Linkovi

Dončić i Irving "uništili" Minesotu: Dalas zakazao okršaj sa Bostonom za NBA titulu


Luka Dončić šutira preko Karla Entonija Taunsa (Foto: AP/Abbie Parr)
Luka Dončić šutira preko Karla Entonija Taunsa (Foto: AP/Abbie Parr)

Pre 13 godina, legendarni Nemac Dirk Novicki predvodio je Dalas Maverikse do prve titule NBA šampiona, a sada će na krilima još jednog Evropljanina, Slovenca Luke Dončića, ekipa iz Teksasa imati priliku da ponovi taj uspeh.

Maveriksi su večeras kao gosti ubedljivo savladali Minesota Timbervulfse sa 124:103 i rešili finalnu seriju Zapadne konferencije u svoju korist sa 4:1.

Protivnik Dalasa u borbi za šampionski trofej biće ekipa Boston Seltiksa koja je prethodno sa 4:0 eliminisala Indijana Pejserse na Istoku.

Prva utakmica finala plej-ofa igra se 6. juna, a domaćin je Boston.

Večera su Luka Dončić i Kajri Irving sa po 36 poena predvodili Maverikse do pobede, a slovenački košarkaš je na to još dodao i 10 skokova. Pi Džej Vašington upisao je 12, a Danijel Gaford 11 poena.

Kod ekipe Minesote, po 28 poena zabeležili su Entoni Edvards i Karl Entoni Tauns. Ovaj prvi je imao i devet skokova, a drugi je dodao 12 uhvaćenih lopti.

Početak utakmice obeležila je relativno izjednačena igra, mada je već u uvodnim minutima delovalo da je kod igrača Minesote prisutnija veća doza nervoze.

Ali od sredine prve deonice stvari na terenu su počele da se menjaju. Od nerešenog rezultata 18:18, predvođeni Dončićem i Irvingom, Maveriksi su napravili seriju od 17:1, otišavši na prvi odmo sa vođstvom 35:19.

Razočarana lica navijača domaće ekipe govorila su da očekuju mnogo više borbe od Timbervulfsa, ali ono što je usledilo u drugoj četvrtini, moglo je samo dodatno da ih zabrine.

Koliko god se Entoni Edvards i Karl Entoni Tauns trudili da zadrže Minesotu "u životu", na drugoj strani su iz maltene svih pozicija pogađali momci koji su i doveli Dalas barem do finala - Luka Dončić i Kajri Irving.

Do kraja poluvremena, prednost Maveriksa je išla i do 29 poena, kada je Irving malo pre isteka druge četvrtine pogocima sa slobodnih bacanja zaokružio sjajnu partiju.

Dalas je i u većem delu treće četvrtine nastavio da igra na izuzetno visokom nivou, gostujuća ekipa je imala više od 60 odsto uspešnosti šuta iz igre.

Dončić i Irving su prolazili kroz odbranu domaćeg tima kao "brzi voz", pa ne čudi što je Dalas sredinom treće četvrtine došao i do ogromnih 36 poena prednosti (82:46).

U tim trenucima duel finala Zapadne konferencije NBA lige više je ličio na neku utakmicu iz pripremnog perioda i to ekipa iz dva različita ranga takmičenja.

U poslednjoj četvrtini trener Maveriksa Džejson Kid mogao je da dozvoli sebi luksuz i da odmori Dončića. Tek u tim momentima domaći košarkaši su uspeli da spuste razliku na minus 20.

Problem za Minesotu je bio to što se, razliku od nekih prethodnih utakmica, u napadu niko nije priključio Edvardsu i Taunsu, dok ovaj drugi, zajedno sa Rudijem Goberom, nije uspeo da odbrani reket.

Već na tri minuta pre kraja utakmice, rezervni košarkaši Dalasa na klupi sa mogli da počnu da slave plasman u veliko finale.

XS
SM
MD
LG