Linkovi

Blinken pozvao na mir na Bliskom istoku, izraelske snage gađale libanski lučki grad


Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovara sa novinarima po dolasku na Međunarodni aerodrom Ben Gurion, pred odlazak u Saudijsku Arabiju. Tel Aviv Izrael, 23. oktobar, 2024.
Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovara sa novinarima po dolasku na Međunarodni aerodrom Ben Gurion, pred odlazak u Saudijsku Arabiju. Tel Aviv Izrael, 23. oktobar, 2024.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u sredu je pozvao na zaustavljanje sukoba Izraela sa ekstremističkim grupama Hamas i Hezbolah, ali su izraelski vazdušni napadi na istorijski libanski lučki grad pokazali da nema predaha u borbama.

Blinken je u sredu rekao da ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara, predstavlja "stvarnu priliku" da se postigne sporazum o oslobađanju preostalih talaca koji su još uvek u zatočeništvu Hamasa u Pojasu Gaze.

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu pre nego što je otputovao u Saudijsku Arabiju, Blinken je izjavio da je Izrael postigao niz uspeha u ratu protiv Hamasa, uključujući smanjenje vojnih sposobnosti te grupe. Najviši američki diplomata je istakao da sada preostaje da se taoci oslobode i rat privede kraju.

Blinken je rekao da okončanje rata mora da se obavi na način koji će odstraniti Hamas iz Gaze i osigurati da izraelske trupe ne ostanu na toj teritoriji.

Američki državni sekretar se u Saudijskoj Arabiji sastao sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, a kako je saopšteno iz Stejt departmenta razgovarali su o naporima da se okonča rat u Gazi i zaustave borbe u Libanu.

Planovi za posleratnu Gazu, uključujući pitanja kao što su upravljanje, bezbednost, rekonstrukcija i šta međunarodna zajednica može da učini da pomogne Palestincima, biće tema razgovora sa arapskim partnerima u narednim danima, dodao je Blinken.

Nedelju dana nakon što je Blinken poslao pismo u kojem upozorava Izrael da mora da poveća količinu humanitarne pomoći koja stiže u Gazu ili će rizikovati da izgubi pristup vojnoj pomoći SAD, on je rekao da postoji napredak, ali da ga mora biti više i da mora da bude održiv.

Blinken visits Tel Aviv as Israeli forces pummel Lebanon, Gaza
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Blinken je potsetio da je ranije ove godine uputio slično upozorenje, nakon čega je Izrael brzo omogućio povećanje pomoći, što međutim nije potrajalo. Pretnje su povezane sa zakonskim obavezama prema kojima dostavljanje humanitarne pomoći ne bi trebalo da ometa onaj koji prima američku vojnu pomoć.

Upitan da li je novo upozorenje prazna pretnja, Blinken je u sredu rekao: "Odlučan sam da poštujem zakon. Ja ću slediti zakon".

U Gazi, gde je Izrael intenzivirao napade na severni deo enklave od ubistva lidera Hamasa, zdravstvene vlasti saopštile su da je najmanje 40 osoba poginulo u novim izraelskim napadima, uglavnom na severu.

U međuvremenu, izraelske snage bombardovale su Tir, lučki grad na jugu Libana koji je na spisku Uneskove svetske baštine, oko tri sata nakon što je građanima saopšteno da se evakuišu iz gradskih centralnih područja. Grad su već napustile desetine hiljada ljudi, prenosi agencija Rojters.

Na severu Izraela su se oglasile sirene za uzbunu nakon što je Hezbolah ispalio rakete na to područje, a stanovnici su pokušali da pronađu sklonište. Iznad Haife se izdizao dim, nakon što su rakete presretnute. Jedna osoba je teško povređena, saopštila je izraelska hitna služba.

Povratak na Bliski istok uoči izbora

Blinken se u utorak sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i drugim zvaničnicima tokom svoje 11. posete regionu od početka rata Izraela i Hamasa pre više od godinu dana.

Netanjahu i Blinken su takođe razgovarali o trenutnim borbama Izraela sa ekstremistima Hezbolaha koje u Libanu podržava Iran.

Izraelski lider je potsetio da je potrebna bezbednosna i politička promena u Libanu koja bi omogućila raseljenim Izraelcima da se bezbedno vrate svojim domovima u severnom Izraelu.

Sastanak Blinken-Netanjahu usledio je šest dana nakon ubistva Sinvara i nešto više od nedelju dana nakon što su Sjedinjene Države zapretile da će prekinuti američku vojnu pomoć ako ne dođe do napretka u pružanju veće pomoći Palestincima u Gazi, gde Ujedinjene nacije kažu da se humanitarna kriza nastavlja.

U trenutku kada je do predsedničkih izbora u SAD ostalo samo dve nedelje, predsednik Džo Bajden zatražio je od Blinkena da se vrati na Bliski istok u pokušaju da se postigne sporazum o prekidu vatre u Gazi, posle ubistva Sinvara, arhitekte Hamasovog terorističkog napada 7. oktobra 2023. na Izrael u kom je ubijeno 1200 osoba i zarobljeno 250 talaca.

Američki zvaničnici navode da je Sinvar bio nepopustljiv u pregovorima o prekidu vatre, ali da nakon njegovog ubistva nisu započeli novi razgovori.

U izraelskoj kontraofanzivi u Pojasu Gaze ubijeno je više od 42 600 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze, a Izrael navodi da broj poginulih uključuje nekoliko hiljada ekstremista Hamasa.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Evropska unija i drugi označili su Hezbolah i Hamas kao terorističke organizacije.

Blinken je na prethodnim putovanjima na Bliski istok nastojao da spreči da sukob preraste u regionalni rat. Ali Izrael od prošlog meseca vrši udare širom Libana kako bi uništio Hezbolah, koji kao i Hamas, ima podršku Irana.

Blinken je ponovo pozvao na "diplomatsku rezoluciju" u Libanu i poštovanje Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1701 iz 2006. koja poziva na razoružanje Hezbolaha, ali i na povlačenje izraelskih snaga sa teritorije njegovog severnog suseda.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG