Linkovi

Pregovori o prekidu vatre u Gazi produžavaju se na još jedan dan, broj poginulih premašio 40.000


Rođaci talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze i njihove pristalice protestuju u Tel Avivu, Izrael, 15. avgusta 2024
Rođaci talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze i njihove pristalice protestuju u Tel Avivu, Izrael, 15. avgusta 2024

Pregovarači je trebalo da se ponovo sastanu u katarskoj prestonici Dohi u petak u pokušaju da se postigne sporazum o prekidu vatre u Gazi, dok Izrael nastavlja da gađa mete u palestinskoj enklavi.

Zdravstveni zvaničnici Gaze su u četvrtak odvojeno izvestili da je broj mrtvih premašio 40.000 ljudi nakon više od 10 meseci borbi.

Ova runda pregovora počela je u četvrtak, a pregovori će se nastaviti u petak, rekli su katarski i američki zvaničnici.

Američki zvaničnik informisan o razgovorima u Dohi, koji je odbio da bude identifikovan, rekao je Rojtersu da su razgovori u četvrtak bili "konstruktivni".

"Ovo je vitalni posao. Preostale prepreke se mogu prevazići i moramo privesti kraju ovaj proces", rekao je portparol američke nacionalne bezbednosti Džon Kirbi novinarima u Beloj kući.

Izrael je u međuvremenu izvršio napad na Gazu. Zdravstveni zvaničnici Gaze saopštili su da je najmanje šest Palestinaca ubijeno u četvrtak uveče u izraelskom vazdušnom napadu na kuću u Džabaliji u severnom Pojasu Gaze.

Izraelske trupe ranije su gađale ciljeve u južnim gradovima Rafa i Kan Junis.

U saopštenju objavljenom u četvrtak kasno na Telegramu, član politbiroa Hamasa Hosam Badran rekao je da su operacije Izraela prepreka napretku po pitanju prekida vatre. Zvaničnici Hamasa nisu se pridružili razgovorima u četvrtak.

Badran je rekao da razgovori moraju da se kreću ka implementaciji okvirnog sporazuma koji je ranije prihvaćen i da se mora postići potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga, povratak raseljenih Palestinaca i sporazum o razmjeni talaca.

"Hamas gleda na tekuće pregovore u Dohi o prekidu vatre i razmeni talaca iz strateške perspektive sa ciljem okončanja agresije na Gazu", dodao je on.

Posrednici su planirali da se konsultuju sa Hamasovim pregovaračkim timom sa sedištem u Dohi nakon sastanka, rekao je američki zvaničnik Rojtersu.

Izraelska delegacija uključuje šefa špijuna Dejvida Barnea, šefa domaće bezbednosne službe Ronena Bara i vojnog načelnika za taoce Nicana Alona, rekli su zvaničnici odbrane.

Bela kuća je poslala direktora CIA-e Bila Bernsa i američkog izaslanika za Bliski istok Breta Mekgurka. Učestvovali su i katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel.

Pregovori, pokušaj da se okonča krvoproliće u Gazi i vrati kućama 115 izraelskih i stranih talaca, pokrenuti su u trenutku kada Iran izgleda spreman da uzvrati Izraelu nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu 31. jula.

Rizik od eskalacije

Sa američkim ratnim brodovima, podmornicama i ratnim avionima koji su poslati u region da brane Izrael i odvraćaju potencijalne napadače, Vašington se nada da bi sporazum o prekidu vatre u Gazi mogao da ublaži rizik od šireg regionalnog rata.

Bela kuća je u četvrtak kasno saopštila da su napadi izraelskih doseljenika na palestinske civile na Zapadnoj obali "neprihvatljivi i da se moraju zaustaviti", nakon što je desetine doseljenika napalo jedno selo, ubivši najmanje jednu osobu.

Pošto se predsednički izbori u SAD predstoje 5. novembra, republikanski kandidat Donald Tramp kritikovao je višemesečne pozive Bajdenove administracije na prekid vatre, rekavši da bi to "samo dalo vremena Hamasu da se pregrupiše".

Izrael i Hamas okrivljuju jedan drugog za nepostizanje sporazuma, ali nijedna strana nije isključila sporazum.

U sredu je izvor u izraelskom pregovaračkom timu rekao da je premijer Benjamin Netanjahu dozvolio značajnu slobodu po pitanju nekoliko značajnih sporova.

Nedostaci uključuju prisustvo izraelskih trupa u Gazi, redosled oslobađanja talaca i ograničenja slobodnog kretanja civila iz južne u severnu Gazu.

Šef UN-a za ljudska prava Folker Tirk rekao je da je broj mrtvih u Gazi od više od 40.000 koji je prijavilo ministarstvo zdravlja enklave "tmurna prekretnica za svet".

"Ova nezamisliva situacija je u velikoj meri posledica ponavljajućih neuspeha izraelskih odbrambenih snaga da se pridržavaju pravila rata", rekao je on u izjavi iz Ženeve u četvrtak.

Odvojeno, izraelska vojska je saopštila da je "eliminisala" više od 17.000 palestinskih militanata u svojoj kampanji u Gazi.

U razorenoj Gazi, gde je rat proterao iz njihovih domova skoro sve njene stanovnike, njih 2,3 miliona, postojala je očajnička želja za prekidom borbi.

"Nadamo se ovog puta. Ili je ovo vreme, ili nikad, bojim se", rekla je Aja, 30, koja se sa porodicom sklonila u Deir Al-Balah u centralnom delu Pojasa Gaze, za Rojters preko aplikacije za četovanje.

Rat je počeo nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra u kojem je, prema podacima Izraela, militanti ubili oko 1.200 ljudi, što je navelo Izrael da napadne Gazu u znak odmazde.

XS
SM
MD
LG