Linkovi

I Tramp i Bajden pozvali na jedinstvo i mir posle atentata


Predsednik Džo Bajden obraća se naciji iz Ovalne kancelarije Bele Kuće u Vašingtonu, 14. jul, 2024. (Foto: AP/Erin Schaff/The New York Times)
Predsednik Džo Bajden obraća se naciji iz Ovalne kancelarije Bele Kuće u Vašingtonu, 14. jul, 2024. (Foto: AP/Erin Schaff/The New York Times)

Predsednik Džo Bajden obratio se Amerikancima iz Ovalne kancelarije i pozvao ih da se ujedine i odbace političko nasilje posle zapanjujućeg atentata na njegovog republikanskog rivala Donalda Trampa dan ranije.

Tramp, koji je otputovao na konvenciju na kojoj će i formalno biti nominovan za predsedničkog kandidata Republikanske partije, uputio je slične pozive – što je znak da se obojica plaše novih teških situacija kako se bliže novembarski izbori.

Trenutak koji je promenio predsedničku trku 2024 i možda tok istorije. Bivši predsednik Donald Tramp ustao je nekoliko sekundi nakon što je napadač pokušao da ga upuca na mitingu u subotu.

Ali kao što je predsednik Džo Bajden priznao u nedelju iz Ovalne kancelarije, za Ameriku, ovo nije samo površinska rana. Pozvao je na jedinstvo i podsetio Amerikance da im moć daje glasački listić, a ne metak.

“Moji sugrađani, Amerikanci, želim da razgovaram sa vama večeras o potrebi da spustimo temperaturu u našoj politici i da imamo na umu, iako se možda ne slažemo, da nismo neprijatelji. Mi smo komšije, prijatelji, saradnici, građani, i najvažnije, mi smo Amerikanci. Moramo se držati zajedno. Jučerašnja pucnjava na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji poziva nas da stanemo, i ustuknemo jedan korak. Da vidimo gde smo i kako da nastavimo odavde", poručio je Bajden.

Tramp je takođe pozvao na jedinstvo posle pucnjave. On je u nedelju stigao u Milvoki, u Viskonsinu, na Republikansku nacionalnu konvenciju, gde se očekuje da će biti izabran za predsedničkog kandidata stranke.

Bajden: Moć biračima daje glasački listić, a ne metak
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00


Analitičari kažu da će Trampovo prkosno držanje dok je bio u smrtnoj opasnosti - imati efekat.

“To će imati ogroman uticaj na ove izbore i na našu politiku u širem smislu, istorija ukazuje da ćemo verovatno videti efekat okupljanja oko Trumpa, gde će oni koji su bili u njegovom taboru biti još odlučnije u njegovom taboru. Zatim, tu su oni koji ne mogu da podnesu političko nasilje, koji su tek sada spoznali realnost koliko je naša politička retorika postala opasna i koji vide kako se manifestacija nasilja odvija pred našim očima... To će uticati na ove izbore", smatra Kejsi Burgat sa Univerziteta Džordž Vašington.

Trampove pristalice kažu da je mučni prizor možda naučilo naciju nečemu važnom – da su institucije važnije od pojedinaca koji ih vode.

Bivši zvaničnik Trampove administracije Aleks Grej istakao je da je “to je bio užasan dan za američku demokratiju, ali na mnogo načina bio je i veliki dan".

"Bez obzira da li podržavate predsednika Trampa ili ne, mislim da bi svi trebalo da prihvate da je američka demokratija mnogo veća i mnogo otpornija nego što mnogi smatraju", kaže on.

Neki analitičari kažu da se plaše dodatnih nevolja dok dve glavne stranke održavaju konvencije ovog leta.

Džejkob Ver iz Saveta za međunarodne odnose kaže da je i “ranije tvrdio da je vrlo verovatno da ćemo videti političko nasilje širom političkog spektra u ovom izbornom ciklusu. Očigledno, ovo je najozbiljniji incident do sada. Ali mislim da nema razloga da verujemo da će ovo biti i poslednje nasilje koje vidimo."

Sada obojica kandidata koriste svoje platforme da pozovu Amerikance da izbegnu nasilje i ujedine se. Ali pitanje za Amerikance, koji moraju da izaberu jednog od njih da vodi naciju, je: ujediniti iza koga?

XS
SM
MD
LG