tome bila izložena u školi, navodi se u izveštaju. Skoro 36% maloletnika koji su počinili zločine iz mržnje počinilo je ta dela upravo u školama.

Skoro dve trećine prijavljenih zločina iz mržnje se dogodilo u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, prema podacima FBI.