Linkovi

Američki izaslanik u Bejrutu na razgovorima sa libanskim zvaničnicima


Američki izaslanik Amos Hočstin sastao se oktobra u Bejrutu sa predsednikom libanskog parlamenta Nabihom Berijem. 21. oktobar, 2024.(Foto: AFP)
Američki izaslanik Amos Hočstin sastao se oktobra u Bejrutu sa predsednikom libanskog parlamenta Nabihom Berijem. 21. oktobar, 2024.(Foto: AFP)

Američki izaslanik Amos Hočstin razgovarao je u ponedeljak u Bejrutu o pokušaju da se pronađe rešenje za sukob duž izraelsko-libanske granice, što je deo diplomatskog pritiska koji takođe dovodi državnog sekretara Entonija Blinkena u region u potrazi za prekidom vatre u Pojasu Gaze.

Hočstin je rekao novinarima da je imao "konstruktivan" sastanak sa Nabihom Berijem, predsednikom libanskog parlamenta, i da će tokom boravka u Libanu razgovarati sa članovima vlade, vojske i svima koji žele da rade na usmeravanju zemlje "na novi kurs snage, sigurnosti, stabilnosti i konačno, ekonomskog prosperiteta".

On je istakao rezoluciju 1701 Saveta bezbednosti UN, koja je usvojena na kraju poslednjeg rata između Izraela i Hezbolaha 2006, koja uključuje poziv Hezbolahu da povuče svoje borce severno od libanske reke Litani, kao i da Izrael povuče svoje snage iz Libana.

Hočstin je rekao da niko nije učinio ništa da se rezolucija sprovede, dodajući da nije dovoljno da se obe strane samo obavežu na primenu. On je ponovio da je cilj da se izgradi poverenje na obe strane da će rešenje biti sprovedeno, i da se osigura prekid sukoba na način koji obezbeđuje da se neće ponoviti za mesec ili godinu.

"Narod Libana, kao i svi u regionu, samo želi da se vrati kući, da izgradi mirnu, sigurnu i prosperitetnu budućnost za sebe i svoje porodice", rekao je Hočstin.

Muškarac pregleda štetu u kući koja je pogođena u izraelskom vazdušnom napadu u istočnom libanskom gradu Baalbeku u dolini Beka 21. oktobra 2024.(Foto: AFP/ Nidal SOLH)
Muškarac pregleda štetu u kući koja je pogođena u izraelskom vazdušnom napadu u istočnom libanskom gradu Baalbeku u dolini Beka 21. oktobra 2024.(Foto: AFP/ Nidal SOLH)

Blinken bi trebalo da otputuje u region u ponedeljak, a Stejt department je u saopštenju naveo da će "razgovarati o važnosti okončanja rata u Gazi, obezbeđivanja oslobađanja svih talaca i ublažavanja patnji palestinskog naroda".

Izraelska vojska (IDF) se u ponedeljak izvinila za ubistvo tri libanska vojnika u napadu na jugu Libana.

Portparol izraelske vojske rekao je da je u napadu u nedelju pogođeno vozilo u vlasništvu libanske vojske i da Izrael ne dejstvuje protiv libanske vojske.

Libanska vojska nije učestvovala u sukobu, koji je eskalirao tokom prošlog meseca proširenjem izraelske kampanje vazdušnih napada i invazijom izraelskih snaga na južni Liban.

Izrael je saopštio da je cilj IDF-a da potisne Hezbolah iz pograničnih oblasti kako bi omogućio bezbedan povratak izraelskih građana u oblasti na severu Izraela.

"Hezbolah je platio i nastaviće da plaća visoku cenu za svoje napade na severni Izrael", rekao je ministar spoljnih poslova Izrael Kac u ponedeljak na Eksu. "Nastavićemo da vršimo udare na iranski proksi dok se ne uruši".

Nastavak napada na Bejrut i južni Liban

U ponedeljak su nastavljeni izraelski vazdušni napadi na Bejrut i južni Liban. Izraelska vojska je saopštila da je gađala sedište al-Kard al-Hasana, finansijske firme povezane sa Hezbolahom koja je korišćena za plaćanje militanata i kupovinu oružja, ali koju takođe koriste libanski civili za finansijske usluge.

Sjedinjene Države su sankcionisale Al-Kard al-Hassana.

Zbog izraelske kampanje u južnom Libanu pritužube su takođe iznele i snage UN-a, UNIFIL, zbog ponašanja Izraela.

U poslednjem incidentu, između ostalog, UNFIL je naveo da je buldozer izraelske vojske namerno uništio osmatračnicu UNIFIL-a i ogradu oko nje.

"IDF je više puta zahtevao da UNIFIL napusti svoje položaje duž Plave linije i namerno je oštetio položaje UN", navodi se u saopštenju UNIFIL-a u nedelju. "Uprkos pritisku koji se vrši na misiju i naše zemlje koje daju trupe, mirovne snage ostaju na svim pozicijama. Nastavićemo da preduzimamo zadatke koji su nam povereni, da nadgledamo i izveštavamo".

Hezbolah, koji ima podršku Irana, pokrenuo je vazdušne napade na Izrael nakon napada militanata Hamasa na južni Izrael u oktobru 2023. Hamas je tada usmrtio oko 1200 i zarobio oko 250 osoba.

U izraelskoj kontraofanzivi u Pojasu Gaze ubijeno je više od 42 600 Palestinaca, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje ne pravi razliku između ekstremista i civila u svom broju.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Evropska unija i drugi označili su i Hezbolah i Hamas, kao terorističke organizacije.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG