Linkovi

Lučki radnici u SAD prekinuli štrajk do januara


Lučki radnici tokom protesta u Majamiju, 3. oktobra 2024. (Foto: AP/Marta Lavandier)
Lučki radnici tokom protesta u Majamiju, 3. oktobra 2024. (Foto: AP/Marta Lavandier)

Sindikat koji predstavlja 45.000 američkih lučkih radnika na istočnoj obali SAD i u Meksičkom zalivu postigao je dogovor u četvrtak da obustavi trodnevni štrajk do 15. januara, kako bi se osiguralo vrijeme za pregovore o novom ugovoru.

Međunarodno udruženje lučnih radnika odmah je nastavilo sa radom. Privremeni prekid štrajka uslijedio je nakon što su sindikat i Pomorska alijansa SAD, koja predstavlja luke i brodarske kompanije, postigli okvirni sporazum o platama, navodi se u zajedničkom saopštenju sindikata i luka.

Osoba upoznata sa sporazumom kaže da su luke poboljšale svoju originalnu ponudu povećanja plata sa oko 50% tokom šest godina na 62%. Osoba nije željela da joj se objavi identitet jer je sporazum provizoran. Svako povećanje plata morali bi odobriti članovi sindikata, kao dio ratifikacije konačnog ugovora.

Sindikat je stupio u štrajk rano u utorak nakon što je istekao ugovor zbog spora oko plata i automatizacije poslova u 36 luka koje se protežu od Mejna do Teksasa. Štrajk je uslijedio na vrhuncu sezone praznične kupovine - i to u lukama koje obrađuju otprilike polovinu tereta s brodova koji dolaze i izlaze iz SAD.

Lučki radnici u Majamiju, 3. oktobra 2024.
Lučki radnici u Majamiju, 3. oktobra 2024.

Štrajk je povećao rizik od nestašice robe na policama prodavnica, u slučaju da je potrajao duže od nekoliko sedmica. Većina trgovaca je, međutim, pripremila artikle ranije, u iščekivanju štrajka.

Predsjednik Džo Bajden rekao je novinarima u četvrtak naveče da će sporazum biti potvrđen, a kasnije je u izjavi pohvalio obje strane "što su se ponašale patriotski kako bi ponovo otvorile naše luke i osigurale dostupnost kritičnih zaliha za oporavak i obnovu od uragana Helene".

Bajden je rekao da je kolektivno pregovaranje "ključno za izgradnju snažnije ekonomije".

Članovi sindikata neće morati da glasaju o privremenoj obustavi štrajka. Do 15. januara radnici će biti pokriveni starim ugovorom koji je istekao 30. septembra.

Sindikat je tražio povećanje od 77% tokom šest godina, plus potpunu zabranu korištenja automatizacije u lukama, što članovi vide kao prijetnju njihovim poslovima. Obje strane su se razišle i po pitanju penzijskih doprinosa i raspodjele tantijema isplaćenih na kontejnere koje radnici premeštaju.

Tomas Koler, koji predaje pravo o radu i zapošljavanju na Bostonskom koledžu, kaže da sporazum o prekidu štrajka znači da su dvije strane blizu konačnog dogovora.

Siguran sam da ne bi obustavili (štrajk) da nisu išli u dobrom smjeru“, rekao je Koler. "Oni imaju rješenje za plate. Razradiće jezik o automatizaciji, a siguran sam da ovo zapravo znači da stranama daje vremena da sjednu i dođu do formulacija koje su im prihvatljive."

Analitičari ove industrije kažu da je za svaki dan štrajka u luci potrebno četiri do šest dana za oporavak. Ali napominju da kratki štrajk od nekoliko dana vjerovatno ne bi previše zaglavio lanac snabdijevanja.

Dogovor je pomjerio štrajk i sve potencijalne nestašice za nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru, eliminišući potencijalnu odgovornost za potpredsjednicu Kamalu Haris, demokratsku kandidatkinju. To je takođe veliki plus za Bajden-Haris administraciju, koja je sebe proglasila najprijateljskijom za sindikate u američkoj istoriji. Nestašice su mogle dovesti do povećanja cijena i ponovnog pokretanja inflacije.

XS
SM
MD
LG