Linkovi

Hanter Bajden se izjasnio krivim po optužbama za utaju poreza


Hanter Bajden pred federalnim sudom u Los Anđelesu (AP/Jae C. Hong)
Hanter Bajden pred federalnim sudom u Los Anđelesu (AP/Jae C. Hong)

Hanter Bajden, sin aktuelnog američkog predsednika Džoa Bajdena, izjasnio se krivim za federalne poreske optužbe kojima se tereti.

Time je preinačio prethodni iskaz iz januara 2024, kada se izjasnio da je nevin.

Izjasnio se krivim po svih devet tačaka optužnice.

Bio je optužen za utaju ukupno 1,4 miliona dolara, dok je istovremeno trošio novac na narkotike, prostituciju i luksuzne predmete.

U saopštenju nakon ročišta, Bajden mlađi naveo je da se izjasnio krivim, kako bi roditelje poštedeo neprijatnih detalja iz dela njegovog života u kom je trpeo posledice zavisnosti od narkotika.

"Imajući u vidu sve ono čemu sam ih izložio prethodnih godina, želeo sam da ih poštedim toga", saopštio je Hanter Bajden, uz napomenu da je isplatio dugovanje za porez.

Postupak Hantera Bajdena, u danu očekivanog početka procesa, predstavlja preduslov za izbegavanje suđenja tokom koga bi, izvesno, bili obelodanjeni kompromitujući detalji njegovog života - neposredno uoči predsedničkih izbora 5. novembra.

Sudija Mark Skarsi izjavio je da se Bajden mlađi izjasnio krivim - rekavši da sa tužiocima nije postigao dogovor o umanjenju kazne.

Prema rečima sudije Skarsija, najviša zatvorska kazna kazna propisana za to krivično delo iznosi 17 godina zatvora, dok se novčana kreće do 450.000 dolara.

Prema uobičajenoj praksi, optuženi koji priznaju krivicu prethodno postignu dogovor sa tužiocima, u nastojanju da im se odobri manja zatvorska kazna.

Deluje da to nije bio slučaj u procesu protiv sina bivšeg američkog predsednika.

Neuobičajena ponuda pre priznanja krivice

Ranije tokom dana, pravni zastupnici Bajdena mlađeg ponudili su da njihov klijent prizna federalne poreske optužbe, ali da istovremeno ne bude osuđen.

Radi se o specifičnom institutu američkog pravosuđa (Alford plea) prema kom optuženi ne priznaje krivicu, ali potvrđuje da tužilaštvo raspolaže dovoljno čvrstim dokazima za osuđujuću presudu - što predstavlja neuobičajeni pravni manevar kom su se tužioci u tom slučaju usprotivili.

Pravni zastupnici Bajdena mlađeg taj predlog su uputili u momentu kada je trebalo da počne izbor porote u procesu protiv Hantera Bajdena po optužbama za utaju poreza.

Njih više od stotinu bilo je prisutno u sudskoj zgradi, koji su iščekivali početak izbora porotnog veća.

Reč je o prvom slučaju u kom se sin aktuelnog američkog predsednika suočava sa krivičnom prijavom i suđenjem.

Optužen je u decembru 2023, a optužnica je sastavljena nakon opsežne istrage Bajdenovih finansija i poslovnih odnosa.

Osuđen za nelegalnu kupovinu oružja

Bajden mlađi je u junu 2024. u državi Delaver osuđen po optužbama za nezakonitu kupovinu oružja dok je bio korisnik narkotika.

Na tu presudu uložio je žalbu.

U slučaju da žalba bude odbijena, a osude ga po optužbi za utaju poreza, sinu američkog predsednika pretila bi oštrija kazna jer bi već bio osuđen za jedno krivično delo.

Hanter Bajden, koji je govorio o borbi sa zavisnošću od droge i alkohola, optužen je da nije izmirivao porez od 2016. do 2019.

Istovremeno je znatne sume novca trošio na narkotike, pratnju, luksuzne hotele, nekretnine, skupe automobile i odeću, navedeno je u optužnici.

Očekivalo se i da bi tokom suđenja mogli biti obelodanjeni detalji o njegovim vezama sa Burizmom, ukrajinskim industrijskim konglomeratom – dok je njegov otac Džo Bajden obavljao funkciju američkog potpredsednika.

Republikanci njegove aktivnosti označavaju visokom korupcijom, dok Hanter Bajden negira da je tokom poslovanja kršio zakon.

XS
SM
MD
LG