Linkovi

Komisija koja istražuje atentat na Trampa: Tajnoj službi potrebna reforma


Pripadnici Tajne službe vode Donalda Trampa sa bine nakon napada na njega, 13. jula 2024. (Foto: AP/Gene J. Puskar)
Pripadnici Tajne službe vode Donalda Trampa sa bine nakon napada na njega, 13. jula 2024. (Foto: AP/Gene J. Puskar)

Nezavisna komisija koja je istraživala atentat na republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa na predizbornom skupu u Pensilvaniji okrivila je Tajnu službu za lošu komunikaciju tog dana i neuspješno obezbjeđenje zgrade sa koje je napadač pucao. Analiza je takođe otkrila više sistemskih problema u agenciji, kao što su nerazumijevanje jedinstvenih rizika sa kojima se Tramp suočava i kultura da se radi "više sa manje resursa".

Izvještaj na 52 stranice, objavljen u četvrtak, kritikovao je Tajnu službu zbog konkretnih problema koji su doveli do napada tokom skupa 13. jula u Batleru, kao i zbog dubljih problema unutar agencije. Preporučio je dovođenje novog, spoljnog rukovodstva i ponovno fokusiranje na svoju misiju zaštite.

"Tajnoj službi kao agenciji neophodna je temeljna reforma da bi izvršila svoju misiju", napisali su autori u pismu uz izvještaj, naslovljenom na Alehandra Majorkasa, sekretara za unutrašnju bezbjednost SAD, u čijem okrilju Tajna služba radi. "Bez te reforme, Nezavisna komisija za reviziju vjeruje da se još jedan Batler može i hoće ponoviti."

Jedan učesnik Trampovog predizbornog skupa je ubijen, a dvojica su ranjena nakon što se Tomas Metju Kruks popeo na krov obližnje zgrade i otvorio vatru tokom Trampovog govora. Bivši predsjednik je ranjen u uho prije nego što su ga agenti Tajne službe hitno sklonili sa bine.

Ta pucnjava, zajedno sa još jednim incidentom na Floridi kada je Tramp igrao golf – iako naoružani napadač tom prilikom nikada nije došao blizu bivšeg predsjednika ili pucao na njega - dovela je do krize povjerenja u agenciju.

Izvještaj kojeg su sastavila četiri bivša službenika za sprovođenje zakona iz nacionalne i državne vlade nije prva takva aktivnost o ovom događaju – istrage su sprovodili i članovi Kongresa, istražitelji Tajne službe, kao i nadzorno tijelo sekretarijata.

Među najvažnijim nalazima komisije su da je Tajna služba propustila obezbijediti zgradu sa koje je pucano, kao i da su postojali problemi u komunikaciji koji su onemogućili Tajnu službu i druge lokalne i državne policijske agencije da razmjenjuju informacije.

Komisija je istakla probleme u planiranju između Tajne službe i lokalnih organa za sprovođenje zakona, navodeći da Tajna služba nije postavila pitanje o tome šta je urađeno da bi se zgrada osigurala: „Oslanjati se na opšte shvatanje da su 'lokalci pokrili područje' jednostavno nije dovoljno i zapravo je u Batleru ovakav stav doprinio sigurnosnom neuspjehu.

Još jedna kritika u izvještaju se odnosi na činjenicu da su postojala dva odvojena komandna mjesta: jedno sa raznim lokalnim organima za sprovođenje zakona i drugo sa Tajnom službom: „Ovo je stvorilo, na najvišem nivou, strukturalni jaz u protoku komunikacija“.

Dodatno, nije bilo jasno ko je imao primarnu komandu, a službenici su za komunikaciju tokom dana koristili „haotičnu mješavinu“ radija, mobilnih telefona, tekstualnih poruka i imejlova.

Komisija navodi i da Tajna služba nije kritički razmatrala kako sprovodi svoju misiju, posebno u zaštiti Trampa, navodeći da su dodatne naknadne bezbjednosne mjere trebale biti preduzete ranije.

Da budemo jasni, komisija nije identifikovala nikakvu podlu ili zlu namjeru iza ovog fenomena, već pretjerano oslanjanje na raspoređivanje osoblja na osnovu kategorija (bivši, kandidat, nominovani) umjesto individualizovane procjene rizika”, stoji u izvještaju.

Takođe je navedeno i neiskustvo dvoje agenata koji su imali važnu ulogu. Jedan agent je diplomirao 2020. godine, a Trampa prati od 2023. godine. Imao je „minimalno prethodno iskustvo na izviđanju i planiranju bezbjednosti lokacije“ – što mu je u Batleru bio posao. Drugi agent, koji je imao zadatak da upravlja sistemom za detekciju dronova, je tu tehnologiju koristio na samo dva prethodna događaja.

Komisija je preporučila da u budućnosti bude formirano jedinstveno komandno mjesto za sve događaje kada uz Tajnu službu na obezbjeđenju rade i druge agencije, za obezbjeđivanje šireg prostora, nadzor iz vazduha za sve spoljne događaje, kao i za dodatne obuke o izbavljanju osoba koje se štite iz opasnih situacija.

XS
SM
MD
LG