Linkovi

Okončana runda dijaloga u Briselu: Lajčak očekuje suštinsku primenu Ohridskog sporazuma


Petar Petković, Miroslav Lajčak i Besnik Bisljimi tokom razgovora u Briselu (Foto: X/@miroslavlajcak)
Petar Petković, Miroslav Lajčak i Besnik Bisljimi tokom razgovora u Briselu (Foto: X/@miroslavlajcak)

U Briselu je okončana tehnička runda dijaloga između Kosova i Srbije kojoj je posredovao specijalni izaslanik Evropske unije.

Ugostio sam glavne pregovarače Kosova i Srbije. Razgovarali smo o primeni Ohridskog sporazuma koja bi suštinski trebalo da otpočne. Razmatrali smo niz važnih pitanja koja proizilaze iz prošlih sporazuma i dogovorili se o narednim koracima”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži “Eks”.

Lajčak u objavi nije ocenio učinak održanih razgovora.

Delegacija Beograda predvođena direktorom Vladine Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem i delegacija Prištine, koju predvodi njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi, prvo su imali odvojene susrete sa Lajčakom, a zatim i trilateralni sastanak.

U danu susreta dve delegacije u Briselu, porparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da Srbija i Kosovo, imaju dodatne preduslove u sprovođenju reformskih agenda, koje moraju da da ispune.

To podrazumeva da se konstruktivno angažuju u normalizaciji međusobnih odnosa. Obuhvata primenu svih sporazuma iz dijaloga, što će Evropska komisija procenjivati i pratiti. Očekujemo ispunjenje plana prema agendama, koje će se sprovoditi u koracima prema detaljnim rasporedima, a Komisija će svakih šest meseci vrednovati rezultate zemalja pojedinačno, izjavila je porparolka Evropske komisije", rekla je Pisonero u Briselu.

Ana Pisonero Herandez, portparolka Evropske komisije
Ana Pisonero Herandez, portparolka Evropske komisije

Nakon završetka sastanka Petar Petković je izjavio da je delegacija Srbije insistirala na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Sastanak sa Bisljimijem je bio mučan jer Priština odbija da razgovara o predlozima Begrada. Suština svih sporazuma, i onog iz Brisela i iz Ohrida jeste formiranje ZSO i to je temelj za normalizaciju odnosa", rekao je Petković, a prenela je Radiotelevizija Srbije.

Preneo je i da je razgovarano i o primeni Deklaracije o nestalim osobama, rekavši da je Priština nasojala da zaustavi u taj proces. Ukazao je da je delegacija Srbije ukazala na, kako se izrazio, teroru kosovskog premijera Aljbina Kurtija i navode o etničkom čišćenju koje, kako ukazuje, vlasti u Prištini sprovode nad Srbima.

"Delegacija Srbije postavila je pitanje i zbog čega stotine kamiona i dalje čekaju na prelazu Merdare, ako je već ukinuta zabrana ulaska robe iz Srbije na Kosovo", rekao je Petković.

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi rekao je posle susreta da je Kosovo spremno da primeni deo sporazuma koji se odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom, ali samo kada se sprovede celokupan dogovor o putu ka normalizaciji odnosa, izvestio je Radio Slobodna Evropa.

Bisljimi je istakao da se prištinska strana protivi delimičnoj primeni dogovora.

Naglasio je neophodnost izručivanja Milana Radoičića kosovskim vlastima zbog napada u Banjskoj, ali je dodao da u vezi sa tim nije bilo odgovora Srbije.

Uoči razgovora dve strane, portparol Evropske unije Peter Stano, ukazao je na hitnu potrebu primene Ohridskog sporazuma, kao i da se Kosovo i Srbija usaglase o napretku u dijalogu.

Poslednji put, glavni pregovarači Beograda i Prištine odvojeno su se sastali 17. septembra sa Lajčakom u Briselu, ali tada nije održan trojni sastanak. Glavni pregovarači su u poslednjih godinu dana više puta dolazili u Brisel, ali ti susreti nisu suštinski promenili situaciju.

Dijalog Kosova i Srbije je u zastoju već više od godinu dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti su u februaru 2023. godine postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a u martu iste godine je usaglašen Aneks primene.

Na svakom kasnijem susretu dvojice lidera dominirale su tenzije. Oni su se poslednji put sastali 14. septembra 2023. Deset dana kasnije, dogodio se oružani napad u selu Banjska na severu Kosova, koji je dodatno zaoštrio odnose.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet
XS
SM
MD
LG