Linkovi

Britanska policija spremna za antimuslimanske nemire i kontraskupove


Arhiva -Policajac zaustavlja demonstranta tokom demonstracija koje su sazvali ekstremno desničarski aktivisti u Vejmutu, na jugozapadnoj obali Engleske, gde je privezana barža za smeštaj migranata Bibi Stokholm, 4. avgusta 2024.
Arhiva -Policajac zaustavlja demonstranta tokom demonstracija koje su sazvali ekstremno desničarski aktivisti u Vejmutu, na jugozapadnoj obali Engleske, gde je privezana barža za smeštaj migranata Bibi Stokholm, 4. avgusta 2024.

Britanska policija pripremala se za nove antimuslimanske nemire u sredu, pošto su ekstremne desničarske grupe obećale da će na meti imati centre za azil i advokatske firme za imigraciju širom zemlje, što je navelo antifašističke demonstrante da najave kontrademonstracije.

Britaniju je zahvatio eskalirajući talas nasilja koji je izbio početkom prošle nedelje kada su tri devojčice ubijene u napadu nožem na severozapadu Britanije, što je izazvalo talas lažnih poruka na internetu koje su pogrešno identifikovale osumnjičenog ubicu kao muslimanskog migranta.

Arhova: Pmerijer Velike Britanije Kir Starmer govori na konferenciji z aštampu, 1. avgusta 2024.
Arhova: Pmerijer Velike Britanije Kir Starmer govori na konferenciji z aštampu, 1. avgusta 2024.

Premijer Kir Starmer, bivši glavni tužilac koji se suočava sa svojom prvom krizom od pobede na izborima 4. jula, upozorio je izgrednike da će se suočiti sa dugim zatvorskim kaznama dok je pokušavao da suzbije izbijanje najgoreg nasilja u Britaniji u poslednjih 13 godina.

"Naša prva dužnost je da osiguramo da su naše zajednice bezbedne", rekao je on za televizije.

"One će biti bezbedne. Činimo sve što možemo da obezbedimo da se tamo gde je potreban policijski odgovor, on dogodi, (a) tamo gde je potrebna podrška za određena mesta, ona postoji".

U gradovima i mestima grupe od nekoliko stotina izgrednika sukobile su se sa policijom i porazbijale prozore na hotelima u kojima su smešteni tražioci azila iz Afrike i sa Bliskog istoka, uzvikujući "izvucite ih" i "zaustavite čamce" – što se odnosi na one koji stižu u Britaniju u malim gumenjacima.

Oni su takođe gađali džamije kamenjem, zastrašujući lokalne zajednice, uključujući etničke manjine koje su se osećale metom nasilja.

U porukama na internetu se navodi da će imigracioni centri i advokatske firme koje pomažu migrantima biti ciljane u sredu.

Kao odgovor, antirasističke i antifašističke grupe organizovale su kontrademonstracije u gradovima širom zemlje.

U jednom tipičnom postu o planiranom protestu krajnje desnice u gradu Brajtonu na južnoj obali, kaže se: "Rasistički ološ pokušava da gađa kancelariju imigracionog advokata. Nećemo dozvoliti da se to dogodi – prekrijte ice i nosite maske za lice".

Vlada je sastavila takozvanu "stojeću vojsku" od 6.000 policajaca specijalaca kako bi odgovorila na bilo koje izbijanje nasilja i rekla da će imati dovoljno snažno prisustvo da bi se izborla sa svim nemirima.

"Ova zemlja je suočena sa jednom od najgorih talasa nasilnih nereda u poslednjoj deceniji", rekao je zamenik pomoćnika komesara Endi Valentin, koji je zadužen za policijsku operaciju u Londonu.

"Nećemo tolerisati ovo na našim ulicama. Iskoristićemo svu moć, taktiku i alate na raspolaganju da sprečimo dalje scene nereda".

Starmer je obećao obračun sa onima koji su uhvaćeni u neredima, pljačkanju prodavnica i paljenju automobila.

Rekao je da je više od 400 ljudi uhapšeno, 100 optuženo i da očekuje da će izricanje presude uskoro početi.

XS
SM
MD
LG