Linkovi

Italijanski general Enriko Barduani preuzeo dužnost komandanta KFOR-a


 General Enriko Barduani preuzima dužnost komandanta KFOR-a
General Enriko Barduani preuzima dužnost komandanta KFOR-a

Italijanski general Enriko Barduani zvanično je preuzeo dužnost komandanta KFOR-a od turskog general-majora Ozkana Ulutaša na ceremoniji koja je održana u glavnom štabu KFOR-a.

Barduani je 29. komandant KFOR-a od 1999. godine na Kosovu, a 14. koji dolazi iz Italije. Na Kosovu je do sada službovao dva puta. Prvi put 2001. godine kao zamenik šefa italijanske vojne obaveštajne službe u okviru NATO operacije „Zajednički čuvar“, a drugi put je od 2015. do 2016. bio na dužnosti šefa kabineta u Komandi KFOR-a.

KFOR je uspeo da stvori bezbedno i sigurno okruženje za sve koji žive na Kosovu. Uveren sam da samo iz jedinstva možemo da prosperiramo i uspešno izvršimo misiju. Pre svega mislim na jedinstvo unutar KFOR-a, ali i svih drugih institucija na Kosovu. KFOR će nastaviti da izvršava svoju ulogu nezavisno i u skladu sa Rezolucijom 1244. Da zaključim, radujem se što ću blisko raditi sa svima“, rekao je Barduani.

Tokom ceremonije primopredaje dužnosti odlazeći komandant KFOR-a general-major Ozkan Ulutaš rekao je da je situacija na Kosovu i dalje krhka.

Hovenijer: Krajnji cilj uzajamno priznanje Srbije i Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Na osnovu mog iskustva verujem da se ove prepreke mogu prevazići uz upornost i konstruktivan stav svih strana. Tokom ovih 25 godina, članovi međunarodne zajednice su rezultirali javnom bezbednošću u poboljšanju odnosa i obezbeđivanju sigurnosti za sve građane. Želimo da pokažemo da nudimo mir“, rekao je Ulutaš.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani uručila je general-majoru Turske, Ozkanu Ulutašu, vojnu predsedničku medalju, ističući da se ove godine navršava 25 godina od dolaska KFOR-a na Kosovo, čija je misija osiguranje mirnog okruženja.

Događajem primopredaje dužnosti predsedavao je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Stjuart B. Manč. On je nakon primopredaje dužnosti održao konferenciju za novinare sa koje je poručio da NATO trenutno ne podržava otvaranje mosta na Ibru.

To pitanje bi trebalo da bude deo dijaloga između zainteresovanih strana. To je političko pitanje u ovom trenutku, a ne vojno. Razlog što se sada ne otvara most je zbog mogućnosti da bi otvaranje moglo da izazove opasnost i ugrozi slobodu kretanja na Kosovu“, rekao je Stjuart B. Manč.

Manč je istakao da je KFOR na Kosovu već 25 godina i da je prethodnih nekoliko godina bilo puno izazova kada je održavanje stabilnosti u pitanju zbog čega je, kako ističe, NATO povećao broj trupa na Kosovu.

Ima izazova, neki su domaći, a neki internacionalni“, rekao je admiral Stjuart B. Manč.

Ceremoniji primopredaje dužnosti su pored Vjose Osmani i Aljbina Kurtija prisustvovali i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Kosova Đeljalj Svećlja i Ejup Maćodonci, italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto, zatim iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić i biskup prizrensko-prištinski Don Đerđi, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora.

XS
SM
MD
LG