Linkovi

Alsu Kurmaševa za Glas Amerike: Stalno mislim na političke zatvorenike u Rusiji


Alsu Kurmaševa, koja je puštena iz zatvora u Rusiji, po izlasku iz aviona u bazi Endrjuz u Merilendu, 2. avgusta 2024. (Foto: Rojters/Kevin Mohatt)
Alsu Kurmaševa, koja je puštena iz zatvora u Rusiji, po izlasku iz aviona u bazi Endrjuz u Merilendu, 2. avgusta 2024. (Foto: Rojters/Kevin Mohatt)

Posle više od devet meseci boravka u ruskom zatvoru, zbog optužnice za koju brojni međunarodni posmatrači kažu da je bila bez osnova, američko-ruska novinarka Alsu Kurmaševa se sa porodicom ponovo navikava na život na slobodi, u Pragu. Ove nedelje je ponovo bila u Vašingtonu, kako bi primila nagradu Nacionalnog pres kluba, i za Glas Amerike prenela svoje iskustvo u ruskom zatvoru, kao i to koliko sada brine za sudbinu političkih zatvorenika koji su i dalje u Rusiji.

Govoreći o trenutku kada je izašla iz aviona na pistu vazdušne baze Endrjuz nadomak Vašingtona, kaže da je mesecima sanjala o tom trenutku. Susret sa članovima porodica bio je prepun emocija, posle više od devet meseci zatvora u Rusiji.

Dočekali su me predsednik i potpredsednica, što je bila velika čast. Ali, sve što sam u tom trenutku mogla da vidim bile su moje ćerke”, ispričala je Alsu Kurmaševa.

Kurmaševa: Političkim zatvorenicima u Rusiji i Belorusiji oduzeta sva prava
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Novinarka sestrinskog medija Glasa Amerike, Radija Slobodna Evropa sa sedištem u Pragu, na tajnom suđenju u Rusiji osuđena je po optužbama za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

“Bila sam u zatvoru 288 dana, i svaki minut je bio patnja. Tretman je ponižavajući. Zatvorenicima u Rusiji i Belorusiji oduzeta su sva prava.”

Oslobođena u okviru istorijske razmene zatvorenika 1. avgusta, Kurmaševa je prvo otputovala u vojnu bazu u Teksasu, a se vratila kući, u Prag, na oporavak. Kako kaže: "Od sada želim da uživam u životu".

Kada se vratila u Prag, i ušla u svoj stan, preplavile su je emocije.

Plakala sam, prvi put posle dosta vremena. Znala sam da ću plakati, jer mi je to mnogo značilo. To su bile suze radosnice. Još ne mogu da prestanem da grlim svoju decu.”

Sloboda za Evana, Alsu i Pola
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Pritvaranje Kurmaševe deo je šireg obračuna Moskve sa nezavisnim medijima. Bila je jedna od dvoje američkih novinara, za koje Sjedinjene Države tvrde da su nezakonito pritvoreni u Rusiji.

Kao i Kurmaševa, novinar Volstrit žurnala Evan Gerškovič je uhapšen i osuđen na suđenju za koje međunarodni posmatrači ocenjuju da je bilo montirano, pre nego što je oslobođen u istoj razmeni zatvorenika.

Vest da Gerškovič izlazi na slobodu mnogo je značila Polu Beketu, koji je prevodio kampanju Volstrit žurnala za njegovo oslobađanje.

„Bilo je tu suza olakšanja, smeha ... teško je to potpuno razumeti, mislim da je i dalje teško sve obraditi, ali osećali smo se kao da nam je ogroman teret podignut sa leđa. U tom trenutku sav uloženi trud se isplatio.”

Gerškovič se oseća dobro, uprkos tome što je u zatvoru proveo gotovo 500 dana, kaže Beket.

“Neverovatno je kada vam život počinje ispočetka. Mislim da mu treba malo vremena da se kosoliduje i stane na noge."

Slučajevi dvoje novinara pokazali su koliko je žestok obračun ruskih vlasti sa nezavisnim novinarstvom u Rusiji.

„Novinari se plaše da traže nezavisne izvore informacija jer su svi ti izvori zabranjeni ili označeni kao nezakoniti u Rusiji. Čitavo društvo, kao i mediji, je u fazi da se samo trudi da preživi", navodi Kurmaševa.

Kurmaševa, koja je ponovo sa svojom porodicom, kaže da želi da sada svu pažnju posveti preostalim političkim zatvorenicima u Rusiji - uključujući trojicu kolega sa Radija Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG