Linkovi

Fon der Lajen u Prištini hvalila "postignuća Kosova", proširenje EU ostaje jedan od prioriteta


Kosovska predsednica Vjosa Osmani sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na konferenciji za novinare u Prištini (Foto: Reuters/Valdrin Xhemaj)
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na konferenciji za novinare u Prištini (Foto: Reuters/Valdrin Xhemaj)

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u subotu u Prištini da će proširenje Evropske unije ostati jedan od ključnih prioriteta u njenom drugom mandatu. Ona je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani pohvalila, kako je rekla, postignuća Kosova, ističući ukidanje viza za građane Kosova.

"Uklanjanje viza za građane Kosova veliki je uspeh i dokaz koliko možemo da postignemo kada radimo zajedno. Svesna sam koliko je Kosovo radilo proteklih godina kako bi ojačalo vladavinu prava i unapredilo pravosudne standarde u skladu sa evropskim vrednostima. U svom drugom mandatu, proširenje Evropske unije biće visoko na agendi. Radićemo tesno zajedno kako bismo zemlje regiona, uključujući Kosovo, još više približili našem zajedničkom tržištu, gde svi mogu da uživaju u jednakim ekonomskim i društvenim prilikama", naglasila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen u Prištini pohvalila postignuća Kosova: Proširenje EU ostaje prioritet
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Ursula fon der Lajen je navela da Ohridski sporazum predstavlja temelj za stabilnost i napredak regiona:

"Ohridski sporazum je ključan i od izuzetne važnosti, i svesni smo potrebe za posvećenošću njegovoj pravovremenoj realizaciji. Dobro je znati da će do kraja godine biti raspodeljeno 16 miliona evra, što je pokazatelj naše zajedničke posvećenosti. Važno je da otvorimo tržište i nastavimo da radimo zajedno za dobrobit regiona".

Predsednica Evropske komisije je istakla značaj finansijske podrške Evropske unije Kosovu u okviru nedavno usvojenog Plana rasta.

Ovaj fond, prema njenim recima, ima za cilj jačanje regionalne saradnje i otvaranje tržišta, što će omogućiti lakši pristup zajedničkom evropskom tržištu i unapređenje ekonomskih prilika, čime će se dodatno podstaći napredak regiona ka članstvu u EU.

"Kosovo zaslužuje jednak tretman"

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozovala je Evropsku uniju na ukidanje mera koje su, prema njenim rečima, nepravedne i štetne.

"Ove mere ne samo da su nepravedne, već direktno štete našim građanima i ometaju proces dijaloga između Kosova i Srbije. Uklanjanje tih mera odražava stvarne potrebe građana Kosova, doprinosi našoj privredi i pokazuje da smo ispunili uslove koje je EU postavila. Naš narod i naša privreda zaslužuju jednak tretman", izjavila je Osmani.

Osmani je istakla da Kosovo ulaže napore kako bi svoju politiku uskladilo sa evropskom politikom.

"Kosovo je prva država u regionu koja je uvela sankcije Rusiji, čime smo pokazali svoju posvećenost pravdi i evropskim vrednostima. Nažalost, u našem regionu imamo državu koja deluje kao satelit Rusije – to je Srbija. Takvo ponašanje nije samo prepreka stabilnosti, već i ozbiljan izazov za pravdu i mir na Balkanu", rekla je Vjosa Osmani.

Nakaon sastanka sa Vjosom Osmani, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarala je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

XS
SM
MD
LG