Linkovi

Pucnjava na Trampovom mitingu usledila posle više godina povišene pretnje u SAD


Agenti Tajne službe SAD reaguju u trenutku kada je republikanski predsednički kandidat okružen njihovim kolegama, posle pucnjave na mitingu tokom predizborne kampanje, 13. jula 2024.
Agenti Tajne službe SAD reaguju u trenutku kada je republikanski predsednički kandidat okružen njihovim kolegama, posle pucnjave na mitingu tokom predizborne kampanje, 13. jula 2024.

Pucnji koji su odjeknuli tokom predizbornog mitinga u trenutku atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa dovode u novi fokus ionako neprijatnu situaciju u vezi sa pretnjama, koja u poslednje više od tri godine izaziva veliku napetost kod zvaničnika zaduženih za nacionalnu bezbednost.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams saopštio je kasno u subotu da šalje policiju u određena područja "iz preobilja opreza", nakon pucnjave u Batleru u Pensilvaniji u kojoj je ubijena jedna osoba, a nakon koje je Tramp napustio binu krvavog lica.

"Događaji koji su se odigrali na današnjem mitingu u Pensilvaniji su užasni", objavio je Adams na društvenoj mreži "Eks".

"Političkom nasilju nije mesto u ovoj zemlji".

Mogućnost političkog nasilja bila je glavna briga američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS) još u januaru 2021. godine, kada je DHS izdao bilten sa upozorenjem da bi ohrabreni domaći ekstremisti mogli da se mobilišu posle napada na Kapitol ranije tog meseca.

U najnovijoj proceni unutrašnje bezbednosti, u septembru, upozoreno je na "visok rizik" od potencijalnog napada, ukazujući na "usamljene prestupnike ili napade u malim grupama koji se dešavaju uz malo upozorenja".

U njemu se dalje upozorava da bi izbori 2024. mogli da budu na njihovom nišanu i da bi napadi mogli biti usmereni na "vladine zvaničnike, birače i osoblje i infrastrukturu u vezi sa izborima, uključujući biračka mesta, lokacije za glasačke kutije, lokacije za registraciju birača, događaje u kampanji, političke partijske kancelarije i mesta za brojanje glasova".

"Uopšte nije iznenađujuće videti ovo", rekao je za Glas Amerike Kolin Klark, direktor istraživanja u globalnoj obaveštajnoj kompaniji "The Soufan Group".

"Napetosti se grade na obe strane političkog spektra i ekstremisti su se ukorenili", rekao je on, upozoravajući da bi pucnjava mogla da učini naredne dane i nedelje opasnijim.

Rejčel Klajnfeld, viša saradnica u Karnegi zadužbini za međunarodni mir i ekspertkinja za političko nasilje, rekla je za Glas Amerike da potencijal za nasilje može uticati na manje poznate političare i više u lokalnim trkama.

"Amerika se već nekoliko godina suočava sa sve većim pretnjama političkim nasiljem protiv političara i kandidata na svim nivoima, od školskog odbora do sadašnjeg predsednika", rekla je ona.

Klajnfeld je rekla da će biti potrebno više od mera povećanja bezbednosti da bi se dodatno nasilje sprečilo.

"Politički lideri takođe treba da daju izjave u kojima osuđuju svako političko nasilje, kojem nema mesta u demokratiji", rekla je ona. "Znamo da su izjave lidera važne".

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je zakonodavcima u junu da postoje veliki rizici kada je reč o pretnjama.

"Mi smatramo da je pretnja od terorizma u zemlji, rekao bih, istrajna i značajna", rekao je Rej.

Postojala su i ponavljena upozorenja o kontinuiranim pokušajima Rusije i posebno Irana, da zatruju atmosferu na američkim društvenim medijima i podstaknu tenzije.

U oceni kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe, objavljenoj u utorak, Moskva se optužuje da nastoji da "pojača domaće podele" uoči predsedničkih izbora u novembru.

Dalje se optužuje Teheran da deluje kao "agent haosa", nastojeći "da podstakne društvene podele i potkopa poverenje u demokratske institucije SAD".

Da li su i kako ovi faktori igrali ulogu u pucnjavi na Trampovom mitingu u subotu još uvek se istražuje, ali neki analitičari kažu da je verovatno bilo samo pitanje vremena kada će gnev prerasti u akciju.

"Toliko toga ne znamo o tome šta se dogodilo, tako da nema ničega osim spekulacija", rekao je Klark.

"Moja glavna briga", rekao je on, "jeste da bi ovo moglo da dovede do spirale nasilja i da bi moglo da karakteriše ostatak izborne sezone".

XS
SM
MD
LG