Linkovi

Republikanci u Predstavničkom domu objavili izveštaj o istrazi Bajdenovog opoziva, neizvesni naredni koraci


ARHIV - Kongresmen Džim Džordan na pretresu u Odboru za nadzor Predstavničkog doma SAD, 28. septembra 2023.
ARHIV - Kongresmen Džim Džordan na pretresu u Odboru za nadzor Predstavničkog doma SAD, 28. septembra 2023.

Republikanci u Predstavničkom domu objavili su svoj inicijalni izveštaj u vezi sa istragom o opozivu predsednika Džoa Bajdena, u kojem se navodi zloupotreba položaja i ometanje pravde, kada je reč o finansijskim poslovanjima Bajdenovog sina Hantera i drugih porodičnih saradnika.

Istraga republikanaca koja je trajala skoro godinu dana nije međutim navela da je predsednik Bajden počinio bilo kakvo krivično delo. Umesto toga, izveštaj od skoro 300 stranica, objavljen na dan otvaranja Demokratske nacionalne konvencije, obuhvata već poznate tvrdnje da je porodica Bajden trgovala svojim „brendom“ u poslovnim poduhvatima na koruptivan način, što zadovoljava visok prag Ustava kada je reč o pokretanju procesa opoziova.

Pošto je Bajden odustao od kandidature za reizbor, sledeći koraci su veoma neizvesni. Republikanci u Predstavničkom domu nisu imali podršku ni u svojim redovima da bi opozvali predsednika, a mogućnost da opoziv bude usvojon u Senatu, gde demokrate imaju većinu, još je manja. Mnogi republikanci bi više voleli da usredsrede pažnju na potpredsednicu Kamalu Haris, demokratsku kandidatkinju za predsednika, dok neke istrage počinju.

Bela kuća je odbacila istragu Predstavničkog doma o opozivu kao „privlačenje pažnje” i ohrabrila republikance da se pozabave nečim drugim.

„Odbori su u celosti gledano otkrili ogromno koruptivno ponašanje“, navodi se u izveštaju tri odbora Predstavničkog doma, koji su vodili istragu.

U izveštaju se podseća da je prema Ustavu SAD „lek za flagrantnu zloupotrebu položaja predsednika jasan: opoziv od strane Predstavničkog doma i smena od strane Senata“.

Republikanci su veći deo svog mandata sa većinom u Predstavničkom domu proveli fokusirajući se na predsednika Bajdena i poslove njegove porodice, u čemu ih je ohrabrivao Donald Tramp, bivši predsednik koji je u dva navrata bio opozvan i koji se ponovo bori za mandat u Beloj kući.

Istraga o opozivu bila je kamen temeljac napora Predstavničkog doma Republikanske stranke, pokrenuo ju bivši predsedavajući Kevin Makarti neposredno pre nego što je smenjen, a formalizovana je u decembru pod novim predsedavajućim Majkom Džonsonom. Republikanci istražuju mnoge aspekte finansija porodice Bajden još od 2009. godine kada je Džo Bajden bio potpredsednik Baraka Obame.

Koristeći podatke sa bankovnih računa, intervjue sa oko 30 svedoka, izjave uzbunjivača i milione dokumenata, republikanci u Predstavničkom domu optužuju Hantera Bajdena i njegove saradnike da su godinama koristili bliskost porodice sa vlastima u Vašingtonu, kako bi dobijali poslove u inostranstvu.

Ogroman deo izveštaja fokusira se ne na period otkad je Bajden postao predsednik, već na godine kada je porodica Bajden prolazila kroz krizu posle smrti Bajdenovog najstarijeg sina Boa 2015. godine, i kad je tadašnji potpredsednik Bajden odlučio da se ne kandiduje za predsednika na izborima 2016.

Hanter Bajden je priznao da se tih godina borio sa teškom zavisnošću od narkotika. U junu je osuđen da je nedozvoljeno posedovao oružje, a sledećeg meseca trebalo bi da mu počne suđenje u vezi sa neplaćanjem federalnog poreza.

Devon Arčer, bivši saradnik Hantera Bajdena, koji je, u vezi sa drugim slučajem 2022. osuđen na godinu dana zatvora, rekao je pred odborom:

„Na kraju dana, deo onoga što je isporučeno je brend”.

Da bi povezivali starijeg Bajdena sa postupcima sina, republikanci se oslanjaju na niz telefonskih poziva i blic poseta Džoa Bajdena dok je Hanter imao poslovne večere sa klijentima. S vremena na vreme, Hanter bi stavio svog oca na spikerfon gostima i njih dvojica bi razmenjivali pohvale.

Bajdenovi su poznati kao vrlo bliska porodica i priznaju da razgovaraju skoro svakodnevno, kao i da je tako bilo i tada, da je otac proveravao da je sve u redu sa sinom.

Kada je davao iskaz u odboru Predstavničkog doma, iza zatvorenih vrata, Hanter Bajden je insistirao da nije umešao svog oca u svoje poslove.

