Linkovi

Milatović opet vratio zakone Skupštini, Spajić ga optužio da opstruira program Evropa sad 2


Crna Gora: Razmjena optužbi predsjednika i premijera
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Crna Gora: Razmjena optužbi predsjednika i premijera

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović vratio je Skupštini Crne Gore tri ekonomska zakona potrebne za primjenu programa vladajuće koalicije Evropa sad 2, koje je nedavno usvojio parlament.

Milatović je tako nastavio da Skupštini, na ponovno odlučivanje, vraća zakone za koje smatra da mogu da štete Crnoj Gori, da nisu u skladu sa Ustavom i zakonima EU…

Milatović koji je od 27. jula prošle godine, od konstituisanja 28. saziva Skupštine, parlamentu vratio više od deset zakona, danas je na ponovno razmatranje uputio zakone o PDV-u i akcizama, kao i zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Milatović tvrdi da takva zakonska rešenja “direktno smanjuju konkurentnost crnogorske privrede, te da ugrožavaju Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i sistem međugeneracijske solidarnosti”.

“Moj prioritet je zaštita građana. Zbog toga vraćam Skupštini na ponovono razmatranje zakone o PDV-u i o akcizama, kojima se povećava PDV i uvode nove akcize, što nesumljivo povećava cijene”, naveo je Milatović na konferenciji za novinare.

Milatović, koji kao predsjednik države ima pravo da ne potpiše zakon, ali je po Ustavu dužan da ga potpiše ukoliko ga parlament ponovo usvoji, poručio je da će, kako je rekao, "vratiti sve zakone za koje procijeni da nijesu dobri”.

“Mogu li da ih zaustavim, ne, ali mogu da iskoristim svoja ustavna ovlašćenja", rekao je Milatović i dodao da je “rast cijena najveći problem sa kojim se građani suočavaju”.

Skupština je nedavno usvojila set ekonomskih zakona koji su potrebni za početak primjene programa Evropa sad 2, kojim je predviđeno povećanje zarada svim zaposlenim u Crnoj Gori. Zakonskim rešenjima koje je izglasala vladajuća većina, predviđeno je, između ostalog, ukidanje dijela doprinosa za PIO na teret poslodavca i umanjenje na teret zaposlenih. Uvedena je i nova stopa PDV-a od 15 procenata koja će ujednačeno tretirati smještaj i hranu u ugostiteljskim objektima. Usvojenim zakonskim izmjenama predviđen je, takođe, proširen akcizni opseg i uvedena akciza na "mirna" vina .

Obrazlažući vraćanje zakonskih rešenja Skupštini na ponovno odličivanje, crnogoski predsjednik je pozvao poslanike da “preuzmu odgovornost” i kazao da je "Vlada iznevjerila očekivanja građana “.

“Poslanici će biti direktno odgovorni za smanjenje penzija, budućih penzija i ugrožavanja Fonda penzijsko invalidskog osiguranja. Posebno zabrinjava činjenica da se 5,5 odsto bruto plata, uzima od radnika i Fonda i preusmjerava krupnom kapitalu, koji ima rekordne profite. Nemojte da budete saučesnici u ponižavanju institucija i obesmišljavanju našeg demokratskog sistema. Očekujem da parlament tokom novog glasanja ne usvoji zakone o PDV-u i akcizama, te zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje”, rekao je Milatović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li vraćanje zakona Skupštini ima veze sa njegovim političkim sukobom sa nekadašnjim partijskim kolegom premijerom Milojkom Spajićem, Milatović je rekao da ga “Spajić ne zanima lično, već činjenica da je on na čelu Vlade”.

"Ja uradim ono što je do mene, ali budite sigurni da će doći trenutak kada će svi snositi političke posljedice svojih postupaka", naveo je Miolatović i dodao da je “ova parlamentarna većina korak u pogrešnom smjeru, nakon izbora 2020 godine”.

Prema riječima Milatovića “Vlada često radi protiv državnih interesa Crne Gore”.

Milatović navodi da su “lideri Demokratskog fronta ti koji su suštinski trenutno lideri parlamentarne većine”.

“Svima je to u Crnoj Gori jasno, da je trenutno dogovor da Spajić radi ove njegove, tako da kaže, špekulativne postupke u domenu ekonomskog razvoja, a da ovi ostali rade ostalo”, rekao je Milatović.

Među zakonima koje je, za nešto više od godinu, predsjednik Milatović vratio Skupštini na ponovno razmatranje, a od kojih samo jedan ponovo nije izglasan u parlamentu su: Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, Zakon o privrednim drustvima, Zakon o elektronskim komunikacijama. Zakon o Javnom servisu - RTCG, Zakon o sudskom savjetu, Zakon o inspekcijskim poslovima, Zakon o obrazovanju, Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova, Zakon o energetici. Zakon o razvojnoj banci.

Spajić: Ubijeđen sam da će poslanici ponovo usvojiti vraćene zakone

Nakon što je Milatović saopštio odluku o vraćanju zakona premijer Milojko Spajić je rekao da predsednik države “pokušava da opstruira program Evropa sad 2”.

“Neću dozvoliti da Milatović opstruira Evropu sad 2. On ne želi da građani dobiju veće zarade. Neka on izađe sa boljim programom ako ga ima”, rekao je Spajić na konferenciji za novinare.

Spajić je, takođe, kazao da je “Milatović ranije opstruirao dobiijanje IBAR-a, a sada to radi sa programom Evropa sad 2”.

"Možda predsjednik pokušava da vodi Vladu, ali očigledno mu to neće uspjeti. On nije potpisao ni zakone koji su bili potrebni za IBAR, međutim nije uspio da opstruira naš put ka EU. Ovoga puta pokušava da opstruira program Evropa sad 2, ja to neću dozvoliti….Zbog toga moraću da otkažem put u Njujork i da se bavim Evropom sad 2 dok se ne usvoji, jer osim puta u Brisel, ni na jedan put neću ići”, kazao je Spajić.

Milatović i Spajić ušli su u politiku kao ministri u 42. vladi premijera Zdravka Krivokapića, koja je formirana posle izbora 2020. Nakon što je Krivokapićevoj vladi, u februaru 2022., izglasano nepovjerenje Spajić i Milatović su osnovali "Pokret Evropa sad", tako nazvan po istoimenom ekonomskom program povećanja ličnih primanja.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim, a Evropa sad na parlamentarnim izborima i preuzeo vlast u nekoliko crnogoriskih opština.

Milatović je,međutim, krajem februara saopštio da je podnio ostavku na sve funkcije u partiji.

Zamjenik predsjednika vladajućeg Pokreta Evropa sad i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović tada je rekao da je podnio ostavku na sve funkcije u partiji, navodeći kao razlog to što je način rada PES-a “suprotan obećanom i vrijednostima koje je imao na umu” prilikom stvaranja partije.

XS
SM
MD
LG