Linkovi

Bliknen na kraju posete Bliskom istoku poručio: Izrael i Hamas uskoro da postignu sporazum


Državni sekretar SAD Entoni Blinken na kraju posete Kataru, 20. avgust 2024. (Kevin MOHATT / POOL / AFP)
Državni sekretar SAD Entoni Blinken na kraju posete Kataru, 20. avgust 2024. (Kevin MOHATT / POOL / AFP)

Američki državni sekretar Entoni Blinken završio je devetu posetu Bliskom istoku i rekao da Izrael i Hamas uskoro moraju da postignu sporazum o prekidu vatre.

"Vreme je od suštinskog značaja jer su svakim danom dobrobit i životi talaca ugroženi“, rekao je on pre nego što je napustio Dohu u Kataru. "Vreme je od suštinskog značaja jer svaki dan žene, deca, muškarci u Gazi pate bez pristupa hrani, lekovima i rizikuju da budu ranjeni ili da poginu u borbi koju nisu započeli i ne mogu da je okončaju. Vreme je od suštinske važnosti jer svakim danom postoji opasnost od eskalacije u regionu.”

Nakon što je ranije boravio u Izraelu, gde je rekao da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu prihvatio predlog za premošćavanje koji su izneli pregovarači iz SAD, Katara i Egipta, Blinken se sastao sa zvaničnicima u Kairu i Dohi.

"Svakog dana smo angažovani sa Izraelom, a naši katarski i egipatski partneri su angažovani sa Hamasom, i u narednim danima učinićemo sve što je moguće da, pod jedan - Hamas pristane na predlog za premošćavanje, a zatim da se obe saglase sa neophodnim detaljima implementacije koji bi omogućili da sve ide napred“, rekao je on.

Ipak, i Hamas i Izrael su signalizirali da im se ne dopadaju aspekti predloga koji podržavaju SAD, a sporazum se činio neuhvatljivim kao i uvek.

Hamas je u saopštenju naveo da je najnoviji predlog "zaokret" od onoga na šta je ranije pristao i optužio SAD da su pristale na „nove uslove“ Izraela.

U međuvremenu, Netanjahu je rekao porodicama talaca u Gazi da je cilj „da se očuvaju ključna bezbednosna sredstva u trenutku suočavanja sa velikim pritiscima u zemlji i inostranstvu". On je naglasio "zauzimanje“ uske tampon zone duž granice Gaze i Egipta. Ni Hamas ni Egipat ne žele tamošnje prisustvo Izraela.

Kasnije je visoki američki zvaničnik rekao da Netanjahuove „maksimalističke izjave poput ove nisu konstruktivne za postizanje sporazuma o prekidu vatre“.

Blinken se prvo sastao sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u njegovoj letnjoj rezidenciji u El-Alamejnu. Sisi je rekao da bi sukob između Izraela i Hamasa mogao da se proširi u širi, regionalni rat, ako se borbe ne zaustave na uskoj teritoriji duž Sredozemnog mora.

"Došlo je vreme da se okonča rat koji je u toku, da se pribegne mudrosti i da se održi jezik mira i diplomatije“, rekao je egipatski lider.

Sisi je rekao da sve strane moraju da budu oprezne u pogledu "opasnosti širenja sukoba u regionu“. Egipatski lider je rekao da prekid vatre u Gazi "mora biti početak šireg međunarodnog priznanja palestinske države i implementacije rešenja o dve države, jer je to osnovni garant stabilnosti u regionu".

Ministar spoljnih poslova Katara šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani rekao je da je njegova zemlja posvećena ulozi posrednika u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, zajedno sa Egiptom i Sjedinjenim Državama, saopštilo je katarsko ministarstvo spoljnih poslova. Katar će nastaviti da radi na okončanju rata, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rat Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra terorističkim napadom militanata na Izrael koji je ubio 1.200 ljudi i doveo do zarobljavanja 250 talaca. Izraelska ofanziva protiv Hamasa u Gazi ubila je više od 40.000 Palestinaca, većinom žena i dece prema podacima zdravstvenih vlasti Hamasa, iako izraelska vojska kaže da broj poginulih uključuje i hiljade boraca.

Hezbolah lansira rakete

Hezbolah je u sredu lansirao više od 50 raketa iz Libana, i pogodio brojne kuće na Golanskoj visoravni koju je Izrael anektirao.

Hitne službe su saopštile da je 30-godišnji muškarac ranjen šrapnelom, a jednu kuću je zahvatio požar.

Hezbolah je saopštio da je napad bio odgovor na izraelski udar duboko u Libanu u utorak uveče, u kojem je jedna osoba ubijena, a 19 povređeno.

Hezbolah je u utorak ispalio više od 200 projektila prema Izraelu, nakon što je Izrael gađao skladište oružja Hezbolaha na nekih 80 kilometara od granice, što je značajan porast u svakodnevnim sukobima.

XS
SM
MD
LG