Sve u svemu, republikanci u Predstavničkom domu navode da su porodica Bajden i njeni saradnici primili oko 27 miliona dolara u poslovnim isplatama svojih partnera ili klijenata iz Rusije, Kine i drugih zemalja. Oni navode i dodatnih 8 miliona dolara zajmova, uključujući i neke od Kevina Morisa, holivudskog advokata, koji je četo pomagao Hanteru Bajdenu, a dovode u pitanje i kupovinu umetničkih dela predsednikovog sina.

U izveštaju se navodi da je „nezamislivo“ da predsednik Bajden nije bio svestan šta se dešava.

„Predsednik Bajden je učestvovao u zaveri da monetizuje svoj položaj koji mu je javnost poverila kako bi učinio svoju porodicu bogatijom“, navodi se u izveštaju.

Sam Bajden je odbio zahtev da svedoči pred Predstavničkim domom.

Podsećanje na Trampove opozive kada su demokrate imale većinu u Predstavničkom domu provlače se na stranicama izveštaja, čime su republikanci probali da uporede osnove za smenu Trampa sa poslovanjem i „prevarama“ porodice Bajden.

Međutim, razlike su očigledne, pošto protiv trampa postoje optužnice i on se suočava sa stvarnim krivičnim prijavama, uključujući zaveru da se poništi Bajdenova pobeda na izborima, kao napad njegovih pristalica na zgradu Kongresa 6. januara 2021.

U izveštaju se Bajden optužuje i za ometanje pravde u istrazi, ponavljajući ranije objavljene pritužbe o tome na koji način je Sekretarijat za pravosuđe vodio istragu protiv Hantera Bajdena. Sekretar za pravosuđe Merik Garland odlučno je negirao te optužbe, braneći sekretarijat od tvrdnji o političkom uticaju.

Izveštaj se u velikoj meri fokusira na ono za šta republikanci dugo tvrde da je obrazac „usporene“ istrage i odlaganja poteza, sve u korist predsednikovog sina.

Međutim, izveštaj ne pruža nikakve dokaze da je Bajden bio umešan u istragu svog sina, koja je pokrenuta za vreme Trampovog mandata i koju je vodio federalni tužilac iz Delavera kojeg je imenovao Tramp. Sekretar za pravosuđe Garland zadržao je tužioca Dejvida Vajsa, kako bi zaštiotio istragu od tvrdnji o političkom mešanju.

Garland je insistirao da niko u Beloj kući njemu ili drugim visokim zvaničnicima Sekretarijata za pravosuđe nije dao uputstva o vođenju istrage protiv Hantera Bajdena.

Osim Hantera Bajdena, izveštaj uključuje detalje o umešanosti Džejmsa Bajdena, predsednikovog brata, u različite porodične poslove.

Republikanci su ukazali na niz isplata za koje tvrde da pokazuju da je predsednik imao koristi od rada svog brata. Oni ukazuju na ček od 200.000 dolara koji je Džo Bajden dobio od svog brata Džejmsa 2018, istog dana kada je Džejms Bajden dobio identičan iznos od Amerikora, kompanije za zdravstvenu zaštitu.

Demokrate iz Predstavničkog doma branile su pomenutu transakciju, ukazujući na podatke iz bankovnih računa, prema Kojima je – kako kažu - Džejms Bajden otplaćivao zajam koji mu je dao njegov brat. Džo Bajden je oko šest nedelja pre toga prebacio 200.000 dolara na račun svog brata. Razmena novca se odigrala dok je Džo Bajden bio običan građanin.

Dok nisu pokrenuli opoziv Džoa Bajdena, republikanci iz Predstavničkog doma izdali su preporuke Sekretarijatu za pravosuđe da krivično goni Hantera i Džejmsa Bajdena, optužujući ih da su dali lažne izjave Kongresu u okviru republikanske istrage. Advokati dvojice Bajdena navode da su te tvrdnje neosnovane ili da predstavljaju pokušaj odvlačenja pažnje javnosti.

Donedavno, predsednik Bajden bio centralna tema republikanaca u Kongresu, ali njegova prošlomesečna odluka da odustane od predsedničke trke i uspon Kamale Haris, primorali su lidere Republikanske stranke da preispitaju svoju istragu.

Pre godinu dana, republikanci iz Predstavničkog doma nadali su se da će istraga o Bajdenu izgraditi dovoljno snažan argument da zadovolji formulaciju „visoki zločini i prekršaji“, što je neophodno da bi se pokrenuo proces opoziva. Međutim, što je istraga duže trajala i što je bilo sve manje direktnih dokaza protiv Bajdena, koje bi istražitelji mogli da iznesu bilo na javnim pretresima ili čak iza zatvorenih vrata, to je kod umerenih republikanaca zabrinutost bila sve veća.

U izveštaju objavljenom u ponedeljak se više od 20 puta pominje administracija Bajden-Haris, dok su ranija saopštenja odbora koji istražuju Bajdena obično samo direktno spominjala njega.

I dok se Kamala Haris ne pominje pojedinačno u izveštaju, isti odbori koji su vodili ovu istragu, počeli su da otvaraju nove istrage protiv nje i njenog potpredsedničkog kandidata Tima Volza.

XS
SM
MD
LG